Psykologistudentene ved NTNU møtte universitetsstyret med bannere og løpesedler onsdag.
Psykologistudentene ved NTNU møtte universitetsstyret med bannere og løpesedler onsdag.

NTNU-styret møtt av demonstranter

Klinikk-krangel. Studenter fra profesjonsstudiet i psykologi møtte opp på onsdagens styremøte på NTNU for å si sin mening om en eventuell flytting av internklinikkene.

Publisert Oppdatert

NTNU holdt styremøte på et av Trondheims hoteller onsdag. Rundt 80 studenter fra profesjonsstudiet i psykologi hadde møtt opp utenfor for å vise sin motstand mot at ansvaret for de interne psykologklinikkene eventuelt overflyttes fra NTNU til spesialisthelsetjenesten på sikt.

Saken om internklinikkene i psykologi sto ikke på dagsorden til styremøtet, men studentene benyttet likevel anledningen.

Vil bevare ansvaret

— Vi håper styremedlemmene ser hvor viktig denne saken er for oss. Vi ønsker å bevare ansvaret for vår egen psykologiopplæring, sier Ida Maria Brennhaugen, instituttillitsvalgt for profesjonsstudentene i psykologi.

— Rektor Bovim bør aldri fremme forslag om overføring av ansvaret til St Olavs hospital. Det er oss det rammer, så nå håper vi på å bli lyttet til, sier Brennhaugen.

— Vi vil at de som er spesialister på vårt felt skal ha ansvar for å utforme vår utdanning, sier hun.

Tillitsvalgt for psykologistudentene på NTNU: Ida Maria Brennhaugen
Tillitsvalgt for psykologistudentene på NTNU: Ida Maria Brennhaugen

Khrono omtalte nettopp saken om at utredningen om psykologklinikkenes tilhørighet var satt på vent på NTNU. Motstanden ved instituttet mot å flytte ansvaret for de interne klinikkene til spesialishelsetjenesten i Helse Midt-Norge er stor.

Saken skal opp i styret

Rektor Bovim, som selv er medisiner og tidligere direktør både ved St. Olavs hospital og Helse Midt-Norge har tidligere sagt til Khrono at han mener at universitetene av prinsipp ikke skal drive helsetjenester.

Bovim ønsker ikke å spekulere i hva den endelige konklusjonen rundt drift av NTNUs psykologklinikker blir.

— Jeg kommer ikke til å beslutte overføring av klinikkene før saken eventuelt er behandlet i universitetsstyret, sa Bovim til Khrono tidligere denne uka. Onsdag ble styret gjort oppmerksom på protestene.

Faglig autonomi

Studentene delte ut løpesedler der de blant annet argumenterte for studentmedvirkning og faglig autonomi:

«Dagens internklinikk er tilpassa studentane sine ynskje og behov etter tilbakemeldingar instituttet har fått. Samstundes skårar NTNU lågt på studentmedverknad på Studiebarometeret. No er det på tide å høyre på kva studentane vil: Behald internklinikkane på NTNU!»

Videre heter det om faglig autonomi:

«Universitetet skal ha fagleg autonomi til å utforme utdanninga slik at ho vert best mogleg. NTNU og fagfolka ved IPS vil miste kontrollen over utdanninga vår ved ei overføring av terapiopplæringa til spesialisthelsetenesta. Psykologi er ikkje psykiatri; me vil at dei som er spesialistar på vårt felt skal ha ansvar for å utforme vår utdanning.»

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS