Forhandlingsleder i Unio Stat, Guro Lind, brøt lønnsforhandlingene med staten natt til onsdag . Det samme gjorde t.v. Egil Andre Aas i LO Stat og Pål N. Arnesen i YS Stat. Her er partene ved forhandlingsstart. Foto: Hedvig Bjørgum, Unio

Brudd i forhandlingene i staten kan gi streik fra 24.mai

Meklingsrunde. Samtlige fire hovedsammenslutninger valgte å bryte forhandlingene før fristen gikk ut ved midnatt 30,april. Oppgjøret i staten går til mekling, blir det ikke enighet blir det streik fra 24.mai.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var ikke mulig å komme til en forhandlingsløsning i lønnsoppgjøret i staten, som nå går til mekling, meldte partene i oppgjøret sent tirsdag kveld.

— Statens tilbud var ikke godt nok på verken lønn eller pensjon, sier Unios forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind, ifølge en pressemelding.

Fristen for å komme til enighet i årets lønnsoppgjør i staten var satt til midnatt 30. april.

Statens tilbud var ikke godt nok på verken lønn eller pensjon.

Guro Elisabeth Lind

— Unio brøt forhandlingene fordi det aldri kom på bordet et tilbud som var akseptabelt på verken lønn eller pensjon, sier leder av Unio stat, Guro Elisabeth Lind.

Pensjonstrøbbel

Blant Unios krav i oppgjøret var at taket på de pensjonsgivende, variable tilleggene skulle fjernes. Det er ekstra viktig i den nye pensjonsordningen.

Unio krevde også at lønnsøkningen i år skulle gis som generelle, prosentvise tillegg. Det er viktig for å sikre alle Unios medlemmer økt kjøpekraft, heter det i meldingen.

— Staten viser ingen vilje til å følge opp fjorårets avtale om offentlig tjenestepensjon, og avviser å tariffeste allerede avtalte AFP-rettigheter. Det er både oppsiktsvekkende og skuffende, sier leder i Akademikerne stat, Anders Kvam, ifølge en pressemelding sent tirsdag kveld.

Samtlige fire hovedsammenslutninger valgte å bryte forhandlingene før fristen gikk ut. Oppgjøret i staten går nå til Riksmekleren.

Det er satt av tre dager til mekling fra 21. mai. Blir det ikke enighet i mekling, kan det bli streik fra 24. mai.

Unio forhandler for drøyt 33.000 medlemmer i staten. De største yrkesgruppene er politifolk og forskere.

Statsråden beklager brudd

— Når staten ikke vil gi sine ansatte samme pensjonsrettigheter som kommunal sektor, har vi ikke noe annet valg enn å bryte forhandlingene, sier Pål N. Arnesen, leder i YS Stat, i en pressemelding.

F.v. Pål N. Arnesen, leder for YS Stat, Anders Kvam, leder for Akademikerne Stat og Egil André Aas, leder for LO Stat har brutt forhandlingene med staten i årets lønnsoppgjør.Foto: Vetle Daler/Parat

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland sier hun beklager at det ikke ble enighet i forhandlingene.

— Fra statens side har vi jobbet hardt for å inngå en avtale med de fire hovedsammenslutningene, og vi har gjort flere forsøk på å komme motparten i møte, sier hun.

Heller ikke Unio kommune fant en forhandlingsløsning med KS i årets mellomoppgjør. Grunnen til bruddet er at den største gruppen med høyere utdanning, lærerne, får langt mindre enn andre grupper. Oppgjøret der går også nå til mekling.

Det samme gjelder Akademikerne i kommunesektoren. Lektorene har vært lønnstapere i kommunen i årevis, samtidig som skolen mangler kvalifiserte lærere, heter det i en pressemelding.

– For å gjøre det mer attraktivt å jobbe i skolen må KS verdsette høy kompetanse i langt større grad, sier leder for Akademikerne kommune, Jan Olav Birkenhagen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS