Kortnytt
Dansk arkitekt skal utforme Oslo Science City
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Norges første innovasjonsdistrikt, Oslo Science City, har funnet sin arkitekt. Den danske stjernearkitekten Bjarke Ingels har fått oppdraget å utforme området mellom Majorstuen, Blindern og Gaustad, ifølge Aftenposten.
Og det er ingen hvem som helst initiativtagerne bak Oslo Science City, blant dem Universitet i Oslo, har fått med på laget.
Ingels ble i 2016 kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker av TIME Magazine, og hans firma inngikk nylig et samarbeid med NASA om å designe bygninger på månen. Han har også designet Googles hovedkvarter i Silicon Valley og samarbeider med Toyota om å bygge fremtidens by ved foten av Japans høyeste fjell, Fuji-fjellet.
Til Aftenposten sier Ingels at han ble imponert over ambisjonsnivået til Oslo Science City.
— Det å knytte næringsliv og forskning tett sammen og skape et miljø som stimulerer nye ideer, har vist seg å være ufattelige innovativt. Dette området kan bli viktig for hele Norges konkurranseevne og fremtid, sier Bjarke til Aftenposten.
(Mats Arnesen / Khrono)
Kortnytt
Smått og stort om høyere utdanning og forskning
Anbefaler ekstra penger til studentforeldre
Fødselsutvalgets delrapport kom i dag, og der anbefales det ekstra penger til studentforeldre.
– Vi er utrolig glade for å se at utvalget prioriterer oss studenter i sin første delrapport og applauderer alle tiltak som bidrar til en styrka studentøkonomi, sier Kaja Ingdal Hovdenak, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO) i en pressemelding.
Blant annet foreslår utvalget en økning i foreldrestipendet på 25.000 kroner til foreldre under utdanning, og ettergivelse av 25.000 kroner studielån per barn født under studier. I tillegg kommer en dobling i barnetrygda for alle. NSO mener dette vil gjøre det enklere å være student med barn.
– 25 000 kroner ekstra kommer godt med og økt barnetrygd vil bidra til en mer stabil økonomisk situasjon for studentforeldre. Samtidig håper vi at utvalget videre vil se på barnestipendet og engangsstønaden som også må styrkes, sier NSOs leder Kaja Ingdal Hovdenak.
Hederspris til 20-årig tillitsvalgt
Harald Andås får Forskerforbundets Hederspris, etter over 20 år sammenhengende som tillitsvalgt ved Forsvarets forskningsinstitutt.
Andås har vært styremedlem i lokallaget ved Forsvarets forskningsinstitutt i flere perioder, og var leder for lokallaget mellom 2004-2010. Han har vært varamedlem i lokallagsstyret fra 2018 til 2025. Forskerforbundet skriver om prisen på sin nettside.
– Harald har vært en kontinuitetsbærer og hukommelse som talløse andre tillitsvalgte gjennom et kvart århundre har kunnet dra nytte av, også når historikken ikke har vært tilstrekkelig dokumentert, skriver nestleder i lokallaget Martin Strand i nominasjonen hans.
Han nevner også at Andås i sin lederperiode etablerte et lokallag som i større grad enn før kunne være i opposisjon til større endringer.
Hilde Gunn Slottemo, nestleder i Forskerforbundet, delte ut hedersprisen til Andås.
Harald Andås fikk Forskerforbundets Hederspris av Forskerforbundets nestleder Hilde Gunn Slottemo. Forskerforbundet UiO dropper karakterer på odontologi
Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo har besluttet å gå fra graderte karakterer til bestått/ikke bestått på masterutdanningen i odontologi.
I et fakultetsstyremøte forrige uke har ledelsen besluttet at det fra høsten 2026 vil være bestått og ikke bestått istedenfor karakterskala A-F. Det skriver Uniforum. For å bestå eksamen må man ha 65 prosent riktig, opp fra 60 prosent ved karakterskala.
Alle de tre odontologiutdanningene i Norge vurderer å droppe karakterskala, noe Khrono skrev om i mars. Ved Universitetet i Bergen og UiT Norges arktiske universitet er de fremdeles i vurderingsstadiet, opplyser de til Khrono.
Starter ny utdanning i solenergi
Universitetet i Agder (UiA) starter opp en utdanning innen solenergi.
Utdanningen Solkraft har fått 2,8 millioner kroner i støtte fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-Dir), skriver universitetet på sin nettside. Norge har et nasjonalt mål om å produsere 8 twh med solenergi innen 2030. Da trenger man riktig kompetanse.
– Det viktig å ha bransjetilpasset utdanning som bidrar til å utvikle nødvendig kompetanse for solkraftbransjen, sier førsteamanuensis Tore Sandnes Vehus ved Fakultet for teknologi og realfag ved UiA.
Vehus er prosjektleder for den nye utdanningen, som er et samarbeid med NTNU, Universitetet i Oslo, Institutt for energiteknikk, kompetansesenter for solenergi Zolw og Fornybar Norge.
Studiet skal kunne tas ved siden av vanlig arbeid, og består av to fleksible moduler. Det er 50 studieplasser, og utdanningen vil gå en gang i 2026 og en i 2027.
Utnevnes til Ridder 1. klasse
Medieprofessor Hans Fredrik Dahl blir 29. april utnevnt Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for norsk samfunnsliv.
– Den betydningen Dahl har hatt for vår forståing av mediene, er ganske avgjørende. Han er en av de virkelig store på feltet i Norge, sier Rolf Werenskjold om sin tidligere kollega til Høgskulen i Volda, som melder utnevnelsen på sin nettside.
Han har gjennom over seksti år hatt stor innflytelse i norsk offentlighet. Blant annet har han vært kulturredaktør i Dagbladet (1978–1985), professor ved Universitetet i Oslo (1991–2009), professor II ved BI (2001–2003) og professor II ved Høgskulen i Volda (2012–2015).
Han har hatt stor betydning for utviklingen av mediestudier som akademisk fagfelt i Norge. Han har også satt dype spor ved Høgskulen i Volda, som foreleser, sensor og veileder i mange år.
– Jeg har bestandig betraktet meg selv som temmelig dissident, og ikke del av det gode selskap – men nå! Hvis meningen er å få mottakeren til å holde kjeft, er det ikke så dumt at denne æresbevisningen kommer når jeg er høyt oppe i alder, heller. Så altså: tusen takk, Norge! skriver Dahl i en SMS til høgskolen.
Hans Fredrik Dahl, fotografert 14. november 1970. Fra Dagbladets negativarkiv, overtatt av Norsk Folkemuseum i 2003. Foto: Kåre Nymark / Norsk Folkemuseum. NF.35570-007. Digitalt Museum. CC BY-NC-ND 4.0. Anker vert prorektor på MF
Trine Anker vert prorektor ved MF frå neste studieår. MF Trine Anker vert prorektor ved MF vitenskapelig høgskole (MF) frå 1. august.
Som Khrono har skrive, er det Sturla Stålsett som tek over som rektor frå same dato. Han er tilsett av styret ved den vitskapelege høgskulen, medan prorektor er utpeika av rektor.
Anker er professor i religionsvitskap med fagdidaktikk. Ho er engasjert i undervisning og fagutvikling, og vart i 2024 merittert undervisar.
Strümkes firma dro inn millioner
Inga Strümke er forsker ved Institutt for datateknologi og informatikk ved NTNU. Hun har de siste årene blitt kjent ansikt i den norske offentligheten, og i 2024 vant hun også prisen for Årets navn i akademia.
Bedriften hennes, Strumke AS, hadde driftsinntekter på 3.684.000 kroner i 2024, skriver MN24 (Midtnorsk Næringsliv 24).
Driftsresultatet før skatt er på 3.595.000 kroner og driftsmarginen er på 98 prosent.
Inga Strümke (35) innehar både rollen som styreleder og daglig leder. Det finnes ikke informasjon om hvem som er den største aksjonæren. Eierne tok ikke ut utbytte forrige år.
Ny direktør i SimulaMet
Klas Pettersen blir direktør i SimulaMet fra 1.august 2025.
– Vi ønsker Klas velkommen som ny direktør, og er sikre på at han vil være en engasjert og ressurssterk leder. En som vil styre SimulaMet effektivt og legge til rette for fortsettelsen av fremragende forskning som er til nytte for samfunnet, sier Lillian Røstad, styreleder ved SimulaMet i en pressemelding.
Pettersen kommer fra rollen som administrerende direktør av Nora (Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium).
– I SimulaMet gjøres det forskning på øverste nivå internasjonalt, og deres forskningsområder er av nasjonal viktighet. Jeg kjenner organisasjonen godt og er imponert over det høye nivået på forskningen og mulighetene som ligger i organisasjonen, sier Pettersen.
Klas Pettersen blir ny direktør i SimulaMet. Maria Louise Reichardt/norden.org Svensk høgskole har sagt opp 29 ansatte
I høst ga ledelsen ved Högskolan Väst i Trollhättan i Sverige beskjed om at den ville si opp 50 ansatte som følge av dårlig økonomi.
Etter forhandlinger mellom ledelsen og de ulike fagforeningene ved institusjonen er det nå bestemt at 29 ansatte skal permitteres, skriver Universitetsläraren.
De berørte har varierende lengde på oppsigelsene. Noen får bli værende i opptil ett år. Noen av de permitterte for tiden er sykemeldt.
— Mange av våre ansatte har tatt dette hardt og følt seg veldig dårlige, sier Christina Karlsson, som er nestleder i Saco-S og fagforeningen SULF ved Högskolan Väst.
— At man da må kvitte seg med en så stor andel ansatte er selvsagt ekstremt negativt. Jeg er bekymret for de ansatte som forblir i virksomheten og hvordan dette vil påvirke deres arbeidsmengde og arbeidsmiljø, sier Mikael Brisslert, sentralombudsmann i SULF.
HR-sjef ved Högskulan Väst, Bettina Johansson, beklager at de har måttet gå inn i en permitteringsprosess og beskriver det siste halvåret som en vanskelig periode.
Slik gikk det med studenvalget ved UiB
Resultatet etter årets studentvalg ved Universitett i Bergen (UiB) er klart.
I en pressemelding skriver Studentenes valgstyre at valgoppslutningen er på 12,74 prosent.
Sosialdemokratisk Liste har fått flest stemmer med sine 35,52 prosent og dermed ni mandater. Den nest største listen er Venstrealliansen med sine 22,45 prosent og fem mandater, etterfulgt av Moderat Liste som har fått 17,91 prosent og fire mandater. Reallista har fått 15,44 prosent og dermed fire mandater, mens Liberal Liste har fått 8,67 prosent og to mandater.
Når det gjelder kandidater til universitetsstyret ble Sigrid Vorland og Styrk Garang valgt. Første vara er Yimin Dong, andre vara er Victor Botnevik, mens tredje vara er Hedda Simonsen.
Valgoppslutningen til på styrerepresentant-valget var på 13,83 prosent.
Fastrentene på studielånet går opp
1. mai stiger fastrentene på studielån noe, men de fortsetter å være lavere enn den flytende studielånsrenten.
Det skriver Lånekassen i en pressemelding.
Fra 1. mai vil fastrentene på studielån være 4,812 prosent for tre års bindingstid, 4,745 prosent for fem års bindingstid og 4,736 prosent for ti års bindingstid. Dette er en oppgang på mellom 0,038 og 0,048 studiepoeng.
Flytende rente som gjelder fra 1. mai, vil være 5,156 prosent.
De som ønsker å binde studielånsrenten fra 1. mai, kan gjøre det i perioden 10.–17. april, informerer Lånekassen.
SiO gikk nesten 30 millioner kroner i pluss
Studentsamskipnaden SiO hadde en omsetning på 1,46 milliarder i 2024, noe som er en økning på 6,1 prosent fra året før. Årsresultatet endte på 28,4 millioner kroner før skatt for konsernet.
Det skriver SiO i en pressemelding.
— Overskuddet bidrar til at SiO kan fortsette å bygge enda flere studentboliger og styrke velferdstilbudet til studentene, sier student og styreleder i SiO, Eilif Tanberg.
SiO investerte over en milliard kroner i studentboliger og annen infrastruktur i 2024.
— Vi har en historisk høy byggeaktivitet om dagen, og ferdigstilte 677 nye studentboliger bare i fjor. Jeg synes det er veldig bra at vi klarer å levere positive resultater, sier Eilif Tanberg.
SiO-leder Eilif Tanberg er glad for de gode resultatene. SiO SV fremmer stortingsforslag om studiestøtten
På sitt landsmøte forrige helg bestemte Arbeiderpartiet seg for at de ønsker å knytte studiestøtten til grunnbeløpet (G) i folketrygden i sitt partiprogram for den kommende stortingsperioden.
Det er første gang partiet går inn for det som har vært studentbevegelsens viktigste kampsak i en årrekke, og gir et flertall på Stortinget. Nettopp det ønsker Sosialistisk Venstreparti (SV) å benytte seg av.
Grete Wold i Utdannings- og forskningskomiteen. Skjalg Bøhmer Vold Onsdag fremmet partiet et stortingsforslag om å knytte studiestøtten til G, og på den måten sørge for at studiestøtten blir pris- og lønnsjustert hvert år. Det skriver NTB.
– Flertallet i Stortinget har vedtatt at de ønsker dette. Dette kan ikke skyves til etter valget, flertallet må brukes nå, sier SVs utdanningspolitiske talsperson Grete Wold i en pressemelding.
Aps utdanningspolitiske talsperson, Lise Selnes, var etter landsmøtet tydelig på at partiprogrammet som ble vedtatt er for neste stortingsperiode.
– Det krever nok et valg å få dette på plass. Fram til et nytt stortingsvalg jobber vi ut ifra det forrige partiprogrammet, sa Selnes på mandag.
Går på ny periode som dekan
Mona-Iren Hauge har takket ja til en ny periode som dekan ved Fakultet for sosialvitenskap ved VID vitenskapelige høgskole.
Det skriver VID i en nyhetsmelding.
Hauge, som har en ph.d.-grad fra Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO) fra 2009, har allerede snart fire år bak seg som dekan ved VID. 1. august går hun løs på sin andre periode — som avsluttes 30. juli 2029.
— Hauge har vært en dedikert og kvalitetsbevisst dekan som har bidratt til en flott utvikling av både utdanningene og forskningssatsningene ved Fakultet for sosialvitenskap, sier VID-rektor Bård Mæland.
— Det er motiverende og sammen med ansatte på fakultetet jobbe videre med pågående satsninger innenfor utdanning og forskning, og sammen med alle ansatte ved VID jobbe mot å bli universitet, sier Mona-Iren Hauge, som tidligere har jobbet som seksjonssjef ved Barne- og familieetaten i Oslo kommune.
Mona-Iren Hauge fortsetter som dekan ved VID. VID NHH: Tre nye prorektorer
Fra før er det klart at Helge Thorbjørnsen (49) overtar for Øystein Thøgersen som rektor ved Norges handelshøyskole (NHH) fra 1. august. Torsdag bestemte NHH-styret hvem han får med seg som prorektorer.
— Et ungt stjernelag, mener Thorbjørnsen, ifølge pressemeldingen fra NHH.
De tre nye prorektorene er Katrine V. Løken (42), Steffen Juranek (43) og Kurt R. Brekke (56).
Kurt R. Brekke blir prorektor fagressurser, Steffen Juranek blir prorektor for utdanning og Katrine V. Løken blir prorektor for forskning.
De tre avløser Stig Tenold, Malin Arve og Frode Sættem som er prorektorer på Øystein Thøgersens lag.
Ledergruppen ved NHH består i tillegg av Bjørg Marit Eknes, direktør for organisasjon og virksomhetsstyring, og Geir Mikalsen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, som begge fortsetter i sine roller.
Katrine V. Løken er en av de nye prorektorene ved Norges handelshøyskole. NHH Utsetter beslutning om vederlagsordning
Under Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforenings (NFFO) årsmøte forrige helg, var det knyttet stor spenning til om årsmøte ville støtte styrets forslag om å gjøre vederlagsordningen som har vært på prøve de siste årene permanent.
Nå har Khrono fått tilsendt vedtaket som ble fattet på årsmøte på e-post, og der står det at årsmøtet utsetter å behandle både styrets og forslagsstillernes forslag, og at prøveordningen med individuelle vederlag skal fortsette ut 2025, med følgende endringer:
«Av de foreslåtte 30 millionene kr avsatt til ordningen i 2025 overføres 5 millioner kroner til fagpolitisk aktivitet, formidling og fagutvalgenes arbeid, mens 10 millioner kr overføres til stipender.»
I vedtaket står det ellers at årsmøtet anmoder sterkt det nye styret og administrasjonen å prioritere arbeidet med å utrede denne saken som legges fram til vedtak på årsmøtet 2026.
— Så gjenstår det å se om vedtaket lar seg gjennomføre i praksis, med tanke på om den kommer lov om kollektiv forvaltning av opphavsrett i møte, skriver kommunikasjonsavdelingen til NFFO i e-posten til Khrono.
Ny leder for Lærerstudentene
Joanna Melby Myhre er valgt til ny leder for Lærerstudentene.
Samuel Seelander er valgt som politisk nestleder og Axel Stenstadvold er valgt som organisatorisk nestleder.
— Jeg gleder meg skikkelig til å løfte Lærerstudentenes stemme framover. Det er mye arbeid som må gjøres for å sikre at lærerutdanningene fortsatt er gode utdanninger slik at vi klarer å snu trenden og at flere vil bli lærere. Vi skal tross alt ut i verdens beste yrke, uttaler Joanna Melby Myhre i en pressemelding fra Lærerstudentene.
Under helgens landsmøte har framtidens lærere diskutert politikk for de neste fire årene. Det har blitt vedtatt et nytt prinsipprogram hvor Lærerstudentene blant annet skal jobbe for at praksis får bedre finansiering, står det i den samme pressemeldingen.
— Lærerprofesjonen er bygget på forskning, teori og metode, derfor mener vi det er sentralt at våre utdanninger er godt forankret i profesjonsnær forskning slik at når vi begynner å jobbe så kan vi bidra til å utvikle norske skoler og barnehager, sier Joanna Melby Myhre.
Fra venstre Samuel Seeland, Joanna Melby Myhre og Axel Stenstadvold. Sindre Kleivi Sjåvåg Nasjonalt KI-senter: 19 søknader til finalerunden
19 forskningsmiljøer videre til siste runde for å bli nasjonalt forskningssenter på kunstig intelligens (KI).
Det skriver Forskningsrådet i en pressemelding.
Forskningsrådet skal tildele midlene i midten av juni, og det vil bli enten fire, fem eller seks nasjonale forskningssentre.
— Vi har opplevd en enorm interesse for denne satsingen. Kunnskapsmiljøer i hele landet har jobbet hardt for å samle de beste kreftene om viktige forskningstemaer. Dette vil være avgjørende for at Norge kan hevde seg internasjonalt, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit.
Sommeren 2024 mottok Forskningsrådet 122 skissesøknader, som igjen ble til 50 søknader i januar 2025. Nå er 19 søknader videre til en siste runde med vurdering av et internasjonalt fagpanel.
Studenter demonstrerte mot drap på kvinner
Med to dagers mellomrom ble to kvinnelige studenter funnet drept i Italia.
Det har skapt sterke reaksjoner over hele landet. Studenter har gått i demonstrasjonstog, og rektorer har bedt om tiltak for å beskytte kvinner mot drap, skriver The Guardian.
Den 22 år gamle studenten Sara Campanella ble knivstukket ved et busstopp på mandag og døde på vei til sykehuset. Onsdag ble det funnet et lik utenfor Roma som viste seg å være den savnede studenten Ilaria Sula. Hun har vært savnet siden 23.mars.
Det var flere demonstrasjoner onsdag og torsdag denne uken.
Antonella Polimeni, rektor ved Sapienza universitet, kalte drapet på Sula et grusomt og brutalt drap som har gjort hele universitetet hjerteknuste.
– Vi kan ikke lenger stå og se på drap mot kvinner, sier Polimeni.
Siden starten av året har elleve kvinner blitt drept i Italia. I knivstikkingen har medstudenten Stefano Argentino blitt arrestert og tilstått drapet. Sula, som ble funnet i skogen, er mistenkt drept av sin kjæreste.
Sverige vil innføre betalt utdanning for politi
Den svenske regjeringen har besluttet å utrede hvordan politiutdanning skal bli lønnet.
— Skal vi få mer politi i gatene våre må flere ønske å bli politi. Da må både yrket og utdanningen bli enda mer attraktivt, sier justisminister Gunnar Strömmer i en pressemelding.
Ordningen vil gjelde politi utdannet fra høsten 2024. Utredningen vil se på ulike forslag, som å ettergi studielån eller delvis betale studielån for politistudentene. Utredningen skal være ferdig innen 16. oktober 2025.
I pressemeldingen står det at grov og organisert kriminalitet er en alvorlig trussel mot samfunnet, og at det er avgjørende med et ressurssterkt politi for å holde samfunnet trygt.
— Vi må sørge for flere politi på gata. Betalt politiutdanning og bedre vilkår for aspiranter er et steg i riktig retning, sier Henrik Vinge, som er ordfører i justitieutskottet.
111 doktorgrader avlagt ved UiT i fjor
I 2024 ble det avlagt 111 doktorgrader ved UiT Norges arktiske universitet.
Dette feiret de med stil onsdag, skriver universitetet på egen nettside.
Rektor Dag Rune Olsen holdt tale. Han vektla verdien av at doktorene har fått innsikt i akademiske grunnverdier, som grundig og systematisk forskningsmetodikk.
– Denne kunnskapen gjør at dere kan møte offentligheten med en velfylt akademisk verktøykasse, ikke bare følelser og personlige meninger. Ta med dere en solid dose stolthet i fremtiden, for det dere har oppnådd betyr mye for oss, folk og samfunn, sa Olsen til de nye doktorene.
44 av de som avla doktorgrad ved UiT deltok på doktorpromosjon denne uken. Alle fikk blomster, diplom og gratulasjoner. Doktorene representert 15 ulike land.
Osteprofessor vinner pris
Professor Siv Skeie får Jon Sundbys ærespris 2025.
Den betegnes som en av de mest prestisjefulle utmerkelsene innen norsk jordbruk og meierifag, i en pressemelding fra Tine.
Skeie får et diplom og 50.000 kroner fra Tine.
Helt siden 1989 har Skeie vært en drivkraft for forskning på norsk melk og ost, blant annet har hun forsket på hvordan mikroorganismer utvikler seg i melk og ost. I tillegg har hun forsket på kvaliteten på norsk geitemelk. Hun skriver på sin egen ansattside at hun er spesielt interessert i modningen av ost.
Hun har også vært en pådriver for fagmiljøet på NMBU, der hun jobber.
– Uten Siv Skeie hadde vi ikke hatt det sterke fagmiljøet og infrastrukturen vi har i dag. Hun har satt varige spor både faglig og menneskelig, sier Sigrid Gåseidnes, dekan ved NMBU.
NTNU-leder går til Helse Midt-Norge
Ingrid Volden slutter som avdelingsdirektør for økonomiavdelingen ved NTNU, og går over i en stilling som direktør for økonomi og finans i Helse Midt-Norge.
– Jeg liker å arbeide med oppgaver som har betydning for samfunnet og ser fram til å bidra inn mot det viktige arbeidet innenfor helsesektoren i Midt-Norge, sier Volden i en pressemelding.
Hun tiltrer sin nye stilling den 18. august.
Volden har vært ansatt ved NTNU siden 2016. Hun var før det igjen økonomidirektør ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, som slo seg sammen med NTNU i 2016. Hun er utdannet siviløkonom.
Ny leder for fagskolestudentene
Ingrid Marie Aarre ble valgt til leder i Organisasjon for norske fagskolestudenter (ONF) da de hadde landsmøte i helgen, skriver ONF i en pressemelding.
Hun har vært nestleder i ONF de siste 2,5 årene.
— ONF spiller en avgjørende rolle for fagskolestudentene, og jeg ser frem til å fortsette arbeidet med å styrke sektoren og fremme studentenes interesser, sier Aarre.
På landsmøtet ble det også valgt nye tillitsvalgte.
Hovedstyret:
- Ingrid Marie Aare, leder
- Kristoffer Myklebust Egseth, nestleder
- Joakim Gjerde
- Malin Sivertsen
- Vetle Morales Ree
- Daniel Windt
- Sara Floa Grindhaug
- Tom Børge Belsaas
- Paul Hardy
- Adrian Lorentzen Meyer
- Remi Mannerud
- Jenny Furevik Riise (1. vara)
- Kelong Xue (2. vara)
Landsstyret:
Ingrid Marie Aarre er valgt til ny leder i Organisasjon for Norske Fagskolestudenter. Organisasjon for Norske Fagskolestudenter Superdatamaskinen Olivia har ankommet Nordfjordeid
I september skrev Khrono at Norges neste superdatamaskin hadde fått sitt offisielle navn — nemlig Olivia.
I en fersk pressemelding skriver det statlige selskapet Sigma2 AS at Olivia har ankommet Nordfjordeid, der den er overlevert til datasenteret som holder hus i den gamle Lefdal-gruven.
Olivia er Norges kraftigste superdatamaskin noensinne, og Sigma2 har nå startet på installeringen av maskinen, står det i pressemeldingen.
Olivia vil bidra til et betydelig løft for nasjonal forskning og innovasjon innen kunstig intelligens (KI) og maskinlæring. Med 304 av de mest avanserte GPU-ene på markedet, tilbyr Olivia en beregningskapasitet som er hele 17 ganger større enn dagens nasjonale tilbud, står det videre.
Tjenesteleder for beregningstjenester i Sigma2, Jenny Amundsen Ask, uttaler at den nye superdatamaskinen representerer et betydelig løft for norsk forskning.
— Med denne teknologien kan vi tilby forskere verktøyene de trenger for å gjøre viktige vitenskapelige gjennombrudd innen helse, hav og klima. Olivia vil også være viktig for utviklingen av kunstig intelligens og forbedringen av norske språkmodeller, sier Ask.
Her pakkes Olivias ut av lastebilen som har fraktet den på den siste etappen på ferden fra Chippewa Falls i USA til Nordfjordeid på Vestlandet. Sigma2 AS