Stanser flytting av psykologi-klinikkene på NTNU
Klinikk. Rektor Gunnar Bovim avlyser foreløpig flyttingen av psykologiklinikkene fra NTNU til St. Olavs hospital, etter å ha ventet et halvt år på Helse- og omsorgsdepartementents vurdering. Klinikklederen spretter sjampanjen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Allerede i mars 2018 ba rektor ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Gunnar Bovim, om at lokaliseringen av psykologiklinikkene på universitetet skulle utredes.
Bovim ønsket å flytte klinikkene til St. Olavs hospital, noe som vakte enormt engasjement blant de ansatte og studentene ved Institutt for psykologi på NTNU.
Deriblant demonstrerte omlag 80 studenter mot forslaget utenfor NTNUs styremøte sist høst.
Dette var virkelig godt nytt, og vi er selvsagt veldig, veldig glade for det.
Katrin Glatz Brubakk
Nå trekker Bovim forslaget, etter å ha ventet et halvt år på svar fra Helse- og omsorgsdepartementet, skriver Universitetsavisa.
— Vi har ennå ikke mottatt noe svar fra departementet, selv om vi har purret. Derfor avslutter vi utredningsprosessen nå, uten å vente mer på dette svaret, sier han til UA.
Han legger til at saken ikke vil gå til styrebehandling.
Klinikklederen spretter sjampanjen
— Vi lar internklinikkene ligge der de er foreløpig. Jeg kommer ikke til å presse gjennom en flytting. En flytting vil bare bli aktuelt hvis vi på sikt blir enige med miljøene om at det er det beste, sier han videre.
Klinikkleder Katrin Glatz Brubakk er utenlands, men sier i en melding til Khrono at hun spratt sjampanjen i går da det ble kjent at rektor Bovim hadde snudd i flyttesaken.
— Dette var virkelig godt nytt, og vi er selvsagt veldig, veldig glade for det. Det betyr at vi kan fortsette å gi studentene grundig oppplæring i de klinisk, praktiske fagene og ikke minst gjøre dem godt forberedt til morgendagens arbeidsmarked, som i større grad vil være 1. linje og ikke spesialisthelsethjenesten, skriver klinikklederen ved NTNU.
Mener fortsatt det samme prinsipielt
Rektor Bovim, som selv er medisiner og tidligere direktør både ved St. Olavs hospital og Helse Midt-Norge har tidligere sagt til Khrono at han mener at universitetene av prinsipp ikke skal drive helsetjenester.
— Jeg mener prinsipielt fortsatt det samme, sier rektor Bovim til Khrono, og legger til:
— Men det er lenge til det skal bygges på St.Olavs Hospital, så jeg har ikke tenkt å trumfe gjennom denne beslutningen nå, sier Gunnar Bovim.
Da han fremmet forslaget i fjor, falt det ikke i god jord blant studentene på NTNU.
— Vi føler at vi ikke har fått gode nok argumenter for hvorfor dette skal utredes. Rektor har allerede gjort det tydelig via Khrono hva han mener om organisering av klinikkene, men det er viktig for oss at dette blir en åpen prosess, hvor svaret ikke er gitt på forhånd, sa tillitsvalgt Kristin Tange Harbø til Khrono.
Bovim understrekte da at forslaget handlet om å styrke utdanningskvaliteten.
— Vi skal sikre faglig autonomi her og at pasientene blir behandlet på en forsvarlig måte, samt få svar på om det bør være et institusjonsansvar ved NTNU å behandle pasienter, sa han til Khrono i fjor.
Også etter å ha trukket forslaget bekrefter han at han mente flytting til St. Olavs hospital var den riktige løsningen.
— Jeg har ment at det ville være bedre å ha undervisningen i helsetjenesten, og også at NTNU burde omdisponere arealene de bruker til internklinikkene. Men som sagt vil jeg ikke presse dette igjennom. Vi tar nå høyde for at klinikkene fortsatt vil ligge på NTNU, sier Bovim.
Han tror ikke diskusjonen vil bli tatt opp igjen i nærmeste framtid, men legger til at det fremdeles er plass til klinikkene på Senter for psykisk helse.
— Hvis vi tar opp saken igjen, er det naturlig at fagmiljøenes vurderinger tillegges betydelig vekt, fortsetter han til Universitetsavisa.
Lang prosess
I høst engasjerte Bovim konsulentselskapet Pricewaterhouse Coopers (PwC) for å vurdere konsekvensene av en eventuell overføring av de interne psykologklinikkene til spesialisthelsetjenesten.
PwC konkluderte at en flytting ville svekke utdanningskvaliteten.
«Overføring av terapiopplæringen til spesialisthelsetjenesten medfører at terapiopplæringen blir omfattet av mer omfattende helserettslovgivning, som gir pasienten flere rettigheter. Dette medfører at terapiopplæringen må ha større fokus på pasienters rettigheter, og mindre fokus på utdanningsformålet med terapiopplæringen. Dette vil potensielt kunne svekke utdanningskvaliteten, ved at det eksempelvis ikke i like stor grad er anledning til å håndplukke pasienter med sykdomstilfeller som er hensiktsmessige for utdanningsformål», het det i konklusjonen i PwC-rapporten.
Bovim stilte seg kritisk til konklusjonen, og ba senere Kunnskapsdepartementet vurdere saken.
— Jeg betviler at PwC har rett i at Spesialisthelsetjenesten ikke kan ta inn pasienter til utdanningsformål som ikke faller inn under spesialisthelsetjenesten. I siste instans kan konklusjonen få konsekvenser for de andre klinikkene våre på medisin, fysioterapi og så videre, sa Bovim.
St. Olavs hospital sa seg uenige i enkelte av punktene som kom frem i rapporten, og dermed ble hele saken satt på vent, før den omsider gikk videre til Helse- og omsorgsdepartementet.
Nå, etter et halvt år uten svar, trekker altså Bovim forslaget om flytting.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!