2.321 studenter klarte ikke å dokumentere at de bodde borte, selv om de huket av for det i søknaden om lån og stipend. Arkivfoto.

Over 2.300 studenter tatt i stipend-juks

Studielån. 1 av 20 kunne ikke dokumentere at de virkelig hadde krav på stipend i bokontrollen til Lånekassen. Til sammen må de betale tilbake 36 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studenter som bor hos foreldrene sine har ikke krav på stipend og lån på lik linje med studenter som bor for seg selv.

Det hender at studenter som bor hos foreldrene sine likevel krysser av for at de bor borte selv om de ikke gjør det - for å få mer stipend. Derfor sender Lånekassen ut bokontrollen.

I fjorårets kontroll var det 2.321 av de 43.000 kontrollerte som ikke kunne dokumentere at de bodde et annet sted enn hjemme. Det betyr at 5,2 prosent, eller omtrent 1 av 20 ble tatt i juks.

Dette er misbruk av samfunnets velferdsgoder.

Kristine Eilertsen

Ser alvorlig på juks

Universitas omtalte saken først.

Kristine Eilertsen, utviklingsdirektør i Lånekassen, sier noen studenter hvert år prøver å få støtte de ikke har rett på.

— Det er bare studenter som bor borte som har rett på utdanningsstipend. Men vi vet at det hvert år er noen som gir uriktige opplysninger til Lånekassen om bostatus for å få et stipend de ikke har rett på – dette er misbruk av samfunnets velferdsgoder.

Lånekassen antar at studenter som ikke svarer eller ikke dokumenterer at de har vært borteboere har bodd sammen med foreldrene sine.

— Konsekvensene av å gi uriktige opplysninger til Lånekassen kan være store. De som ikke greier å dokumentere at de har bodd borte slik de har oppgitt til Lånekassen, vil bli ansett for å ha misligholdt opplysningsplikten og blir da betraktet som hjemmeboere av Lånekassen, sier Eilertsen.

De vil dermed ikke få omgjort lån til stipend for den perioden de ikke har dokumentert borteboerstatus, og de kan nekte dem støtte, betalingsutsettelse og rentefritak for neste undervisningår, eller for en lengre periode framover.

Politianmelder falsk dokumentasjon

Alle som har oppgitt at de bor borte, men har foreldre med adresse så nær studiestedet at de kunne bodd hjemme, kan bli trukket ut i bokontrollen neste gang, skriver Lånekassen på nettsidene sine.

Lånekassen varsler også at de politianmelder de som har deltatt i bokontrollen og levert falske dokumenter, eller som har prøvd å gjøre det.

Dette er den tredje bokontrollen Lånekassen gjennomfører. De to tidligere gangene var det henholdsvis 2.200 og 1.600 studenter som ikke kunne bevise at de bodde borte.

Forrige gang ble 47.000 studenter kontrollert, og 3,4 prosent av dem tatt i juks. Men, for å sammenligne andelen med årets tall, har Lånekassen justert ned antallet kontrollerte studenter til 31.000, ettersom de gjorde endringer i uttaket fra forrige kontroll til denne. Dermed oppgir de at 5,2 prosent ble tatt i forrige kontroll, 0,2 prosent mindre enn de som ble tatt i denne.

— De aller fleste studenter er ærlige, og det er vi veldig glad for. Bokontroller er et tiltak for å forebygge misbruk av ordningen med utdanningsstipend. Det er viktig at samfunnets velferdsordninger ikke misbrukes, og studiestøtte skal gå til de som har rett på det, sier Eilertsen.

FAKTA

Borteboerstipend

Du kan få inntil 106.340 kroner i basisstøtte i undervisningsåret 2017–2018.

Fulltidsstudenter kan få utbetalt støtte til to ekstra uker i juni 2018, som en del av opptrappinga til 11 måneders studiestøtte.

Hvis du ikke bor med foreldrene dine kan du få omgjort deler av lånet til stipend.

Kilde: Lånekassen

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS