næringslivssamarbeid
Borch sier bindinger til næringslivet ikke må bety at samarbeidet tar slutt
Løsninga på en konflikt eller uheldig hendelse i et samarbeid mellom næringsliv og akademia, behøver ikke å bety at samarbeidet avsluttes, svarer statsråden på et skriftlig spørsmål.

«Hvilke grep tar statsråden for å sikre at ikke uheldige bindinger og avtaler mellom næringsliv og akademia opprettholdes?» spurte stortingsrepresentant Grete Wold (SV) i et skriftlig spørsmål i Stortinget til statsråd Sandra Borch.
Nå har forsknings- og høyere utdanningsministeren svart. I svaret legger hun vekt på hvor viktig samarbeidet mellom akademia og næringsliv er.
Bakgrunnen for spørsmålet fra Grete Wold er det tette samarbeidet mellom daværende NTNU-rektor og Norsk Industri som åpenbarte seg i desember. Samtidig oppsto det en diskusjon om tette bindinger da formuleringer i en nylig inngått avtale mellom NHO og NTNU ble kjent.
—Utvikler viktig teknologi
I avtalen står det blant annet at partene har intensjon om «å utvikle felles budskap og gjennomføre koordinerte kommunikasjonstiltak i sammenheng med viktige politiske prosesser, hvor partene har sammenfallende interesser og synspunkter.»
— Dette punktet må fjernes, mente styremedlem Bjørn Skallerud i NTNUs styre.
Innledningsvis i svaret sitt understreker Sandra Borch hva et samarbeid mellom næringsliv og akademia betyr for å løse store samfunnsutfordringer. Hun peker på at et slikt samarbeid blant annet har ført til utvikling av viktige teknologier som autonome båter, medisiner, vaksiner og læringsteknologi som Kahoot.
— Faglig frihet må ivaretas
Samarbeidet gjør også at studentene raskere får seg jobb i næringslivet, framholder hun.
— I alle samarbeidsrelasjoner er det helt sentralt at tillit, faglig frihet og ansvar ivaretas. Det innebærer blant annet at ingen kan gi universiteter og høyskoler pålegg eller instrukser og innholdet i forskningen, og institusjonene skal fremme og verne akademisk frihet, skriver Sandra Borch.
— Løsninga på en konflikt eller en uheldig hendelse i samarbeid mellom næringsliv og akademia er ikke nødvendigvis å avslutte samarbeidet, men å tydeliggjøre premissene for samarbeid og kravene til samarbeidspartnerne, mener hun.
Nyeste artikler
Akademia som møteplass for intellektuelt utenforskap
Reagerer på at det stilles spørsmål om Hellestveits forskertittel
Godt forskningsetisk rammeverk i forslaget til ny helseforskningslov
Nådde du ikke helt opp i EU? Nå får de beste søkerne en ny sjanse
To kvinner ansatt i ledelsen ved Høgskolen i Østfold
Mest lest
Trump truer Harvard med kutt på nesten 100 milliarder
116 studenter felt for KI-fusk i fjor. Særlig én ting avslørte dem
Norsk mangfoldsopprør sprer seg til hele Norden
To uker før masteren skulle leveres, fikk hun tilbud om å ta doktorgrad
Margareth Hagen vant valget: Får fire nye år som rektor