statrådstur

Borten Moe vil ha med en delegasjon til Canada og USA

Tiden er inne for delegasjonsreiser igjen, mener Ola Borten Moe, som inviterer til Canada og USA-tur i februar.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe vil ut av kontoret og på tur til USA og Canada med en delegasjon med representanter fra universitets- og høgskolesektoren og virkemiddelapparatet.
Publisert Sist oppdatert

Kunnskapsdepartementet planlegger et besøk til Canada og USA for Ola Borten Moe i februar, to år etter at pandemien satte en stopper for store utenlandsreiser.

Avreise er etter planen søndag 13. februar og programmet skal gjennomføres den påfølgende uken. Reiseplanen er Toronto og/eller Ottawa i Canada og deretter Washington DC, går det fram av invitasjonen som er sendt ut.

Statsråden ønsker å ha med seg en delegasjon fra virkemiddelapparatet og representanter fra universitets- og høgskolesektoren, ifølge invitasjonen.

En liten delegasjon

Khrono har spurt Kunnskapsdepartementet hvor stor delegasjonen blir og om rektorer ved universiteter og høgskoler er invitert med.

— Det legges opp til at statsråden følges av en liten delegasjon på denne reisen. Invitasjon er sendt til direktør Mari Sundli Tveit i Forskningsrådet, direktør Sveinung Skule i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse og styreleder Sunniva Whittaker i Universitets- og høgskolerådet, svarer departementet i en e-post.

Programmet er ennå ikke klart, opplyser departementet, utover besøk i Toronto og Washington DC.

Blir med, hvis det er mulig

Sunniva Whittaker blir med på turen hvis pandemien ikke setter noen stopper for den.

— Ja, jeg har takket ja og blir med hvis smittesituasjonen tillater det. Jeg tenker at det er viktig at universitets- og høgskolesektoren er representert, sier Whittaker.

Forskningsrådets direktør Mari Sundli Tveit sier at hun også planlegger å delta.

— Dersom smittesituasjonen tillater oss å reise vil dette være en svært viktig og nyttig reise til viktige samarbeidsland. Vi gjør forløpende vurderinger av smittesituasjonen og følger UDs reiseråd, og vil være i dialog med Kunnskapsdepartementet om disse vurderingene. Vi er forberedt på at det kan skje endringer med tanke på gjennomføring av denne turen, sier hun i en epost.

Kritikk av tidligere reiser

Bortens Moes forgjenger i statsrådsstolen, Henrik Asheim, rakk ingen delegasjonsreise på grunn av pandemien, men både Iselin Nybø og Torbjørn Røe Isaksen fikk kritikk for sine store delegasjonsreiser til land i Asia og Sør-Amerika.

Daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) hadde med seg over 60 deltakere til Brasil i 2016, mens forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) hadde med seg delegasjoner til Kina, Sør-Korea og Japan, før den siste reisen i begynnelsen av februar 2020 til India. Denne siste reisen fant sted rett før Henrik Asheim skulle overta statsrådsstolen, og derfor ble ikke Nybø med delegasjonen til India likevel.

Både turen til Kina og Brasil ble utsatt for kritikk. Brasilturen for manglende faglighet i programmet, og turen til Kina for både størrelsen og for at man ikke brydde seg nok om menneskerettigheter og akademisk frihet. Dessuten for at flere forskere og Kina-kritikere ikke fikk visum til turen av kinesiske myndigheter.

Besøker energidepartementet

Ifølge invitasjonen til deltakerne skal Ola Borten Moes delegasjon besøke det amerikanske energidepartementet, der det blant annet skal signeres en intensjonsavtale om forskningssamarbeid om kunstig intelligens.

Dessuten er både USA og Canada nå inkludert i den reviderte Panoramastrategien for 2021-27, og reisen vil også fungere som et ledd i oppfølgingen av strategien.

Panoramastrategien handler om hvordan Norge kan øke samarbeidet om forskning, høyere utdanning og innovasjon med land utenfor EU og EØS. Strategien omfatter samarbeid med Brasil, Canada, India, Japan, Kina, Russland, Sør-Afrika, Sør-Korea og USA.

Korona intet hinder, i hvert fall ikke nå

Khrono har spurt Kunnskapsdepartementet på hvilken måte det tas høyde for koronarestriksjoner.

— Kunnskapsdepartementet forholder seg til alle koronarestriksjoner, inkludert UDs reiseråd og har løpende dialog med de norske ambassadene i USA og Canada. Vi tar høyde for at restriksjoner kan endres og vil ved behov justere tidspunkt for reisen, heter det i e-posten.

Ifølge invitasjonen er det på nåværende tidspunkt ingen reiseråd eller innreiserestriksjoner som hindrer en reise til USA og Canada.

De som er invitert med i delegasjonen til Borten Moe bes svare så raskt som mulig og senest 3. januar.

Powered by Labrador CMS