Her er George Soros (til venstre) avbildet i forbindelse med gjenåpningen av Det sentraleuropeiske universitet i Wien etter flyttingen fra Budapest. Foto: CEU/Daniel Vegel
Her er George Soros (til venstre) avbildet i forbindelse med gjenåpningen av Det sentraleuropeiske universitet i Wien etter flyttingen fra Budapest. Foto: CEU/Daniel Vegel

Davos: Ni milliarder kroner til et nytt globalt universitetsnettverk

Prosjekt. Open Society University Network (OSUN) er navnet på den ungarskfødte milliardærens nye universitetsprosjekt. George Soros (89) ber flere filantroper om å bidra.

Publisert Oppdatert

Den ungarskfødte milliardæren George Soros har bestemt seg for å bruke én milliard amerikanske dollar, rundt ni milliarder norske kroner, på å danne et nytt globalt universitetsnettverk.

Målet med det nye nettverket, som Soros har gitt navnet Open Society University Network (OSUN), er blant annet å tilpasse høyere utdanning til globale utfordringer i framtiden.

Her snakker vi om robuste samarbeidavtaler, innovasjon, forskning og stipendprogrammer på et internasjonalt nivå

Leon Botstein

— Jeg tror at vårt beste håp er å gi studenter tilgang til en type høyere utdanning som forsterker personlig autonomi, og som legger vekt på akademisk frihet, uttaler Soros i en pressemelding fra Open Society Foundations.

Nyheten om Soros' nye milliardprosjekt kom i forbindelse med Davos-møtet til World Economic Forum, som ble avsluttet i går, fredag 24. januar.

— Mitt livs viktigste prosjekt

George Soros, som i løpet av de siste 30 årene har gitt bort over 30 milliarder dollar til utdanning og sosiale tiltak, er som kjent grunnleggeren av Det sentraleuropeiske universitet (CEU), og sammen med Bard College vil CEU utgjøre kjernen i det nye universitetsnettverket, kommer det fram i pressemeldingen fra Davos.

Andre universiteter som får sentrale roller i prosjektet er Arizona State University, American University of Central Asia i Kirgistan, og BRAC University i Bangladesh, og sammen skal nettverket operere over hele verden gjennom å tilby kurs og utdanningsprogram, og jevnlig føre studenter og universitetsansatte, fra ulike land, sammen til møter og diskusjoner.

Det understrekes videre at nettverket skal forsøke å nå de studentene som trenger det mest, og arbeide for ytringsfrihet og mangfold.

— Jeg ser på Open Society University Network som mitt livs viktigste prosjekt, og det hadde vært flott å se at det ble etablert mens jeg fortsatt er her, uttaler Soros, som fyller 90 år til høsten.

OSUN skal også jobbe for forsømte grupper, som flyktninger og forfulgte personer, og ønsker i den forbindelse å starte opp et «Scholars at Risk»-program.

Internasjonalt nivå

Soros vil gjerne ha med seg flere filantroper som kan bidra med midler til å utvikle nettverket.

— Samtidig søker vi langsynte partnerinstitusjoner som føler et ansvar for sivilisasjonens framtid. Vi trenger folk som blir inspirert av målene våre og som vil være med på å realisere dette, sier Soros.

Rektor ved Bard College, Leon Botstein, kaller OSUN for det mest transformative initiativet han har sett i høyere utdanning noensinne.

— Her snakker vi om robuste samarbeidavtaler, innovasjon, forskning og stipendprogrammer på et internasjonalt nivå, uttaler Botstein i pressemeldingen.

Oppdatering mandag 12.30: I en tidligere versjon skrev vi at Soros ville bruke én milliard kroner på det nye universitetsnettverket, det riktige er én milliard dollar.

Powered by Labrador CMS