De som allerede er på Erasmus-utveksling til Storbritannia trenger ikke å bekymre seg, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø. Foto: Siri Øverland Eriksen

Derfor anbefaler vi studenter å søke utveksling i andre land enn Storbritannia

Meninger. Utveksling. Storbritannia er et av Norges viktigste samarbeidsland innen høyere utdanning og forskning. Det ønsker vi fortsatt at det skal være. Men samtidig kan usikkerheten knyttet til brexit påvirke norske studenter som ønsker å studere i Storbritannia, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når konsekvensene av brexit blir klarere, vil Kunnskapsdepartementet vurdere eventuelle tiltak for å sikre framtidig samarbeid. Utfordringen på kort sikt er at brexit kan gi så store konsekvenser at usikkerheten knyttet til høstens opptak er stor. Diku, som forvalter Erasmus+-programmet, la ut informasjon om denne usikkerheten allerede tidlig i januar. Dette har også jeg et ansvar som forsknings- og høyere utdanningsminister å informere studentene om.

Vi ønsker at flere studenter skal ta deler av utdanningen sin i utlandet, men jeg mener det også er viktig å informere studentene om usikkerheten som er.

Iselin Nybø

Erik Tonning og Tale M. Guldal fra det norske studiesenteret i Storbritannia er opptatt av å understreke at Storbritannia fortsatt er åpent for norske studenter. De henviser blant annet til en sak i The Guardian, basert på et oppslag på nrk.no. Tonning og Guldal har rett i at saken i The Guardian var for dramatisk. Det er fordi de i sin oversettelse har glemt å nevne at jeg snakket om studenter som skal søke på Erasmus+. Det har vi bedt avisen rette opp i, og det har de gjort. For den største usikkerheten er knyttet til Erasmus+.

Hvilke vilkår som vil gjelde for studenter som ønsker å reise på utveksling til Storbritannia gjennom Erasmus+ til høsten, etter en eventuell brexit, er fremdeles uklart. Derfor er vårt råd at studenter som søker Erasmus-utveksling, bør velge andre land. De som allerede er på Erasmus-utveksling til Storbritannia trenger imidlertid ikke å bekymre seg. Ved en mulig «no deal»-brexit vil EU iverksette tiltak som gjør at de kan gjennomføre hele utvekslingsoppholdet uten problemer.

Så er jeg helt enig med Tonning og Guldal om at for de som ønsker å ta en hel grad eller allerede er i gang med en grad så ser situasjonen langt lysere ut. De som allerede er helgradsstudenter i Storbritannia, vil etter all sannsynlighet kunne fullføre sine studier etter reglene som gjelder i dag. Den siste informasjonen britene har publisert om å få opphold i Storbritannia, tyder på at situasjonen for fremtidige helgradsstudenter vil bli noe mer komplisert.

Det blir en begrensning på tre års opphold. For perioder lenger enn dette må man søke opphold etter immigrasjonsregler som skal gjelde fra 1. jan 2021. Men så lenge man får oppholdsrett, vil det ikke være noen endringer i rett til lånekassestøtte for norske studenter i Storbritannia.

Vi ønsker at flere studenter skal ta deler av utdanningen sin i utlandet, men jeg mener det også er viktig å informere studentene om usikkerheten som er. Det foregår et omfattende arbeid i alle departementer for å forberede en mulig brexit uten avtale. Jeg forstår veldig godt at usikkerheten studentene opplever er uheldig, men dette er utfordringer som vi deler sammen med de aller fleste andre europeiske land. Jeg planlegger å reise til Storbritannia i starten av mars for å få best mulig informasjon fra britiske myndigheter om hvordan dette kan påvirke våre studenter.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS