Studentene demonstrerte da Dronning Margrethe kom til årsmiddagen. Foto: Christoffer Zieler, Universitetsavisen

Danmark: Studentene blokkerer adgangen til ansattes kontor

Student. Humanistiske studenter ved Københavns Universitet stenger femti ansatte ute fra kontorene deres. Bakgrunnen er endring i utdanningstilbudet.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden slutten av oktober har studenter ved Det humanistiske fakultetet ved Københavns Universitet blokkert adgangen til fakultetledelsens kontorfløy. Studentene har hengt opp bannere, og er til stede dag og natt. Uniavisen har skrevet flere saker om blokkaden, og i Norge var det Universitetsavisa som først omtalte den.

Vil ikke ha sammenslåinger

Den økonomiske situasjonen for de humanistiske fagene i Danmark har vært vanskelig lenge. I 2016 la Københavns Universitet ned flere små språkfag, og slo sammen flere andre. Det som nå har satt sinnene i kok, er at ledelsen har presentert en målplan for de neste fire årene. Den legger opp til mer tverrfaglighet. Dette frykter studentene blant annet kan føre til at det blir vanskeligere for dem å bli gymnaslærere.

FAKTA

Beredskapsløsningen som foreslås i Lie-rapporten

Beredskapsløsningen kan i gitte situasjoner rettes mot fag som oppfyller følgende tre kriterier.

Med en beredskapsløsning menes det at det tilføres finansielle midler direkte til institusjonen, som skal brukes til å redde det aktuelle faget.

Faget må oppfylle tre ulike kriterier for å være aktuell for beredskapsløsningen:
1. At faget er nedleggingstruet på nasjonalt nivå.
2. At det er tale om et tilbud på masternivå.
3. At det gjelder fag som universiteter og høyskoler tilbyr og som fyller nærmere bestemte samfunnsbehov.

Kilde: Lie-rapporten

Studentene har fire krav: De vil ha dekanen til å gi opp planene om fagsammenslåinger og felles, obligatoriske valgfag. De vil også at ledelsen garanterer at de ikke vil foreslå noe lignende igjen.

Studenten Niklas Zenius Jespersen sies å være hjernen bak aksjonen, der studentene blant annet møtte Dronning Margrethe med bannere og masker da hun kom til universitetets årsfest.

— Jeg ønsket en studentbevegelse som ikke skulle bremse eller moderere studentene, men gå foran og støtte dem. Det er det vi ser nå, sier Jespersen om studentorganisasjonen HUMRådet.

Årlige kutt

I Danmark har universitetssektoren vært under press lenge. Helt siden 2016 har universitetene vært nødt til å kutte to prosent årlig. Det har altså ført til kutt i tilbudet ved Københavns Universitet, og oppsigelser blant annet ved Aalborg Universitet.

I Norge kom Lie-rapporten denne uken. Den har sett på situasjonen for de utsatte humaniorafagene i Norge. Rapporten er nå på høring.

— Kunnskapsdepartementets mandat viste til Danmark og løsningen de har der, som går ut på at de lyser ut midler som institusjonene kan søke om for å redde enkelte fag. Vi har sett nærmere på denne ordningen, og konkludert med at en tilsvarende ordning hos oss vil skape flere utfordringer enn løsninger, sa gruppens leder, historieprofessor Einar Lie, til Khrono.

Lie-gruppen skisserer en beredskapsløsning som Kunnskapsdepartementet i gitte situasjonen skal kunne bruke for å redde utsatte fag.

Ledelsen bekymret for ansatte

I København viser prodekan Jens Erik Mogensen til økonomien når han skal forklare hvorfor ledelsen foreslår endringer.

— Vi har ikke råd til de bittesmå studietilbilbudene, som har ganske få studenter. Det er vanskelig å drifte dem rent økonomisk, men det er også vanskelig å skape et godt studiemiljø, sier han til Uniavisen.

Mogensen skriver i et debattinnlegg at det er høyt under taket på fakultetet. Men han er bekymret for de ansatte som nå ikke kommer seg på jobb.

— Blokkaden rammer en stor gruppe medarbeidere, blant annet dem som skaffer bevilgninger til forskning, den rammer kommunikasjonsfolk, den rammer hele den sentrale utdanningsadminsitrasjonen som får maskineriet til å snurre til dagen, skriver Mogensen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS