Storbritannia
Britiske universiteter kritiseres for å advare mot «utfordrende» tekster
Flere universiteter har fjernet kjente verk fra pensumlista og merket tekster med advarsler for å beskytte studenter mot beskrivelser av vold, selvmord og slaveri.
Britiske universiteter har fjernet bøker fra pensumlistene og merket nærmere 1000 tekster med en «triggeradvarsel».
Det viser en undersøkelse den britiske avisen The Times har gjort blant 140 universiteter i Storbritannia.
Avisa har bedt om innsyn i alle bøker og tekster de 140 universitetene har fjernet eller advart mot på grunn av bekymring for verkenes innhold.
Undersøkelsen avdekker blant annet at Universitetet i Essex har fjernet den Pulitzerpris-vinnende boka «Den underjordiske jernbanen» fra 2017 av Colson Whitehead på grunn av bokas fremstilling av vold og slaveri.
En talsperson for universitetet avviser imidlertid at boken ble fjernet av den grunn, og mener den ble erstattet fordi en annen bok ble vurdert å takle temaene bedre.
Avviser anklagene
Universitetet i Sussex har på sin side fjernet «Frøken Julie», August Strindbergs teaterstykke fra 1888, fra sin pensumliste i et grunnkurs i litteratur på grunn av stykkets omtale av selvmord.
I en av scenene i stykket truer karakteren Jean med å drepe seg selv. I en annen scene gir han et barberblad til frøken Julie, etter at hun uttrykker et ønske om å dø.
Ifølge universitetet ble stykket fjernet etter at studenter klaget over den «psykologiske og emosjonelle påvirkning» stykket påførte dem. Samtidig avviser de at stykket er fjernet permanent og opplyser at det trolig blir en del av neste års pensumliste.
Advarer mot Shakespeare
Begge universitetene sier til The Times at det er bekymringen for å støte studenter som er årsaken til at tekstene er fjernet.
Åtte andre universiteter, blant dem universitetene i Warwick, Exeter og Glasgow, har gjort det valgfritt å lese visse tekster for å beskytte studentenes velferd.
Undersøkelsen har også funnet over 1000 eksempler der litteratur av forfattere som William Shakespeare, Jane Austen, Charlotte Brontë, Charles Dickens og Agatha Christie har blitt merket med «triggeradvarsler».
Funnene i undersøkelsen har fått Det konservative partiets lederkandidat Liz Truss til å se rødt.
— Universiteter bør ikke overbeskytte studenter. Det er nedlatende og det er ikke bra for den offentlige debatten. En god utdanning bør støttes av ytringsfrihet og ideer som ikke er begrenset av venstreorientert gruppetenkning, sier Truss til The Times.
Hun legger til at vi kan ikke beskytte folk mot ideer som er utfordrende hele livet.
Pliktig å utfordre studentene
Også James Cleverly, Storbritannias utdanningsminister, mener det er viktig at universitetene ikke prøver å forskjønne fortiden.
— Folk må forstå grusomhetene som har skjedd i fortiden, endringene som har skjedd, hvordan ting har blitt bedre og hvilke ytterligere forbedringer som fortsatt må gjøres. Hvis du hele tiden endrer det som har skjedd i fortiden, er det veldig vanskelig å kontrollere hvor mye fremgang vi har gjort, sa utdanningsministeren til radiokanalen LBC.
Cleverly sier at han forstår at universitetene må ta vare på den mentale helsen til studentene sine, men de har også en plikt til å hjelpe dem med å utfordre seg selv.
— Noen av disse verkene er utfordrende og vanskelige, men de er også banebrytende verk som må leses og forstås. Jeg er ukomfortabel med tanken på at det er ting som er for utfordrende for universitetsstudenter å lese.