sykepleierutdanning

Vil gi studenter jobbgaranti og 50.000 kroner i årlig stipend

Strand kommune sliter med å rekruttere sykepleiere og vernepleiere. Nå ønsker kommunen å lokke studenter med et årlig stipend om de forplikter seg til å jobbe der.

Strand kommune lokker årlig rundt 250.000 turister til Preikestolen. Nå ønsker kommunen å lokke sykepleiere til kommunen.

Norge mangler 7000 sykepleiere, ifølge Navs bedriftsundersøkelse fra 2021. Det har man blant annet merket i Ryfylket i Rogaland. Derfor har Universitetet i Stavanger de siste årene jobbet med kommuner i nærheten for å finne ut hvordan de kan tiltrekke flere sykepleiere til å jobbe i området.

Strand kommune er en av disse kommunene som er med på dette. De sliter med rekruteringen av sykepleiere og vernepleiere. Der foreslår nå administrasjonen å sette av et årlig stipend på 50.000 kroner over tre år til studenter som forplikter seg til å jobbe i kommunen under utdanningen og to år etter utdanningen er ferdig. Avisen Strandabuen omtalte forslaget først.

Skal behandles politisk

Forslaget skal behandles politisk i kommunen i februar. I saksframlegget fra Strands kommunalsjef for omsorg, Adriaan Schönhage, skriver han følgende om bakgrunnen for forslaget:

— Strand kommune opplever som de fleste andre kommuner at det er krevende å rekruttere sykepleiere og vernepleiere. I de kommende årene vil det bli et enda større behov for høyskoleutdannede innen helse og omsorg grunnet økt kompleksitet av sykdommer hos brukere og stadig mer oppgaver som sykehuset tidligere håndterte.

Dette er de tre forslagene som lokalpolitikerne i kommunen skal vurdere:

  • Jobbgaranti og bindingstid på fem år, tre år under studietid og to år jobb etter utdanning
  • Stipend under utdanning på maksimalt tre år på 50.000 kroner årlig.
  • Fast ansettelse under utdanning i for eksempel helgestilling, sommerjobb i de fire sommerukene 26 til 32.

Fikk 9,1 millioner kroner til prosjektet

I sommer delte regjeringen ut 139 millioner kroner til 49 fleksible utdanningstilbud over hele landet. Da var det Universitetet i Stavangers (UiS) prosjekt for desentralisert sykepleieutdanning som stakk av med størst del av potten fra Diku (Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning). Totalt fikk de 9,1 millioner kroner til prosjektet.

Målet med prosjektet er å hjelpe distriktene rundt Rogaland, som har stort behov for sykepleiere. UiS har med seg Stavanger Universitetssykehus og kommunene Hjelmeland, Suldal, Sauda og Strand i utdanningen. Hver kommune garanteres et visst antall studieplasser. Høsten 2022 starter de første 30 studentene på bachelorprogrammet. De vil følge samme studieplanen som det vanlige bachelorløpet i sykepleie, men med mer digital forelesning og praksisstudier i de nevnte kommunene.'

— UiS tok initiativ til studietilbudet som et svar på det store behovet for sykepleiere i distriktene i Rogaland. Studiet vil være tilrettelagt for studenter som ikke kan møte daglig på campus blant annet på grunn av bosted eller ønske om å bli boende i distriktet, forklarer Bjørg Frøysland Oftedal, fungerende dekan ved Det helsevitenskapelige fakultet til Khrono.

— Hva får kommuner som Strand ut av å være med på prosjektet?

— Høsten 2022 er det 30 studieplasser til distriktsvennlig sykepleierutdanning ved UiS. Strand kommune vil for eksempel få muligheten til å ha studenter i praksis, som vil ha et nettverk og en tilknytning til Strand kommune. Ved å i større grad ta i bruk distriktskommune vil det gi en vinn-vinn situasjon, både ved at det etableres flere praksisplasser og ved at kommunene får en arena for nyrekruttering, svarer dekanen og poengterer samtidig at bindingene mellom utdanning og kommunene blir sterke gjennom samarbeidet.

Midtveis i desember varslet statsrådene Ola Borten Moe og Ingvild Kjekol om at det fra og med høsten 2020 vil bli etablert 500 nye studieplasser for sykepleie landet rundt.

Powered by Labrador CMS