Professor Anders Breidlid forteller at masterprogrammet Multicultural and International Education på Institutt for internasjonale studier og tolkeutdanning, er høgskolens mest populære program. Han reagerer på at hans internasjonale søkere ikke får telle med i søkertallene høgskolen bruker.

Har det mest populære masterprogrammet

Medregnet internasjonale søkere er det masterprogrammet «Multicultural and international Education» som topper lista over flest søkere per plass på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er fire masterprogrammer på Høgskolen i Oslo og Akershus som har mange internasjonale søkere.

Det er: Multicultural and international  Education, Int Social Welfare and Health Policy, Produktdesign og Universal design of ICT.

I søkertallene HiOA presenterer har de ikke medregnet de internasjonale søkerne på disse programmene.

Seksjonssjef på opptak, Martin Halvorsen, begrunner dette i kommentarfeltet på Khrono med at disse fire internasjonale mastere søknadsfrist 15. desember for søkere utenfor Norge og EU, og derfor regner ikke HiOA med søkerne fra desember i tallene som presenteres i mars.

10,6 søkere per plass

Masterprogrammet «Multicultural and international  Education » har to fordypninger en kalt det globale sør og en nord, først og fremst Norge og Europa. Man velger fordypning når man søker plass på masterprogrammet fordi det bare er på sør-fordypningen all undervisningen er på engelsk. De to fordypningene har felles undervisning på 3 av 4 emner, og hver fordypning har 10 studieplasser hver seg, programmet totalt har altså 20 studieplasser. 

Sør-fordypningen av dette masterprogrammet hadde i 2016 154 internasjonale søkere, samt 32 søkere som søkte innen 1. mars, til sammen 186 søkere. På 10 studieplasser for Sør-fordypningen blir det 18.6 søkere per plass.  Nord-fordypningen hadde 27 søkere. Til sammen 213 søkere og 10,65 per plass. Det samme Masterstudiet har en’filial’ i Sør-Sudan finansiert av NORAD med 245 søkere til 15 studieplasser (16.3 per plass).

Det var 2268 studenter som søkte opptak på masterstudier på HiOA med søknadsfrist 1. mars. I snitt hadde man 2,8 søkere per plass, men her er altså ikke 497 internasjonale søkere medregnet.

Masterprogrammet «Int Social Welfare and Health Policy» hadde alt i alt 10,4 søkere per plass, «Produktdesign» 7,7 og «Universal design of ICT» 7,9 søkere per plass.

Bortfall av kvoteordning merkes

Felles for de alle er at antallet internasjonale søkere gikk markant ned fra 2015 til 2016. I 2015 var søkertallet totalt på de fire programmene 755, mens det for oppstart i 2016 var 497 søkere.

Nedgangen i søkertall kan sees i sammenheng med bortfall av kvoteordningen, som regjeringen avviklet i 2015.

Les også: Regjeringa vil endre på kvoteordninga

Professor Anders Breidlid (bildet over) er opptatt av at alle søkere må behandles likeverdig på HiOA.

— Jeg reagerer på at våre opptaksledere ikke presenterer antallet internasjonale søkerne samtidig  med norske og EU-baserte søkerne. Jeg håper vi kan få til en endring her, slik at de internasjonale masterstudiene synliggjøres med den populariteten de faktisk har, sier Breidlid, som legger til at han synes dette er særlig viktig i en tid der høgskolens ledelse legger stor vekt på internasjonalisering som tema.

To ulike frister

Det har ikke lykkes Khrono å få snakket med seksjonsleder Halvorsen, men han skriver på Khrono: 

— Tallene vi presenterer i mars hvert år er søkertall for søkere fra Norge + EU som har søknadsfrist 1. mars, skriver han og fortsetter:

— Vi har i år fire engelskspråklige mastertilbud med et eget opptak med frist 15. desember. Her er det mange søkere til få studieplasser. Det er imidlertid svært mange ukvalifiserte søkere og mange av dem som ikke har den nødvendige finansieringen for å få visum.

Halvorsen skriver at siden dette er et eget opptak bør søkertallene holdes adskilt fra det «ordinære» opptaket.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS