koronapandemien

Dårlig humør, psykiske plager og økonomiske problemer

Åtte av ti studenter forteller at livet har blitt vanskeligere i løpet av koronakrisen, viser en undersøkelse som Studentsamskipnaden i Trondheim står bak.

Mye tyder på at mange studenter savner det sosiale ved det å studere.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

53 prosent av norske studenter synes situasjonen er mer krevende enn før, og 23 prosent synes den er mye mer krevende, viser en undersøkelse som Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit).

Det skriver Universitetsavisa fredag.

De norske studentene synes det aller verste med situasjonen er at de ikke får møte venner, og at det er vanskelig og mindre effektivt å studere hjemmefra, kan man lese i artikkelen.

Jeg ser at mange savner et sosialt miljø

Berit Kjeldstad, konst. prorektor for utdanning, NTNU

Det å studere hjemmefra er et stort problem for flere, viser undersøkelsen, som er laget ut ifra flere enn 3000 intervjuer med både norske og utenlandske studenter den første uken i april.

— Grunnen til at vi har gjennomført en slik undersøkelse nå er for å finne ut hvordan studentene har det, både psykososialt og i selve studiesituasjonen, sier Sit-direktør Audhild Kvam til Khrono.

Hun forteller videre at resultatet fra undersøkelsen gir Studentsamskipnaden i Trondheim grunnlag for å kunne tilrettelegge for og utvikle tilbudet i tråd med den pågående situasjonen.

— Vi kan også se for oss at dette kommer til å vare utover høsten, og derfor er det viktig at vi får justert tilbudet vårt, sier Kvam.

Om at åtte av ti studenter forteller at de opplever hverdagen som vanskeligere nå enn før, har Kvam følgende kommentar:

— Det er et høyt tall, som sier noe om hvordan hverdagsstruktur påvirker studiehverdagen. Dette er nok kanskje det aller fremste funnet i undersøkelsen.

Leder i Norsk studentorganisasjon, Marte Øien, sier til Khrono at hun ikke er overrasket over at såpass mange studenter føler at dette er en ekstra krevende tid.

— Det er et kjempehøyt tall, sier Øien, og fortsetter:

— Psykisk helse er alltid et viktig fokusområde, men kanskje ekstra viktig i den tiden vi er inne i nå. Når denne undersøkelsen avdekker at situasjonen påvirker studentene i så stor grad, er det viktig at samskipnadene og de ulike utdanningsinstitusjonene har en god dialog, samarbeider godt og at de er kjent med hverandres tilbud.

Rammer humøret

Rundt 70 prosent av studentene sier det har blitt verre eller mye verre å konsentrere seg, det gjelder både de norske og de internasjonale. Effektiviteten har også gått ned for de fleste av dem.

Problemet er først og fremst mangel på struktur og rutiner, men også mangel på motivasjon. Det å komme i gang med gjøremålene, er tungt, viser undersøkelsen.

Vi vil bruke kunnskapen fra undersøkelsen til å tilby bedre tjenester. Rådgivning rundt hvordan man kan strukturere dagen bedre er veldig aktuelt

Audhild Kvam, direktør, Sit

Situasjonen rammer også humøret til studentene. Over halvparten av de norske studentene, og enda flere av de internasjonale, sier at humøret deres er forverret. Blant de internasjonale studentene ser det også ut til at det er en økning i psykiske plager. Hele 49 prosent sier at de har betydelige eller store symptomplager på angst eller depresjon.

Også økonomien er et problem, særlig for de internasjonale studentene. 15 prosent av dem opplever at den økonomiske situasjonen er kritisk. Blant de norske studentene er det 5 prosent som opplever privatøkonomien som kritisk.

Sit-direktøren: — Vil tilby bedre tjenester

Til Universitetsavisa sier Kvam at de har gjort undersøkelsen for blant annet å bidra til at studentene skal mestre studiesituasjonen sin.

— Rådgivning rundt hvordan man kan strukturere dagen bedre er veldig aktuelt, sier Kvam.

I undersøkelsen fikk også studentene komme med innspill til forskjellige aktiviteter som kunne bedre situasjonen.

— Treningssentrene våre er stengt ned, men vi har i denne perioden lagt ut noen treningstimer. Vi vil øke dette tilbudet framover, sier Kvam.

Savner det sosiale

Konstituert prorektor for utdanning ved NTNU, Berit Kjeldstad, synes ikke det er rart at mange studenter opplever hverdagen som vanskelig i disse tider.

— Jeg ser at mange savner et sosialt miljø. Vi ser at selv om deler av undervisningen kan være digital, trenger studentene også undervisningsaktiviteter som gir mulighet til å samles i mindre grupper på campus. Det å ha et sted å møtes fysisk er bra, sier Kjeldstad til UA.

De internasjonale studentene som deltok i undersøkelsen var mer preget av ensomhet, psykiske problemer og bekymringer for økonomien enn de norske.

– De fleste av de internasjonale studentene som har svart er masterstudenter på våre internasjonale programmer, forteller Kjeldstad, som legger til at NTNU har nedsatt en arbeidsgruppe som følger situasjonen til de internasjonale studentene.

– Gruppen ser spesielt på situasjonen knyttet til økonomi, men også andre punkter, slutter Kjeldstad.

Powered by Labrador CMS