Kan ikke flytte til månen

Vi har bare en jord, og den må vi ta vare på, var budskapet til et fullstappet Studentersamfunn da Dalai Lama møtte studentene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse dager gjester Dalai Lama Oslo. Han tok seg også tid til å hilse på byens studenter.

Torsdag ettermiddag var storsalen på Chateu Neuf var fylt til randen av begeistrede studenter som ventet på å få høre han tale til studentene. I det han går inn i salen, får han stående applaus.

Miljø og klima sentrale temaer 

— Hvis vi jobber hardt, kan dette århundret bli både lykkelig og fredelig. På tross av den utviklingen vi har sett, sier Dalai Lama i begynnelsen av sitt foredrag til studentene. 

Han var innom flere temaer i sitt åpningsinnlegg, blant annet miljø og klima stod sterkt i hans budskap til studentene. 

Denne planeten er vårt eneste hjem. Vi kan ikke flytte til månen.

Dalai Lama

— Global oppvarming er et stor problem. Det går utenfor landegrensene. Det er et problem vi alle står overfor, forklarer han. 

Ved flere anledninger får også Dalai Lama salen til å bryte ut i spontan latter, og viser seg som en helt vanlig person. Bant annet forteller han en lengre anekdote om hvordan han setter pris på at mennesker oppfører seg som, nettopp mennesker, heller enn formelle statuer 

— Ofte når folk møter meg kan de bli litt nervøse, og tenke “Dalai Lama”, forteller han mens han vagger rundt på senen mens han etterlikner noe som ser ut som en litt stiv pingvin. 

— Men hvorfor det, pleier jeg å spørre. Vi er jo alle bare mennesker, avslutter han anekdoten, til latter fra salen. 

Studentene med på scenen 

Det ble avholdt en essaykonkurranse i forkant av arrangementet, og de heldige vinnerne fikk være med på scenen og stille spørsmål. De tre vinnerne var Jonathan Grevstad Lindholt (NMBU), Jørn Kløvfjell Mjelva (UiO) og Andreas Færøvig Olsen.

I tillegg til disse tre var også lederen for studentparlamentet ved UiO, Gabrielle Legarnd Gjerset, med opp på scenen. Også blant studentene var miljø og klima sentrale temaer.

— Noen ganger føler jeg litt skam for at vi ikke tar mer ansvar. Vi skal være samfunnsmaskineriet, som sier i fra når noe er galt. I Norge bruker vi alle de bste hodene på petroleum. Vi i Norge har muligheten til å bli ledende på grønn utvikling, og vi bør si nei til mer oljeforskning, sier Gjerdset til applaus fra salen. 

— Dere unge har hoder som er ferske og fulle av entusiasme. Mange mennesker tar en måte å leve på for gitt, men denne levemåten er ikke bærekraftig, sier Dalai Lama. 

Det andre temaet Gjerdset tok opp i sitt spørsmål er hvordan studenter kan bli hørt internasjonalt. 

— Vår generasjon blir ofte kritisert for å ikke ha politisk engasjement, men det stemmer ikke. bare se her. Men unge stemmer burde bli hørt, over hele verden, sier Gjerdset. 

Må vi bli færre folk? 

Opp på scenen var også filosof og økolog David Abrams. Han utfordret Dalai Lama på spørsmål som handlet om befolkning, og om vi egentlig var for mange mennesker her på jorda. 

— Jeg spør deg, Dalai Lama, tror du vi må bli færre mennesker for å kunne redde jorda, spør Abrams. 

— Det høres ut som du er spesialist på feltet, så jeg spør deg tilbake: Tror du det, ler Dalai Lama. 

— Det vet jeg helt ærlig ikke, svarer Abrams. 

Dalai Lama hadde likevel en kommentar på lur. 

— Denne planeten er vårt eneste hjem. Vi kan ikke flytte til månen. Derfor har vi også ansvaret for å ta vare på jorda vår. 

Kritikerne 

Utenfor Chateu Neuf hadde det ikke bare samlet seg en lang kø for å komme inn, men også en demonstrasjon. Over 100 demonstranter hadde møtt opp med svære plakater og bannere. De demonstrert for den buddhistiske grupperingen Shugdens rettigheter. Med slagord som «Falsk Dalai Lama, slutt å ljug» og «Gi oss religiøst frihet». De delte også ut løpeseder med påskriften: «Dalai Lama - moderne tids værste diktator». 

I den skrev de blant annet om at medlemmer av Shugden-grupperingen innenfor Buddhismen diskrimineres og ikke har religiøst frihet. Om dette stemmer var det ingen som tok seg tid til å spørre Dalai Lama om under dagens arrangement. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS