NTNU på 26. plass i Norden: — Går ikke rette veien, sier styreleder
Rangering. NTNU er bak seks danske, ti svenske, fem finske og to islandske universiteter på internasjonal ranking. Målet er å være blant Nordens beste.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— NTNU skal være et av det beste universitetene i Norden, og det skal vise igjen på rangeringene. Metodene i rangeringene kan sikkert diskuteres, men vi kommer ikke unna å måtte forholde oss til dem, sier NTNUs styreleder Svein Richard Brandtzæg.
Onsdag ble det kjent at NTNU faller på Times Higher Educations (THE) internasjonale unversitetsrangering for andre år på rad. Fra å ligge i kategorien mellom de 251-300 beste i verden i 2017 har Norges største universitet falt til 401-500.
Med det ligger NTNU lavere på rangstigen enn de fleste av de andre rangerte universitetene i Norden.
Under Umeå og Reykjavik
Blant de som ligger foran er to av Islands universiteter, Universitetet i Reykjavik og Islands universitet. Finland har fem universiteter foran, med Universitetet i Helsinki i spissen. Av de seks universitetene i Danmark som er rangert høyere enn NTNU finnes ikke bare toppuniversitetet i København, men også universitetene i Aalborg og Aarhus.
I Sverige er hele ti universiteter høyere rangert enn NTNU. Karolinska institutet i Stockholm er nummer 41 på THEs liste og best av de nordiske. Lund universitet er på 96.-plass, Uppsala nummer 102.
Men NTNU ligger også bak universitetene i Gøteborg, Ørebro og Umeå.
I Norge ser NTNU ryggen på Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen.
Dermed har trønderne 25 nordiske universiteter foran seg på THEs ferskeste rangering.
Ønsker å være fremragende
Styreleder Brandtzæg sier han ikke vil sette noe tall på målet om å bli blant de beste i Norden.
— Men jeg regner med at vi over tid skal nå dette målet. Vi har mange sterke miljøer på NTNU, og jeg er sikker på at dette kommer til å vise igjen på rangeringene etter hvert. Vi har høye internasjonale ambisjoner, sier han.
Han tar forbehold om at han ikke har fått tid til å sette seg grundig inn i THEs ferske rangering.
— Men det at NTNU ligger såpass lavt på denne og andre rangeringer, er selvfølgelig noe vi må se på. Vi ønsker å være et fremragende internasjonalt universitet, og rangeringene viser at det ikke går rette veien.
— Nr. 26 i Norden, er det for dårlig for NTNU?
— Når de ikke slår ut slik vi ønsker, er det ikke positivt. Vi diskuterer ambisjonene i styret og det er en del av strategiarbeidet, og vil fortsette med det framover, sier styrelederen.
Prorektor: Fusjon forklarer fallet
NTNUs fall på THE, en av de mest prestisjefylte rangeringene, kommer midt i NTNUs «internasjonaliseringsår». Universitetet har også fått mye oppmerksomhet rundt sin påkostede reklamekampanje «Challenge everything».
I NTNUs kommunikasjonsstrategi er det et «hovedmål» at NTNU skal være «kjent som nasjonalt ledende og internasjonalt fremragende.»
Prorektor Bjarne Foss sier det jobbes mye med internasjonalisering på NTNU.
— Det viktigste for oss er studentmobilitet og forsker til forsker-samarbeid. I tillegg arbeider ledelsen med å utvikle strategisk samarbeid mot ledende universiteter som eksempelvis DTU i Danmark og Shanghai Jiao Tong.
— Men også studenter og forskere ser på rangeringene når de vurderer hvem de skal satse på?
— Rangeringer er en del av bildet og de blir lest. Samtidig er det et faktum at NTNU har kjempegode søkere til våre nasjonale studieprogrammer, noe som støtter synet til Forskningrådets direktør om at rangeringene ikke gir et troverdig bilde av kvaliteten på forskning og utdanning.
Han understreker at THEs rangering nå vil bli analysert. Han peker på fusjonen mellom NTNU og tre høyskoler i 2017 som et element i forklaringen på fallet i rangeringer de siste to årene.
— Flere av indikatorene bygger på antall ansatte og tallet på studenter. Når vi går fra 27.000 til 42.000 studenter og en tilsvarende økning i antallet faglig ansatte, vil det gi utslag. Men som sagt vi vurderer flere rangeringer, over tid.
— Å bli rangert som nummer 26. i Norden, gjør det deg bekymret?
— Det er ikke hyggelig, seier Foss.
UiO på topp i Norge
På THEs ranking for 2020 er Universitet i Oslo eneste norske blant de 200 beste i verden, selv om universitetet dalte ti plasser fra i fjor, ned til 131. plass. UiB er nest høyest og er plassert i kategorien 201-250.
THE opererer med fire indekser som i sum gir plasseringen på listen. På tre av disse skårer Universitetet i Oslo høyest av de norske: Undervisning, forskning og samarbeid med industri og næringsliv. NTNU gjør det markant dårligere i disse kategoriene enn alle de andre norske universitetene som er med i rangeringen. I den fjerde indeksen, sitering, er UiB på topp blant de norske.
University of Oxford i Storbritannia ble for fjerde år på rad kåret til verdens beste universitet.
Internasjonale universitetsrangeringer blir sett på med kritisk blikk fra flere hold. Det norske Forskningsrådet har valgt å ikke forholde seg til rangeringene i sine kvalitetsvurderinger. Universitetsrektorene har flere ganger gitt uttrykk for skepsis til metodene og datagrunnlaget i rangeringene, og det er også et visst sprik mellom resultatene i de ulike rangeringene. De regnes likevel som viktige fordi de påvirker det internasjonale omdømmet.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!