— Dette er universiteter som ligger i økonomisk sterke regioner i Europa, så vi får et nettverket av universiteter med høy faglig kvalitet som kan bidra sterkt til verdiskapning, sier Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen som blir en del av European Universities fra neste år. Sammen med Universitetet i Stavanger. Foto: Siri Ø. Eriksen

Bergen og Stavanger blir Europa-universiteter

Europa. Universitetet i Stavanger og Universitetet i Bergen og blir «European universities». Vestlandsuniversitetene blir dermed blant de første på den nye, europeiske utdanningsarenaen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag annonserte Europakommisjonen de første 17 «European Universities». To av dem er norske.

Tilsammen søkte 54 universitetsnettverk om å bli Europa-universitet, og blant de utvalgte nettverkene er to norske universiteter: Universitetet i Bergen (UiB) og Universitetet i Stavanger (UiS).

Fra og med 2022 kan altså studenter fra de to universitetene studerer ikke bare på Vestlandet, men i byer over hele Europa.

Dette er en fantastisk nyhet. Sammen med 12 andre europeiske universiteter skal vi jobbe med en helt ny studiemodell.

Marit Boyesen

Totalt er 114 universiteter valgt inn i «European Universities»-ordningen.

— Et av høydepunktene de siste årene

De to vestlandsuniversitetene er de første i Norge til å bli med i den EU-lanserte ordningen.

FAKTA

European Universities

Ideen om European Universities ble lansert av Frankrikes president Emmanuel Macron under en tale ved Sorbonne Universitetet i september 2017.

Tiltaket er en del av EUs Erasmus-program, som først startet i 1987.

EU lanserte prosjektet i oktober 2018, og de europeiske universitetene kunne søke om å bli tatt opp i ordningen frem til slutten av februar 2019.

Tilsammen søkte 54 universitetsnettverk om å bli Europa-universitet ved fristen i februar 2019.

Tanken er at Europa-universitetene vil styrke kvaliteten og attraktiviteten rundt europeiske høyere utdanningsinstitusjoner.

Hvert European University skal ha en allianse på 5-8 universiteter og EU har som mål at det innen 2025 skal dannes omlag 20 slike større European Universities.

— Dette er en fantastisk nyhet. Sammen med 12 andre europeiske universiteter skal vi jobbe med en helt ny studiemodell, sier Stavanger-rektor Marit Boyesen i en pressevideo.

Sammen med UiB ble UiS plukket ut gjennom Arqus University Alliance til å bli et Europa-universitet.

Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, sier tilslaget er et av høydepunktene for universitetet de siste årene.

— For oss er det viktig å være et internasjonalt orientert universitet. Dette gir oss mulighet til et mye tettere samarbeid med de andre europeiske universitetene, og vi kan bidra med mer utdanning til våre studenter, sier Olsen til Khrono.

Argus University Allience består av Universitetet i Bergen, Granada (Spania), Graz (Østerrike), Leipzig (Tyskland), Padova (Italia), Vilnious (Litauen) og Lyon (Frankrike).

— Dette er universiteter som ligger i økonomisk sterke regioner i Europa, så vi får et nettverket av universiteter med høy faglig kvalitet som kan bidra sterkt til verdiskapning.

Studentene er fornøyde

Olsen sier studentene ved UiB vil i fremtiden få et vesentlig bredere, mer allsidig og mer europeisk utdanningstilbud.

Nikolai Klæboe, leder for Studentparlamentet ved UiB. Foto: Milena Nowak

— Vi kommer til å utvikle en plan for detaljert bruk av hverandres utdanningsmuligheter, påpeker rektor.

Studentparlamentet ved UiB sier tilslaget kan bety mye både for ansatte og studenter ved universitetet.

— For oss i Studentparlamentet er internasjonalisering og kulturutveksling nøkkelpunkter for å utdanne studenter for fremtiden. Som en del av et Europeisk universitetsnettverk vil det åpnes helt nye muligheter for samarbeid på tvers av landegrensene, sier Nikolai Klæboe, leder for Studentparlamentet ved UiB, i en pressemelding.

Studentparlamentet opplyser at de over lenger tid har jobbet med internasjonalt fokus på utdanningsløpet, samt muligheter for å ta internasjonale bachelorgrader ved UiB.

— For studentene vil dette kunne redusere byråkratiet knyttet til utveksling betraktelig. Videre håper vi dette vil legge grunnlaget for at studenter ved UiB i fremtiden kan kombinere flere universiteter i Europa underveis i studieløpet, sier Klæboe videre.

Krever tilrettelegging

Olsen sier en del av fokuset fremover blir på tilrettelegging av undervisning og utdanning.

— Tilslaget vil nok medføre mer reising, men vi ønsker også å utvikle digitale læringsplatformer for å unngå unødvendige reiser.

Videre påpeker han at undervisningen skal tilrettelegges for de europeiske studentene.

Dag Rune Olsen, rektor UiB. Foto: Siri Øverland Eriksen

— Det er viktig for oss å etablere undervisningsbehovet på engelsk, så vi kan imøtekomme det, samtidig som vi ønsker å ivareta det norske fagspråket.

I motsetning til Universitetet i Oslo, som tidligere har snakket høyt om planene om å bli et Europa-universitetet, har UiB vært relativt lavmælte rundt søknaden.

Allikevel kom Bergens-universitetet først i mål, sammen med Universitetet i Stavanger.

— Vi leverte en søknad, men snakket ikke så veldig høyt om den. Det føles kjempegodt av vi har fått tilslag. Det er virkelig en merkedag for oss, understreker Olsen.

Stavanger også tilfreds

Marit Boyesen, rektor ved Universitetet i Stavanger er skal sammen med 12 andre europeiske unviersiteter utvikle en ny studiemodell for studentene sine. Foto: UiS

Universitetet i Stavanger har også fått tilslag om Europa-universitetstatus, som en del av nettverket Det europeiske konsortiet for innovative universiteter (ECIU).

ECIU består av 13 universiteter, og er dermed det største av de 17 nettverkene som har blir Europa-universitet.

Rektor ved UiS, Marit Boyesen, er også fornøyd med tilslaget fra EU.

— Dette er en fantastisk nyhet. Sammen med 12 andre europeiske universiteter skal vi jobbe med en helt ny studiemodell, sier Boyesen i en pressevideo.

De 12 andre universitetene tilknyttet ECIU er Aalborg Universitet (Danmark), Universidade de Aveiro (Portugal), Universitat Autònoma de Barcelona (Spania), Dublin City University (Irland), Hamburgs teknologiske universitet (Tyskland), INSA-konsernet (Frankrike), Linköpings universitet (Sverige), Kaunas Universitet for Teknologi (Litauen), University of Nottingham (Storbritannia), Universitetet i Trento (Italia), Tammerfors Universitet (Finland), University of Twente (Nederland) og Tecnológico de Monterrey (Mexico).

Se fullstendig liste over alle universitetsnettverkene, med tilhørende universiteter, her.

Vil tilby tverrfaglig, fleksibel utdanning

ECIU-prosjektets offisielle lansering er i november, så fra og med 2020 kan studenter, ansatte og samarbeidspartnere søke seg til det nye utdanningssystemet.

— Her vil studenter, ansatte og partnere i arbeidslivet jobbe med de store samfunnsutfordringene gjennom konkrete prosjekter, sier Boyesen, og fortsetter:

— Studentene vil selv kunne sette sammen sin studieportefølje avhengig av hvilken problemstilling de skal jobbe med.

Universitetet i Stavanger oppgir at tanken bak ECIU er å skape en europeisk plattform hvor studenter, forskere, samfunn og næringsliv kan jobbe sammen for å finne innovative løsninger på reelle utfordringer.

Europa-universitetet vil tilby tverrfaglig og fleksibel utdanning, drevet av etterspørsel og tilpasset samfunnets og studentens behov. Dette betyr at studenter ved ECIU-universitetet får en sjanse til å takle virkelige samfunnsproblemer.

De 17 nettverkene

Universitetet i Stavanger og Universitetet i Bergen er med i to forskjellige nettverk av de 17 universitetsnettverkene som vil motta tilsammen 85 millioner euro fra Europakommisjonen over de neste tre årene til utviklingen av en «European Education Area», skriver euobserver.

European University vil bli «inter-universitetscampuser», som betyr at studentene enkelt skal kunne bevege seg mellom de forskjellige institusjonene.

Hvert European University skal ha en allianse på 5-8 universiteter og EU har som mål at det innen 2025 skal dannes omlag 20 slike større European Universities.

Tanken er at Europa-universitetene vil styrke kvaliteten og attraktiviteten rundt europeiske høyere utdanningsinstitusjoner. Tiltaket er en del av EUs Erasmus-program, som først startet i 1987.

UiO ikke med — ennå

Ideen om European Universities ble først lansert av den franske presidenten Emmanuel Macron i 2017. Blant annet så Macron for seg felles europeiske semestre, og europeiske vitnemål.

EU lanserte prosjektet i oktober 2018, og de europeiske universitetsnettverkene kunne søke om å bli tatt opp i ordningen frem til slutten av februar 2019.

Et av universitetene som snakket høyt om at de ønsket å bli med i det europeiske samarbeidet, var Universitetet i Oslo.

— For UiO er dette en helt naturlig utvikling. Vi er et ledende europeisk universitetet med en sterk internasjonal profil. Gjennom European Universities ønsker vi å bidra til å ta det europeiske samarbeidet ett skritt videre til beste for våre studenter, fagmiljøer og samfunnet, sa rektor Svein Stølen til Khrono i november fjor.

Han sier til Khrono at UiO planlegger å søke til neste år.

— Vi var langt fra klare til å søke på fristen i februar, så alt er som det skal, forteller han til Khrono, og legger til:

— Så ønsker jeg gratulere universitetene i Stavanger og Bergen. Det er veldig flott at de har fått tilslag.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS