Rektorjakt

Dansk søker til rektor­jobb ved NTNU har trukket søknaden

Den ukjente mannlige søkeren til jobben som rektor ved NTNU har trukket seg. Felles klagenemnd mener NTNU ikke hadde grunn til å unnta hans navn fra offentlighet. 

Hvem overtar rektorkappa? Fire søkere er videre til ny intervjurunde, den fjerde kan ha trukket seg.
Publisert Sist oppdatert

Dette kommer fram i et vedtak fra Felles klagenemnd, som gir Khrono og Universitetsavisa medhold i at det ikke var grunnlag for å unnta den den danske søkeren fra offentlighet da søkerlista ble offentliggjort. 

Den mannlige søkeren holder til i Danmark og jobber ved et universitet. Det er uvisst om han gikk videre til andre runde sammen med dekanene Monica Rolfsen, Øyvind Weiby Gregersen og trolig konstituert rektor Tor Grande. Universitetetsavisa skrev nylig at fire søkere gikk videre til andre intervjurunde. Grande ville ikke bekrefte at det gjaldt ham. 

Ansettelse av ny rektor vil trolig skje på styremøtet 15. mai. 

NTNU: — Annet regelverk

Slik nemnda ser det, har ikke NTNU i tilstrekkelig grad konkretisert de særlige grunnene eller hvilke skader eller ulemper som kan begrunne unntak fra den offentlige søkerlisten for søkeren, skriver Felles klagenemnd. 

NTNU har begrunner manglende offentliggjøring med at Danmark har en annen kultur og et annet regelverk. Nemnda ser imidlertid ikke at det er presentert konkrete skader eller ulemper som kan inntreffe ved offentliggjøring. 

NTNUs bekymring er at offentliggjøring i verste fall kan bety at søkerens nåværende arbeidsforhold blir avsluttet. 

Felles klagenemnd skriver i sin begrunnelse at det må særlige grunner til for at anmodning om å bli unntatt offentlig søkerliste skal bli tatt til følge. Kontrollhensyn spesielt vil tale for å gi allmennheten innsyn i saker som gjelder lederstillinger, slik som stillinga ved NTNU. 

De viser også til at det er særlig offentlig interesse for stillinga som rektor ved Norges største universitet. 

Trakk søknaden

Videre står det at søkeren har trukket søknaden etter første offentliggjøring av søkerlista, men før denne klagesaken ble avgjort. Søkeren skal varsles dersom navnet likevel ikke blir unntatt offentlighet. 

Om det er Khronos klage på innsynsavslaget som har ført til at den danske søkeren trakk seg, er ikke kjent. 

Sivilombudet har uttalt at adgangen til å trekke søknaden med virkning for søkerlista etter at denne er offentliggjort for første gang, kun gjelder i «særlige tilfeller». Nemnda mener det finnes et slikt særlig tilfelle i denne saken. 

Nemnda ber derfor NTNU ta kontakt med søkeren og få bekreftet om han ønsker å trekke søknaden med virkning for den offentlige søkerlista. Det blir trolig derfor ikke kjent hvem den danske søkeren var. Slik Khrono forstår det, kan han trekke seg fra den opprinnelige søkerlista for å hindre at navnet hans blir kjent. 

Vedtaket lyder slik fra Felles klagenemnd, og er enstemmig:

«Klagen på avgjørelsen til NTNU tas delvis til følge. Nemnda ber NTNU ta kontakt med søkeren og få bekreftet om han ønsker å trekke søknaden med virkning for den offentlige søkerlisten.»

Vedtaket kan ikke påklages. 

Søkerlista

Slik så søkerlista ut til ny rektor ved NTNU: 

  • Noel Holmgren, 61 år, prefekt/forskningsleder, Sverige
  • Jan Gulliksen, 58 år, professor, Sverige
  • Søker unntatt offentlighet, mann
  • Tor Grande, 60 år, konstituert rektor, Trondheim
  • Monica Rolfsen, 57 år, dekan, Trondheim
  • Øyvind Gregersen, 53 år, dekan, Trondheim
  • Tobias Kokkin, 25 år, student, Trondheim
  • Ole Aamot, 46 år, lokasjonsberegner, Oslo
  • Edward Storlien, 23 år, student, Trondheim
  • Farah Rizwan, 32 år lærer, Pakistan.
Powered by Labrador CMS