statsbudsjettet
Budsjettenighet om å droppe kutt i romfartsstøtte
Regjeringen ville kutte i støtten til den europeiske romfartsorganisasjonen Esa i statsbudsjettet, men har nå blitt enige med SV om å snu og droppe kuttet.
Regjeringen har vært under press for å snu i saken. Næringskomiteen på Stortinget skal onsdag behandle et forslag fra Venstre, Høyre, MDG og Frp om å opprettholde støtten. Det er ventet et flertall i komiteen, og nå snur også Senterpartiet og Arbeiderpartiet.
– Det er bra vi kunne samles om dette. Norsk romindustri er veldig mangfoldig. Man tenker jo kanskje på Star Wars, med hjelmer og sånt, når man hører romindustri. Men dette er knyttet til alle mulige sider av samfunnet. Alt fra miljøforskning til sikkerhet til sjøs, sier SVs budsjettforhandler Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.
SV har ivret for saken i de pågående budsjettforhandlingene med Ap og Sp. Selv om partiene langt ifra er enige om hele budsjettet, kunne de finne sammen i det som betegnes som en hastesak.
– Grunnen til at det haster, er at Norge må rapportere om sitt bidrag for de neste årene 22. november. Nå kan vi melde at vi viderefører støtten fram mot 2030, sier Senterpartiets finanspolitiske talsperson Geir Pollestad.
1,6 milliarder kroner
I forslaget til statsbudsjett for neste år la regjeringen egentlig opp til å kutte støtten til Esa i perioden 2022–2030.
Nå vil Norge forplikte seg til å holde støtten på dagens nivå, som ligger på 161 millioner euro fordelt over hele perioden – altså i overkant av 1,6 milliarder kroner med dagens kurs.
– Dette er en viktig sak som vi har blitt enige om i budsjettforhandlingene, fordi det påvirker handlingsrommet på budsjettet i årene som kommer. Det sikrer norske interesser og bidrar også til arbeidsplasser i hele landet, sier Aps finanspolitiske talsperson Eigil Knutsen til NTB.
Jubel fra industrien
Grunnen til at Esa-støtten påvirker næringsaktører på norsk jord, er blant annet at den har konsekvenser for prosjekter og anbud som norske bedrifter konkurrerer om.
– Dette er uendelig gledelig. Det er fantastiske nyheter. Hadde jeg visst dette, hadde jeg hatt med både blomster og champagne, sier leder for innovasjon og næringsutvikling Eline Oftedal i NHO-foreningen Abelia.
Hun fikk overbrakt budsjettlekkasjen på Stortinget tirsdag. Til stede var også kommunikasjonssjef Johannes Dobson i Kongsberg Gruppen.
– Dette er så ekstremt viktig. Det er utrolig viktig også for små og mellomstore bedrifter fordi dette er en veldig voksende industri i Norge. Vi er helt avhengig av bredden i laget sammen med et lokomotiv som Kongsberg, sier han til NTB.
Politikerne er opptatt av å ramse opp lokalsamfunn som er påvirket av avgjørelsen.
– Det er viktige miljøer over hele landet på romfart. Alt ifra Universitetet i Stavanger og Universitetet i Oslo, Kongsberg, Raufoss, Trondheim, Narvik, Tromsø, Andøya, Svalbard. Det er klart at ved å trekke seg ut av disse programmene, så ville det hatt store konsekvenser for industrien, sier Fylkesnes.
Fylkesnes «in space»?
22 europeiske land er medlemmer i Esa, som har utforskning av verdensrommet som formål.
Senere i måneden kunngjør organisasjonen et nytt opptak til sitt astronautprogram, og det har blitt spekulert på om Norge nå kan få sin første astronaut.
På spørsmål om dette peker finanspolitikerne spøkefullt på Fylkesnes som en mulig astronautkandidat.
– Det er derfor dette er så viktig for SV, fleiper Fylkesnes.
Men uansett, politikerne avviser at de sitter på noe innsideinformasjon om denne prosessen som har påvirket budsjettavgjørelsen.
– Det hadde vært hyggelig med en norsk astronaut, men dette har nok et langt større industriperspektiv enn det, sier Pollestad.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024