Norsk studentorganisasjon med Therese Eia Lerøen i spissen vil ha debatt om studenthybler inn i debatten rundt kommunevalget. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Manko på 13.200 boliger for å nå mål på 20 prosent dekning

En ny undersøkelse fra Norsk studentorganisasjon (NSO) viser at under 15 prosent av landets studenter har tilgang på studentbolig.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk studentorganisasjons (NSO) har beregnet at det gjenstår å bygge over 13.200 boliger for å nå målet om en nasjonal dekningsgrad på 20 prosent. Tallene kommer fram i deres undersøeklse av studentboliger i hele landet.

Les også: Trondheim slår Oslo og Bergen på studenthybler

Dårligst i Østfold

Mens Khrono i forrige uke kunne fortelle at Trondheim var best og Bergen verst når det gjaldt tilbudet til nye studenter, viser NSO sin undersøkelse at områdene Østfold, Molde, Hedmark og Stord/Haugesund har lavest dekningsgrad totalt sett.

Blant områdene som trenger flest nye boliger i antall for å nå opp i 20 prosent dekning ligger Oslo suverent på toppen. Her behøves det over 4500 nye boliger for å nå studentenes mål om 20 prosent dekningsgrad.

Studentene er representert i samskipnadene og kan påvirke både hvor og hva slags boliger som blir bygget.

Therese Eia Lerøen

I likhet med NSO sin leder, Therese Eia Lerøen, er også studentleder på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Christoffer Storm Tiller Alsvik (bildet under), bekymret for tallene som kommer fram.

— Regjeringen må levere sterkere på studentboliger. Flere studentboliger bidrar til en bedre studentøkonomi som igjen kan realisere heltidsstudenten og gi studentene mulighet til å fokusere på studiene, sier Alsvik og legger til:

— Med bakgrunn i dette savner vi at ledelsen ved utdanningsinstitusjonene tar større del i debatten om boliger. Hvis HiOA skal øke studentmassen sin frem mot 2020, må det være plass til disse.

Stressfaktorer

— Trygge sosiale og økonomiske rammer er viktig for studentenes hverdag. Når bolig og økonomi blir så store stressfaktorer som det gjør i dag, går det ut over tiden vi har til å studere, sier Therese Eia Lerøen, leder av Norsk Studentorganisasjon. 

I fjor stod 15.000 studenter i kø for studentbolig. Det er bevilget tilskudd til 2200 studentboliger i statsbudsjettet for 2015. Årets køtall blir i følge NSO presentert i august.

Se også:

— De høye køtallene fra i fjor beskriver en kritisk situasjon blant studenter. Regjeringen har tatt steg i riktig retning, men det er fortsatt en lang vei å gå. Nå må kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vise at det er hold i boligsatsningen ved å fortsette å øke byggetakten. NSOs krav til regjeringen er 3000 studentboliger årlig, uttaler Eia Lerøen.

Dårligere dekning enn i 1991

Lerøen forteller at man i 1991 hadde en dekningsgrad på 17 prosent med studenthybler, og at denne har gått ned 3 prosentpoeng siden den gang.

— Det kommer stadig flere studenter. Det er derfor vi står på for å få økt byggingen til 3000 nye boliger i året. Hadde myndighetene hørt på oss hadde vi vært i nærheten av vårt nasjonale mål på 20 prosent dekningsgrad allerede, sier Lerøen til Khrono.

Lerøen er også opptatt av det er samskipnadene som skal stå som byggherre av de nye boligene.

— I samskipnadene er studentene representert og kan påvirke både hvor og hva slags boliger som blir bygget, sier NSO-lederen.

Vil ha boligdebatt i kommunevalg

Studentboligene bygges av studentsamskipnadene og er et spleiselag mellom staten og studentene. Kommunene er ansvarlige for tilretteleggingen for bygging av studentboliger. NSO mener studentboliger skal være tema i høstens kommune- og fylkestingsvalg.

— Når regjeringen og studentene har pengene klare må kommunene sørge for at byggeprosessene kan komme i gang så fort som mulig. NSO mener vertskommunene skal stille med gratis eller rimelige tomter til boligbygging. I høst må partiene vise at de satser på politikk som fremmer et godt studentmiljø i hele landet, sier Eia Lerøen.

Misfornøyde i Bergen

Dekningsgraden på studentboliger i Bergen har gått ned fra 2014 til 2015.

— Vi ser at det er økningen i antall studenter som gjør at dekningsgraden går ned fra 13,34 prosent i 2014 til 12,88 prosent i 2015. Dette er alt for lavt, sier leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Johanne Vaagland (bildet under), i en pressemelding.

I 2014 var 30281 studenter en del av Studentsamskipnaden i Bergen (SiB). I 2015 har dette tallet økt til 31375. Antall hybelenheter (HE) er det samme i 2015 som det var i 2014, 4040,5.

— Antall hybelenheter i Bergen har stått på stedet hvil det siste året. Vi må bygge flere studentboliger i Bergen slik at flere nye studenter kan få tilbud om bolig gjennom studentsamskipnaden, men også for å lette presset på det private leiemarkedet, fortsetter Vaagland.

Leder av Studentparlamentet ved Høgskolen i Bergen, Fredrik Bødtker, etterlyser i en pressemelding politisk vilje til å satse på studentene.

— Studentboligbyggingen i Bergen henger ikke med på utviklingen i antall studieplasser. En undersøkelse utført av Khrono viser at kun 1 av 24 nye studenter i Bergen får tilbud om studentbolig. Bergen kommune har en målsetting om 30 prosent dekningsgrad innen 2025. Per i dag ligger vi under 13 prosent, noe som er en nedgang fra i fjor. Med en jevn økning i antall studenter som velger å studere i byen, må det også bygges flere boliger. Vi trenger politisk vilje fra kommunepolitikerne for å få til et løft i boligsatsingen, sier Bødtker.

— Igangsetting går tregt

Studentboligundersøkelsen nevner også at det finnes eksempler der samskipnadene har fått tildelt midler til bygging av nye studentboliger, men man sliter med å få i gang byggeprosessene grunnet mangel på tomter i vertskommunene. Dette er et problem også i Bergen.

— Hvis vi skal klare å nå målet om en dekningsgrad på 20% innen 2020 så er studentsamskipnaden helt avhengig av tomter å bygge på. Ved Grønneviksøren er det en tomt hvor det hadde passet kjempefint å bygge studentboliger om kommunen stiller tomten til disposisjon, sier Vaagland.

Studentsamskipnaden i Bergen har statlig tilskudd til å bygge flere hundre studentboliger, og det er tomtene som mangler for å få til dette.

— Vi ser med glede på at det i større grad blir satset på bygging av studentboliger fra sentralt hold. Da er det utrolig trist at Bergen ikke får ta del i denne satsingen. Akkurat nå er det kommunen som er flaskehalsen når det gjelder studentboligutbygging i Bergen. Vi håper virkelig dette er en sak de politiske partiene vil løfte i løpet av høsten, avslutter Vaagland.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS