PHD-dans

De har vunnet akademias svar på «Skal vi danse?»

Med doktoravhandling skal dansegulvet erobres. Science har kåret årets beste PHD-dans.

Publisert Oppdatert

Brussel (Khrono): «Investigation of yeast cell responses to pulsed electric field treatment».

Du kjenner det rykker i dansefoten nå?

Dette er tittelen på et av de heiteste numrene på den akademiske dansefronten akkurat nå.

Med denne har den litauiske forskeren Povilas Šimonis hentet hjem seieren i «Dance Your PhD 2022», en årlig konkurranse med magasinet Science som vertskap. Som vinner henter Šimonis hjem 2000 dollar og «geek fame» på internett, som arrangørene lokker med.

I den nå prisvinnende dansen viser forskeren hvordan gjær oppfører seg når den pulseres med elektrisitet. «Elektriske støt kan bidra til å åpne gjærcellenes membraner, inaktivere dem eller gjøre dem mer effektive», forklarer Science, som nylig presenterte vinneren.

Eller vinnerne, for å være helt nøyaktig. For det kåres vinnere i fire kategorier, Šimonis vant i biologikategorien, i tillegg til at han altså hentet hjem hovedprisen. I tillegg deles prisen ut i kategoriene kjemi, fysikk og samfunnsvitenskap. De lot seg ikke bremse av pandemien, men arrangørene la på et punkt på reglene der alle ble bedt om å følge smittevernreglene. «Safety before salsa», som de skriver.

Sjekk alle vinnerne her. Årets vinner finner du i toppen av denne saken.

Dommerne roser vinneren for ikke bare å bruke bevegelser kreativt, eller forklare forskningen på tydelig vis, men å flette de to sammen.

— Usually when you’re looking at scientific presentations you stop listening within a minute if you’re not hooked. Our idea was to make everything attractive, but for people who become interested in the science, they are able to dig deeper, sier vinneren selv til Science.

Når vi først er i gang, la oss ta med et par tidligere vinnere.

I fjor hentet Jakub Kubecka i Helsingfors hjem seieren med en dans og rap der de hentet inspirasjon fra en belgisk dansekoreograf og amerikanske komikere, og bruker droner for å vise hvordan skymolekyler snurrer, kollidere og holder sammen.

Sjekk resultatet under.

Ok, en siste.

I 2018 gikk Pramodh Senarath Yaps ved University of Alberta i Edmonton, Canada, seirende ut med musikalen Superconductivity: The Musical! er basert på avhandlingen «Non-Local Electrodynamics of Superconducting Wires: Implications for Flux Noise and Inductance».

Powered by Labrador CMS