Universitetet i Agder
Bor du på et av disse 24 stedene, kan du studere vernepleie hjemmefra
— En god mulighet for innbyggerne våre til å få seg en høyere utdanning nær hjemstedet.
Fra og med høsten 2023 vil personer som bor på ett av 24 spesifikke steder i Lister- og Dalane-regionene, i Setesdal eller i Østre Agder være kvalifisert for å ta fatt på vernepleierutdanningen fra hjemmekontoret.
— Det er et stort behov i kommunene for kompetent arbeidskraft innen helse, og dette er også en god mulighet for innbyggerne våre til å få seg en høyere utdanning nær hjemstedet, uttaler daglig leder av Setesdal interkommunalt politisk råd, Rita Hansen, på Universitetet i Agders hjemmeside.
Ikke første gang
Det er ikke første gang bostedsadresse er et av kvalifikasjonskravene som må være på plass for å komme inn på en spesifikk utdanning.
I sommer skrev Khrono blant annet om sykepleieutdanningen i Ål, der studentene måtte være fra Hallingdal eller en av nabokommunene for å komme inn. Dette studiet hadde oppstart i høst.
Når det gjelder vernepleierutdanningen i Agder, er det et tilbud som er utviklet i samarbeid mellom universitetet, Lister Kompetanse, Østre Agder interkommunalt politisk råd og Setesdal interkommunalt politisk råd.
Khrono skrev om planene allerede i 2020. Høsten 2023 realiseres de altså.
Manglet 7000
Rekrutteringen av sykepleiere og vernepleiere til distriktene i Norge har vært et mye diskutert tema de siste årene, og ifølge Navs bedriftsundersøkelse fra 20221, manglet Norge 70000 sykepleiere ved inngangen til 2022.
Tall som dette har ført til at flere kommuner har gått langt for å tiltrekke seg potensielle fremtidige arbeidstakere innenfor nevnte yrkesfelt.
I januar skrev Khrono om Strand kommune, som vil gi studentene jobbgaranti og 50.000 kroner i årlig bonus dersom de velger å ta utdanningen ved Universitetet i Stavanger (UiS) og søke jobb i Strand kommune etterpå.
Endringslogg 6. desember kl. 20.15: Ordet "sofaen" i tittelen er byttet ut med "hjemmefra" da vi fikk tilbakemeldinger om at opprinnelig ordbruken kunne gi inntrykk av et slappere eller dårligere studietilbud, noe som ikke er tilfelle