Styret for Universitetet i Sørøst-Norge samlet ved møtestart i Porsgrunn torsdag 22. november. Foto: Eva Tønnessen

Utsatte beslutning om master i faglitterær skriving

Nullopptak. Styret for Universitetet i Sørøst-Norge vedtok 18 av 19 nulloptak uten debatt. Det endte med utsettelse når det gjelder master i faglitterær skriving.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Porsgrunn (Khrono): Torsdag behandlet styret for Universitetet i Sørøst-Norge flere saker som handler om universitetets utvikling av studieportefølje og campusutvikling.

Les også:

FAKTA

Universitetet i Sørøst-Norge

Er et resultatet av fusjoner mellom høgskolene i Buskerud og Vestfold, samt deretter Høgskolen i telemark.

Petter Aasen ble rektor for Høgskolen i Sørøst-Norge 1. januar 2016.

HSN ble til Universitetet i Sørøst-Norge (USN) 4. mai 2018.

USN har åtte campuser i

  • Porsgrunn, Bø, Rauland, Notodden, Kongsberg, Ringerike, Drammen og Vestfold (Horten).

USN er Norges fjerde største universitet med 18.000 studenter og 1600 ansatte.

Utsatte saken om master i faglitterær skriving

En av sakene handlet om «Fastsettelse av studieporteføljen for studieåret 2019/20, 0-opptak og opptaksmåltall - Universitetet i Sørøst-Norge». Behandlingen av 18 av 19 fag i denne saken gikk enstemmig igjennom i henhold til rektors innstilling.

Men saken om skjebnen til Master i faglitterær skriving og forslaget om nullopptak skapte debatt.

Saken hadde også vært behandlet på IDF-møte tidlig i uken, og samtlige fire fagforeninger støttet fagmiljøets kritikk og vurdering av at utredning og prosess hadde vært for dårlig.

Etter en lang debatt i styret endte saken med at rektor trakk sitt forslag om nullopptak, og vil komme tilbake til styret i god tid før frist for et eventuelt opptak for 2019 med en ny sak til styret på dette ene faget.

Fra styret ble det spilt inn elementer om samarbeid med andre fagmiljøer med videre, samt at rektor ble oppfordret til å gjennomføre en bedre prosess. Dette tok rektor Petter Aasen med seg.

Debatt om eposter til styret

Fagmiljøet til denne masteren hadde i forkant av styremøtet både skrevet avisinnlegg, men også sendt noen eposter direkte til styret i sakens anledning.

Det er nyttig for oss å få ytterligere informasjon, særlig når kritikken jo går på at saken ikke er godt nok opplyst.

Øyvind Reier Bakke

Noen styrerepresentanter ville ikke ha slike eposter, mens andre mente dette var en viktig demokratisk kanal, hvis man ikke følte man hadde fått ordentlig behandling gjennom ordinære kanaler.

Blant de som syntes at eposter til styrerepresentanter er uproblematisk er Øyvind Reier Bakke, NTLs hovedtillitsvalgte som møter i styret dette året med tale-, men ikke stemmerett.

— Jeg reagerer på kritikken fra styreleder og noen andre her. Jeg synes det er veldig fair å informere styret mer. Det er nyttig for oss å få ytterligere informasjon, særlig når kritikken jo går på at saken ikke er godt nok opplyst, sa Bakke i styremøtet.

Styremedlem Tor Erik Jensen la til man lever i et demokrati og at hvis man føler medvirkning ikke har vært god nok, er jo direkte henvendelse til de som bestemmer den eneste muligheten man har for å få opplyst saken.

Tine Rørvik er eksternt styremedlem i USN sitt styre. Hun sa at hun ikke synes noe om slike brevkampanjer, og støttet styreleder Rune Nilsens antydninger i den retning.

Rektor Petter Aasen sa at det jo er opp til styret hvordan de forholder seg til lobby-virksomhet.

— Jeg har mine prinsipielle synspunkter rundt måter å henvende seg til styret på, men at ansatte og studenter henvender seg til rektor er bare fint, sa Aasen.

Prosess og faglige krav

Selv om fagmiljøet har vært tydelige på at de mener prosessen ikke har vært god nok, minnet rektor Petter Aasen på at alle saker har to sider.

— Fakultetet på sin side oppfatter nok at de har gjennomført en god prosess, sa Aasen.

Han fortalte også at han hadde deltatt på møte med fakultet og fagmiljøet, og minnet om at rektor ikke bare kan bryte linja i slike saker.

Rektor trakk fram at den store utfordringen her både handler om de nye faglige krav som nå stilles til fagmiljøene rundt masterprogram. Han nevnte også at fakultetet hvor denne masteren ligger er et fakultet med 7000 studenter, og denne masteren tar opp 20 studenter annethvert år.

— Når vi nå skal over i en masterfase for den nye femårige lærerutdanning står vi overfor store faglige utfordringer for å drive forskriftsmessig, trakk Aasen fram.

Han ønsket at man så det aktuelle fagmiljøet også inn i en slik sammenheng.

Etter en lengre debatt falt så styret ned på at de ønsket å utsette saken, og påla rektor å ta med seg innspillene som kom fram i styremøtet, samt å komme tilbake i tide, slik at hvis styret ønsker det kan det gjennomføres opptak i 2019, alternativt at man etter en grundigere prosess går for rektors opprinnelige innstilling med nullopptak høsten 2019.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS