UiB-Olsen ønsker også kartlegging
Seksuell trakassering. UiB-rektor Dag Rune Olsen er forundret over at UHR-styret takket nei til en felles nasjonal kartlegging av seksuell trakassering. Frank Reichert har fått positive signaler om at flere ønsker å bli med. Påmeldingsfrist før nyttår.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Universitets- og høgskolerådet takket i forrige uke nei til en felles kartlegging av mobbing og seksuell trakassering i sektoren, etter at en arbeidsgruppe ledet av rektor Frank Reichert ved Universitetet i Agder hadde utarbeidet et sett med anbefalinger til UH-institusjonene.
Les også: UH-toppene takker nei til tilbud om kartlegging av seksuell trakassering
Overrasket
UHR-styret valgte heller å sende ut spørsmålsguiden fra gruppen til alle institusjonene.
Hadde jeg vært tilstede på styremøtet hadde jeg nok stemt for en nasjonal undersøkelse.
Dag Rune Olsen
UiB-rektor Dag Rune Olsen sitter i UHR-styret, men var ikke tilstede på møtet 12. november, da avgjørelsen om å droppe en nasjonal undersøkelse ble tatt.
— Jeg registrerer at forslaget om en nasjonal, samordnet undersøkelse ikke ble vedtatt. Jeg ble egentlig litt overrasket over det, for alt pekte på at vi skulle få en slik undersøkelse, sier Olsen til På Høyden.
Usammenlignbart
På UiB har flere ønsket en undersøkelse av omfanget av problemet. Likestillingskomiteen skrev et brev til universitetsledelsen i vår, der de ba om en kartlegging i løpet av 2018. Dette ble satt på vent nettopp fordi det var ventet et nasjonalt initiativ.
— Når det nå ikke er tilfellet må vi revurdere situasjonen, sier Olsen.
— Kan du garantere at dette blir undersøkt ved UiB?
— Ja, i en eller annen form må vi få til en undersøkelse, lover han.
Til Studentradioen i Bergen sa Dag Rune Olsen på fredag at Universitetet i Bergen har bestemt seg for å delta på den nasjonale kartleggingen som Frank Reicherts arbeidsgruppe har tatt initiativet til.
Han trekker fram at en ulempe ved å ikke gjennomføre en samlet undersøkelse nasjonalt, er at en fort kan ende opp med at hver enkelt institusjon tilpasser spørsmålene for å passe inn i andre arbeidsmiljøundersøkelser, slik som ARK-undersøkelsen.
— Men hvis alle velger litt forskjellige løsninger, kan de jo ikke lenger sammenlignes, sier Olsen.
Flere går sammen
Universitetet i Bergen har også lagt penger på bordet til en postdoktorstilling som skal forske på seksuell trakassering. Den kunne også hatt nytte av dataene fra en nasjonal undersøkelse.
— Hadde jeg vært tilstede på styremøtet hadde jeg nok stemt for en nasjonal undersøkelse, sier Olsen til På Høyden.
Rektorene ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), Universitetet i Agder (UiA) og Universitetet i Oslo (UiO) har allerede gjort det klart at de vil gjennomføre en samlet kartlegging, og invitasjonen er også åpen for flere.
Dag Rune Olsen sa på Studentradioen i Bergen fredag at det hadde vært positiv stemning blant de rektorene som var tilstede på rektormøtet etter UHR-konferansen onsdag denne uka.
— Det var ingen av de rektorene som var tilstede UHRs rektormøte sist onsdag som snakket imot en nasjonal kartlegging, sa Olsen, som sammen med redaktør Tove Lie i Khrono deltok i et innslag på studentradioen om kartlegging av seksuell trakassering .
Les også: Tre rektorer vil gjerne ha med seg flere på kartlegging av trakassering
Reichert: Mange positive tilbakemeldinger
Frank Reichert forteller at han har fått mange positive tilbakemeldinger fra små og store institusjoner knyttet til arbeidet med kartlegging.
— Vi har satt i gang vårt arbeid, men siste frist for å bli med har vi satt til 1. januar, forteller Reichert til Khrono.
— Er det flere enn UiO og KHiO som sier de er med?
— Det er jo positive signaler også fra Dag Rune Olsen ved UiB, men for øvrig må rektorene få anledning til å komme hjem og forankre eventuelle beslutninger i sine institusjoner, legge Reichert til.
Bestemmer selv hvilket nivå tallene skal være på
Reichert sier at han har oppfattet innspill på at ledere er redde for konsekvenser av at tall rundt disse spørsmålene blir offentlige, og hvordan man skal håndtere en slik situasjon.
— Det er viktig for oss å poengtere at det er institusjonene selv som bestemmer på hvilket nivå man ønsker å generere informasjon. Vi ved Universitetet i Agder har eksempelvis bestemt at vi kun vil ha tall generert på universitetsnivå, i tillegg til tallene på sektornivå da, sier Reichert.
Han trekker også fram at noen institusjoner er såpass små at de kanskje bør eller skal slå seg sammen med noen andre og generere tall for sammenslåtte institusjoner slik at man garanterer konfidensialitet og anonymitet.
Gjør flere tiltak
— Samtidig vil jeg gjerne poengtere at det jo ikke er slik at vi i sektoren nå sitter stille og ikke gjør noe mens vi venter på tall. Mange institusjoner har lagt ned mye arbeid og planlegger enda flere tiltak for å bedre forholdene rundt seksuell trakassering, sier Reichert, men legger til:
— Men de tallene vi får fram kan vise oss at vi kanskje skal justere kursen litt, og at utfordringene ligger på andre områder enn der vi trodde.
For å beskrive dette forteller han at Ingrid Lunds undersøkelse om seksuell trakassering blant studenter jo fikk fram at 70 prosent av studentene ved UiA faktisk ikke visste hvor de skulle gå for å si fra om trakassering.
— Denne høsten har derfor jeg og studentrepresentantene brukt mye tid på å snakke om og vise fram hvor studentene kan si fra og hvem de kan snakke med. Dette bare som et lite eksempel på hva som kan avdekkes av en kartlegging, og hvilke tiltak som da kan gjøres, sier Reichert.
— Trenger forskning
Reichert trekker også fram brevet som Kif-komiten sendte til UHR i sommer som handler om behovet for mer forskning på området.
Les også: Rice ønsker kartlegging av og forskning på seksuell trakassering
— Faktagrunnlag vil være et viktig bidrag i et forskningsarbeid. Såvidt jeg vet blir vi de første i Skandinavia til å gjøre en slik bred undersøkelse, sier Reichert.
Han håper at mange av de positive tilbakemeldingene han allerede har fått, ender med endelig ja-svar fra mange høgskoler og universitet før kartleggingen starter.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!