koronakrisen
BI trekker seg fra rangering
Koronakrisen gjør at BI trekker seg fra prestisjerangering i år. NHH ser ingen grunn til å gjøre det.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Rangeringen til Financial Times (FT) over de beste Master in Management er prestisjefull og betyr mye for de to norske institusjonene som er kommet med på listen over de 100 beste i verden.
På kåringen i 2019 kom Norges handelshøgskole (NHH) på 70. plass, mens BI ble nummer 88 av de 100 masterutdanningene på FTs liste. NHH gikk fram to plasser fra året før, mens BI gikk én plass tilbake.
BI trekker seg
I 2020-rankingen, derimot, vil BI ikke bli å finne. På grunn av Covid 19-pandemien har BI besluttet å trekke seg fra Financial Times Masters in Management 2020 Ranking.
Som en del av rangeringen blir tidligere studenter spurt tre år etter avsluttede studier blant annet om lønn og karriereutvikling, og om hvilken internasjonal erfaring de fikk i løpet av studiene. Og det er dette BI ønsker å unngå i år.
Dekan for masterprogrammene på BI, Janicke Rasmussen, sier at beslutningen kommer etter diskusjoner og tilbakemeldinger fra tidligere studenter.
— BI har stor respekt for den vanskelige situasjonen mange av våre tidligere studenter står overfor, og vi vil ikke øke byrden ved å involvere dem i rangeringen i år. Vi har informert Financial Times om våre grunner for å trekke oss, og vi ønsker å understreke at beslutningen bare gjelder dette årets rangering og at vi vil delta igjen neste år, sier Rasmussen i en nyhetsmelding.
NHH trekker seg ikke
Rektor Øystein Thøgersen ved NHH vil derimot ikke trekke seg. Det vil heller ikke det internasjonale Cems-nettverket av ledende handelshøyskoler, som NHH er en del av.
— Den spesielle situasjonen skapt av den pågående korona-pandemien påvirker selvfølgelig økonomien i alle land og dermed også rammene for årets FT-rangering. FT opplyser at de i arbeidet vil ta tilbørlig hensyn til de særlige omstendighetene, og det har vi tillit til vil bli gjort på en solid måte slik at rankingen også i år vil gi oss viktig informasjon, sier Thøgersen i en epost til Khrono.
Bonus for å publisere i FT-tidsskrifter
Thøgersen viser til at NHH har vært med hvert år siden Financial Times startet sin rangering av Masters in Management-programmer i 2005.
— Vår strategiske vurdering hviler på at NHH skal utdanne fremragende økonomer og ledere med solide analytiske ferdigheter, god teknologiforståelse og et sterkt engasjement for samfunnet rundt seg, og vi anser at FT-rangeringen er viktig i arbeidet med å styrke vår nasjonale og internasjonale posisjon, sier han.
At rangeringen til Financial Times er viktig for NHH, ble ekstra tydelig i fjor. Da doblet rektor Thøgersen bonusen som forskerne ved NHH får hvis de får inn en artikkel i en av de 50 tidsskriftene som Financial Times bruker som en viktig del av grunnlaget for rangeringen.
Mens forskerne før fikk 20.000 kroner for å få en artikkel inn i et av de 50 tidsskriftene på FT-listen, skal de heretter få 40.000 kroner, gikk det fram av styrepapirene til NHH-styremøtet 4. april ifjor. Da var vedtaket allerede gjort av rektor, og styret ble orientert om beslutningen.
«Betyr høy kvalitet»
Også for BI er rangeringen viktig.
— I mange år har rangeringen Master in Management vist at BI er blant de ledende business schools i verden. For studentene betyr det at vitnemålet betyr høy kvalitet, og for næringslivet betyr det at de får de beste talentene og ferdighetene når de rekrutterer fra BI, sier Janicke Rasmussen ved BI.
I FTs rangering av Master of Management deltar NHH og BI med masteren som fører til tittelen siviløkonom. Ved BI kalles den MSc i Business Administration og ved BI MSc i Business.
Financial Times gjør flere rangeringer av handelshøgskoler gjennom året. NHH er med på flere av dem, men legger mest vekt på rangeringen Masters in Management.
I en samlerangering som er en vektet sammenstilling av fem programrangeringer som Financial Times publiserer gjennom året; MBA, Executive MBA, Master in Management (MIM), bedriftsinterne programmer og kortvarige videreutdanningsprogrammer kom BI på 36.plass i fjor, mens NHH kom på 39.plass blant 95 europeiske skoler som kom med på listen.
— Det er en anerkjennelse av det gode arbeidet til hele organisasjon og en ny bekreftelse på at BI er en handelshøyskole i det europeiske toppsjiktet i det som er en av de mest grundige vurderingene av utdanningsprogrammer i verden, sa rektor Inge Jan Henjesand ved BI ida samlerangeringen ble offentliggjort rett før jul i fjor.