Studentleder Tord Øverland ved HiOA ønsker en endring av dagens lederstruktur ved høgskolen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Studentene vil ha tilsatt rektor

Studentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus vil ikke velge rektor lenger.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) vil endre ledermodellen ved høgskolen. Studentparlamentet ved skolen har talt.

Så godt som enstemmig, bare én representant avholdt seg fra å stemme, gikk de på sist parlamentsmøte inn for ordningen med tilsatt rektor og enhetlig ledelse, framfor dagens modell som er delt ledelse og valgt rektor.

Gir fra seg innflytelse?

Dette gjorde de til tross for at det ihvertfall på papiret kan se ut som om studentene dermed gir fra seg innflytelse over hvem som skal bli framtidig rektor høgskolen. Ved det tradisjonelle akademiske valget av rektor teller studentenes stemmer 25 prosent, mens dersom høgskolestyret skal tilsette rektor er studentenes andel av stemmene 20 prosent. 

Leder i Studentparlamentet ved HiOA, Tord Øverland, er fornøyd med at det ble et så klart og tydelig resultat ved avstemningen. 

Jeg mener at tilsatt rektor og enhetlig ledelse er den mest fornuftige lederstrukturen man kan ha.

Tord Øverland

— Men er ikke studentene tradisjonelt for valgt rektor? 

— Jeg vet ikke om Studentparlamentet ved HiOA overhodet har behandlet dette spørsmålet tidligere, sier Øverland. 

Litt overrasket

— Er du overrasket over resultatet av avstemningen?

— Jeg ble litt overrasket over at det var så tydelig og klart flertall for ansatt rektor og enhetlig ledelse. Men jeg mener jo at tilsatt rektor og enhetlig ledelse er den mest fornuftige lederstrukturen man kan ha. Den eksterne delen når det gjelder ledelse er veldig viktig, kontakten med næringslivet og arbeidsplasser i offentlig sektor for eksempel, sier Øverland. 

— Og nå kommer studentrepresentantene i høgskolestyret til å stemme for tilsatt rektor på møtet i desember? 

— Studentrepresentatene stiller ikke med bundet mandat, men jeg antar og tror at de kommer til å lytte til parlamentet som har valgt dem, sier Øverland.

Han legger til at Studentparlamentet hadde en grundig debatt om prinsippene som Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) legger vekt på i sin evaluering av høgskolens lederstruktur. 

Friere tilsatt rektor

Studentene mener at det er fordeler og ulemper ved begge ledermodeller, men at tilsatt rektor og enhetlig ledelse er mer i tråd med HiOAs profil og at det er viktig å legge vekt på arbeidslivsorienteringen ved høgskolen. Ifølge protokollen fra Studentparlamentets møte ser man at hovedargumentet for delt ledelse og valgt rektor er demokrati og forankring i institusjonen.

Videre heter det at: «Med enhetlig ledelse vil ikke den som sitter som leder ha det samme moralske ansvaret ovenfor sine ansatte, noe som gjør at personen står friere i de tunge valgene. Fordelen er også at alle kan stille, man vil derfor kunne få gode kandidater til stillingen utenfra. Vil vi gå for den beste blant likemenn eller den beste?»

Offentlig valg

Parlamentet ser godt argumentene med forankring og kultur ifølge protokollen, men «… allikevel er noe av det viktigste at samhandlingen mellom faglige og administrative, og et bredere rekrutteringsgrunnlag, kan gi en bedre kandidat til å få denne jobben gjort», heter det. Ved tilsatt rektor argumenteres det med at «alle» kan søke stillingen,  «…men ved et valg vil man kunne miste noen kandidater i forhold til at denne prosessen er veldig offentlig», skriver parlamentet i protokollen fra møtet. 

Nåværende rektor, Kari Toverud Jensen (bildet under) har allerede varslet at hun ikke ønsker en ny periode som rektor ved HiOA, så det skal dermed enten velges eller ansettes ny rektor i løpet av våren 2015.

Les også: Rektor støtter noen krav til ny rektor

(Saken fortsetter under bildet).

Vedtak i desember

Det er på årets siste styremøte, 19. desember, at høgskolens styre skal ta stilling til et eventuelt nytt organisasjonsdesign på høgskolen der blant annet spørsmålet om valgt eller tilsatt rektor er sentralt. Saken og NIFUs evalueringsrapporter har vært grundig presentert på allmøter på alle fakulteter og sentra og i administrasjonen ved høgskolen. Mandag 27. oktober skal høgskolestyret, alle fakultetsstyrene og høgskolens ledelse diskutere evalueringen i et felles styreseminar. Også studentledere, tillitsvalgte og hovedverneombudet er inviterte til seminaret.

Torsdag 30. oktober er det åpent debattmøte for tilsatte og studenter på Samfunnet Bislet kl 16.30-18.00. 

Les også: Hva er god ledelse?  

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS