statsregnskapet
Brukte nær en milliard på konsulenter i 2021
Universiteter og høgskoler bruker stadig mer penger på konsulenter.
I 2021 brukte norske universiteter og høgskoler 988,9 millioner kroner på konsulenttjenester. Det er en vekst på 20 prosent fra 2020. Dette viser nye tall fra statsregnskapet.
Den nye regjeringen har signalisert at de ønsker at konsulentbruken i staten skal ned. Som et signal fikk de som bruker mest penger på konsulenttjenester til organisasjonsutvikling og kommunikasjonsrådgivning i staten, et kutt på denne posten i årets statsbudsjett.
Totalt er kuttet 13,3 millioner, og det utgjør 1,3 prosent av det totale forbruket. Kuttet er fordelt mellom NTNU 6,45 millioner, OsloMet 3,9 millioner, Universitetet i Bergen 1,65 millioner og Høgskulen på Vestlandet 1,35 millioner.
På denne posten hadde universiteter og høgskoler totalt sett en vekst i forbruket på 40 prosent fra 2020 til 2021.
I Tildelingsbrevet for 2022 til universiteter og høgskoler heter det: «...institusjonene skal arbeide for å redusere konsulentbruken på områder der det ligger til rette for å benytte interne ressurser og kompetanse. Utover informasjons- og holdningskampanjer skal tjenester fra kommunikasjonsbransjen som hovedregel ikke benyttes.»
NTNU og OsloMet i toppen
NTNU brukte 343,6 millioner kroner på konsulenter i 2021, Universitetet i Bergen var nærmest i totalsum med 136,6 millioner og Universitetet i Oslo med 129,6 millioner kroner.
Universitetet i Bergen er blant få institusjoner som både hadde reduksjon i konsulentbruk totalt med 18 prosent, men også på den omtalte posten knyttet til organisasjon og kommunikasjon. Her hadde de redusert forbruket med 27 prosent.
Hvis man deler summen man bruker på konsulenter på antall årsverk finner man at NTNU og OsloMet ligger i toppen. NTNU brukte drøyt 43.000 kroner per årsverk på konsulenter, mens beløpet for OsloMet var drøyt 42.000 kroner.
Høgskolen i Volda, Universitetet i Agder og Høgskolen i Molde er de tre som bruker minst konsulenter målt i forhold til antall årsverk ved de 21 statlige universitetene og høgskolene.
Oppgitte i Bergen
Robert Rastad er universitetsdirektør ved Universitetet i Bergen (UiB):
— Konsulentbruk er ønskelig og riktig i en del sammenhenger, spesielt i sammenhenger hvor det er behov for å hente inn spisskompetanse for et konkret prosjekt eller i en kortere periode. Dette er selvsagt mest aktuelt innenfor utvalgte områder, som for eksempel eiendomsfaglig spesialkompetanse eller it-prosjekter, skriver han i en e-post til Khrono.
Og legger til:
— For UiB er det et mål å bare bruke konsulenter der det er formålstjenlig. Vi har ikke noe forhåndsdefinert nivå, og bruken vil naturlig variere over tid knyttet til ulike behov.
Om regjeringens kutt i budsjettene har Rastad følgende kommentar:
— Jeg mener videre at det er unødvendig detaljstyring å skulle overvåke dette fra regjeringens side. Jeg synes også kuttet som vi fikk i budsjettet fremsto som vilkårlig og vanskelig å forstå.
NMBU fikk gjennomgå
En annen institusjon, utover Universitetet i Bergen som også har nedgang i sin konsulentbruk i 2021, både totalt og i posten for organisasjon og kommunikasjon er NMBU (Norges Miljø- og Biovitenskapelige universitet).
NMBU brukte 22 prosent mindre i konsulenttjenester til organisasjonsutvikling og kommunikasjonsrådgivning i 2021 sammenlignet med året før. Reduksjonen i konsulentbruk for universitetet i på svar på 4,3 prosent.
Tidligere i vinter fikk NMBU og Curt Rice refs av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.
— Avtalen går på tvers av hva eier, altså vi i Kunnskapsdepartementet, eksplisitt har uttrykt. Hvilke konsekvenser det vil få vil vi komme tilbake til i den ordinære styringsdialogen, men det kan virke som NMBU fremdeles ikke har tatt poenget, sa Ola Borten Moe til Khrono i februar.
Avtalen statsråden nevner ble nylig inngått av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) med selskapet Sustainability AS, et datterselskap opprettet i 2020 av PR-byrået First House.
Avtalen ble senere avsluttet.
Forventer nedgang i 2022
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe er tydelig i sin tilbakemelding til universiteter og høgskoler.
— Jeg forventer at statlige universiteter og høgskoler kun bruker konsulenter i tilfeller der de ikke kan bruke interne ressurser og kompetanse, sier han til Khrono.
Han legger til:
— Konsulentbruk skal reduseres, og tjenester fra kommunikasjonsbransjen skal som hovedregel ikke brukes. Dette har vi vært tydelige på i tildelingsbrevene, og jeg forventer at konsulentbruken går ned i 2022.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år