Campusdebatt: — Vi må tørre å ta de ubehagelige diskusjonene
Kvalitetskrav. Styret ved Universitetet i Sørøst-Norge ønsket i liten grad å diskutere sjansen for at de må legge ned noen studiesteder. Rektor Petter Aasen minnet dem om at framtiden kan komme raskt.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Porsgrunn (Khrono): Styret ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) hadde store diskusjoner om sin studieportefølje og campustuvikling torsdag.
Da har rektor lagt litt glødende kull under føttene våre.
Rune Nilsen
Debatten om premisser for utvikling av studieporteføljen har rektor Petter Aasen lagt opp i flere faser. Debatten torsdag fokuserte på forholdet mellom bachelor- og masterutdanning, samt campusutvikling.
— USN har langt høyere andel bachelor-studenter i forhold til master enn mange andre institusjoner. Dette er en utfordring styret må adressere, la Aasen fram.
Han fortsatte:
— Når vi drøfter studieportefølje, må vi se framover og da må et styre vurdere om strukturen vi har er bærekraftig. Premissene endrer seg. Ved fusjonen ble ingen nedlagt, men allerede nå møter vi skjerpede krav. Styret må se på og ta diskusjonene om hvor mange studiesteder vi skal ha, hva skal profilen for de enkelte være, hvordan skape identitet og gjøre hvert enkelt studiested mer attraktivt, poengterte Aasen.
Eksternt styremedlem Kristin Saga fra Vestfold NHO sa seg enig.
— Vi må tørre å diskutere, hvem vi er og hva vi tilbyr, ingenting er hugget i stein. Vi må tørre å ha levende diskusjoner, sa Saga.
— Nei til negativ sentralisering
Styreleder Rune Nilsen understreket at hele USN sitt løp inn mot å bli universitet handlet om å ta hele regionen i bruk.
— Vi har hele tiden jobbet med å ikke bidra til negativ sentralisering. Jeg håper et nytt styre vil ivareta det perspektivet fra 1. august neste år, sa Nilsen.
Han understreket behovet for å forstå de store utfordringer det digitale skiftet innebærer, og han bemerket at det kanskje er for mange som fortsatt vender blikket bakover og ikke framover.
Nilsen la til at det er behov for at næringslivet i enda større grad tar inn over seg verdien av forskerutdanning, både kandidater fra masternivå og på doktorgradsnivå.
— 90 prosent av doktorandene burde fått jobb i næringslivet, sa Nilsen.
— Være forsiktig med å skape usikkerhet
Styremedlem Anders Davidsen trakk fram at det er viktig at universitetet lytter til regionens behov.
— Vi er nært knyttet til regionen vi er en del av, og potensialet som ligger i dette må utnyttes enda bedre, sa Davidsen og la til:
— Jeg vil advare mot å skape permanent usikkerhet, gjennom debatter som fokuserer på antall studiesteder. Vi må lage lage planer slik at situasjonen blir forutsigbart. Noe annet vil lett kunne skape ressurslekkasje, og det er viktig at styret er seg dette bevisst.
Hovedtillitsvalgt for NTL, bare med talerett, ikke stemmerett i styret, Øyvind Reier Bakke, var på samme måte som Davidsen opptatt av forutsigbarheten for ansatte, og lokalsamfunnene universitetet er lokalisert i.
— Det er veldig tidlig å rokke ved fusjonsavtalen allerede nå, sa Bakke, og la til:
— Jeg skulle ønske vi kunne fokusere mer på hva vi kan gjøre for å motvirke de utfordringer vi står overfor som utløser en debatt om antall campus.
Tine Rørvik, administrerende direktør for innovasjons- og forskningsinstituttet Norner AS, og ekstern representant i styret syntes også det var vel tidlig å starte en debatt om campusstrukturen.
— Slike debatter kan få fart på mye negativ energi. Vi må fokusere på de campusene vi har valgt, utvikle branding på disse og fokusere på den tilstedeværelsen vi har i dag, sa hun.
— Styret må også diskutere det ubehagelige
— Det må ikke være tvil om hva som er dette universitets ambisjon: Å være regionalt forankret. Vi skal være i front og vi skal bidra med kunnskap som sikrer regional utvikling, sa rektor Petter Aasen.
Samtidig følte han behov for å realitetsorientere styret med tanke på dagens situasjon:
— Hver dag møter jeg ledere som forteller om studier der det er for få studenter, de forteller om utfordringer med å møte de skjerpede faglige kravene vi skal måles på etter 1. januar 2019. Slike realiteter må vi også diskutere. Alle ser jo situasjonen, det er ubehagelig, men vi må diskutere det likevel. Ja, det kan skape usikkerhet, men styret må se på det, sa Aasen og poengtere:
— Verden endrer seg, og framtiden ligger ikke langt unna. Nye skjerpede krav setter oss under press, og det er noen problemstillinger her. Styret må ta det på alvor.
Styreleder Rune Nilsen repliserte:
— Da har rektor lagt litt glødende kull under føttene våre. Da ser vi fram til debattene vi skal ha rundt disse punktene fram mot neste sommer.
Les også:
- Utsatte beslutning om master i faglitterær skriving
- Skarpe reaksjoner på rektors forslag om stopp for master i faglitterær skriving
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!