Bergen får ingen nye studentboliger nå

PublisertMandag, 22. juni 2015 - 16:29-OppdatertMandag, 22. juni 2015 - 20:22
Både leder i Norsk studentorganisasjon, Anders Kvernmo Langset og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er fornøyde med 200 nye studentboliger - her fra julefesten til NSO, hvor studentbolig-pepperkakehus fra statsråden til NSO både forært ogfortært, sammen med regjeringens støttepartier.
Bolig. — Dette er en trist nyhet for Bergens studenter, sier studentleder i Bergen etter at regjeringen har fordelt 200 nye studentboliger.

(Saken er oppdatert med kommentarer fra Studentparlamentet i Bergen og Velferdstinget i Oslo).

Det er studentsamskipnadene som har fått penger fra Kunnskapsdepartementet til å bygge nye studentboliger, og Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) kommer best ut, og får hele 72 av de 200 nye studentboligene som ble vedtatt i revidert nasjonalbudsjett. 

Ifølge en pressemelding fra departementet er det pressområdene Oslo, Trondheim, Tromsø og Stavanger som prioriteres i denne omgang. Bergen får ikke en eneste én i denne omgang. 

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

En trist nyhet i Bergen

— Dette er en trist nyhet for Bergens studenter, sier leder av Studentparlamentet ved UiB, Tommy Aarethun

Kunnskapsdepartementet presiserer i tildelingen at det er pressområdene som prioriteres. Bergen som er landets tredje største studentby med over 30 000 studenter og flere utdanningsinstitusjoner lokalisert i byens sentrum defineres dermed ikke lenger som et pressområde, mener han.

— Når over 86 prosent av studentene i Bergen står uten tilbud om studentbolig tyder dette på at Bergen fremdeles er et pressområde. Et flertall av studentene studerer i tillegg i nærheten av sentrum, der leiepriser og boligmarkedet er ekstremt tøft, sier velferdsansvarlig i Studentparlamentet ved UiB, Magnus Brekke Nygaard i en pressemelding.

— Nå må Kunnskapsdepartementet komme på banen og tydelig avklare om Bergen er et pressområde eller ikke, sier Aarethun. 

Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen ønsker seg flere studentboliger i Bergen.

— Hvis vi skal utvikle kunnskapsbyen Bergen videre trenger vi en tydelig satsning. Kommunen, studentsamskipnaden og utdanningsinstitusjonene må på banen for å utvikle kunnskapsbyen videre og legge press på Kunnskapsdepartementet ved tildelinger, sier Aarethun

Rekordmange studentboliger

I tillegg til Oslo og Akershus’ 72, fårTrondheim 30 nye studentboliger, Stavanger får 18 og Tromsø og Finnmark får 20. Bergen får ikke en eneste én i denne omgang. 

– Vi er opptatt av å styrke studentvelferden, og flere studentboliger er noe av det studentorganisasjonene er mest opptatt av. I februar ble det gitt tilskudd til 2000 studentboliger. Nå topper vi bevilgningen med tilskudd til ytterligere 200 boliger, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

I tillegg får Halden i Østfold og Harstad i Troms 20 nye studentboliger hver.  Og så får Studentsamskipnaden i Nordland 10 nye studentboliger, som etter planen skal gå til rehabilitering av eksisterende studentboliger i Narvik. 

— Til sammenligning lå snittet på under 1000 studentboliger per år med den forrige regjeringen, sier Røe Isaksen i pressemeldingen. 

Fornøyd studentleder

Leder i Norsk Studentorganisasjon, Anders Kvernmo Langset (bildet over), er svært fornøyd med de ekstra boligene, og forventer at satsningen vil fortsette fremover. 

— Vi nærmer oss studentkravet med stormskritt. Vi forventer at regjeringen vil fortsette den offensive boligsatsingen i statsbudsjettet for 2016. 2200 boliger i år er bra, men behovet er langt større. Samskipnadene står klare til å sette spaden i jorda når det kommer statlige tilskudd, sier Langset. 

Studentkravet til NSO er på 3000 boliger. Hittil i år har har departementet tildelt midler til tilsammen 2200 studentboliger. 

— Studentboliger er et av de mest effektive virkemidlene for å både skaffe studenter tak over hodet og bedre studentøkonomien.  Det er en god investering for en regjering, sier Langset.

På et minimum i Oslo

Velferdstinget i Oslo og Akershus berømmer regjeringen for prioriteringen sin av de 200 ekstra studentboligene som ble finansiert i revidert nasjonalbudsjett.

–Det er flott at både Oslo og de store byene totalt blir klarere prioritert, sier Sigrid Mæhle Grimsrud (bildet over), Velferdstingets leder i en pressemelding.

Velferdstinget kritiserte regjeringen tidligere i år for å ha en manglende vilje til å prioritere hovedstaden når de gir tilskudd til studentboligbygging. Mandag kom det frem at Oslo får 72 ekstra hybelenheter av de 200 som ble finansiert i det reviderte budsjettet.

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) fikk opprinnelig 348 av 2000 studentboliger i år, noe som tilsvarer 17,4 prosent av den totale tildelingen. Etter revidert er det snakk om 420 av 2200, eller 19,1 prosent.

—Når samarbeidspartiene fikk på plass 200 flere studentboliger var vi forsiktig optimistiske, sier Grimsrud. –Men nå ser vi at vi har all grunn til å være fornøyde. Dette er et minimum av studentboligtildelingen som  vi kan akseptere å ligge på, fortsetter hun.

 

 

 

 

Fakta

Studentboligfordeling

Her er oversikten over hvor de 200 nye studentboligene som ble tildelt i revidert nasjonalbudsjett skal ligge: 

 • Studentsamskipnaden i Stavanger: 18
 • Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus: 72
 • Studentsamskipnaden i Trondheim: 30
 • Studentsamskipnaden i Østfold: 20
 • Studentsamskipnaden i Nordland: 10
 • Studentsamskipnaden i Finnmark og Tromsø: 30
 • Studentsamskipnaden i Harstad: 20

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Fakta

Studentboligfordeling

Her er oversikten over hvor de 200 nye studentboligene som ble tildelt i revidert nasjonalbudsjett skal ligge: 

 • Studentsamskipnaden i Stavanger: 18
 • Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus: 72
 • Studentsamskipnaden i Trondheim: 30
 • Studentsamskipnaden i Østfold: 20
 • Studentsamskipnaden i Nordland: 10
 • Studentsamskipnaden i Finnmark og Tromsø: 30
 • Studentsamskipnaden i Harstad: 20

Fra seksjonene

Siste

Debatt

Karriere

Campus

Samfunn

Mest lest

Debatt

Meninger · Kvalitet. Finansieringa av forsking i Norge er vindskeiv og må rettast opp. Forskingsrådet kan fortsatt ha ei rolle, men den bør bli langt meir avgrensa enn i dag, skriv førsteamanuensis ved HiOA, Erik Døving. 
Meninger · Struktur. Faglige ansatte på Avdeling for mediefag ved Høgskolen i Volda spør i et åpent brev om alenestrategien til Volda har vært vellykket eller om den på lengre sikt vil true høgskolens eksistens. 
Meninger · IT. Akademia må henge med i den digitale utviklingen, mener Karen Ane F. Skjennum i Tekna student. 

Campus

Samfunn