Studentledernes jul:

Parlamentsleder i Bergen, Nikolai Klæboe. Foto: Privat

Nikolai Klæboe: At det ikke blir ny studentvilla er årets største tap

Studentlederjul. I Bergen kommer studentdemokratiet det neste året blant annet til å jobbe med bøtelegging av forsinket sensur, mer praksis og bærekraftsmålene.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FAKTA

Studentlederjul

Vi har stilt en rekke studentledere fra rundt om i landet de samme spørsmålene.

I løpet av julen kommer vi til å publisere deres svar.

De har fått beskjed om å fatte seg i korthet, men ettersom de er studentpolitikere, er det ikke alle som har klart det.

  • I dag: Nikolai Klæboe, leder for studentparlamentet ved Universitetet i Bergen.

Julaften:

  • Bjørn Harald Hegreberg Garborg, leder ved studentparlamentet på OsloMet
  • Daniel Hansen Masvik, leder ved studentparlamentet på UiT.

Du kan lese alle intervjuene her.

Nikolai Klæboe er 24 år og er leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen (UiB). han har vært aktiv i studentbevegelsen i 3,5 år.

1. Hva studerer du og hvorfor?

Permittert masterstudent ved Universitetet i Bergen, Administrasjon og organisasjonsvitenskap. Jeg besøkte min kusine som studerte her før meg og falt for Bergen som by. Ettersom jeg visste at jeg skulle studere statsvitenskap, fant jeg ut at adm.org var noe som tilsynelatende passet mine interesser svært bra. Jeg startet i 2014 og det viste seg at jeg var en av de heldige som traff blink på studieprogram på første forsøk.

2. Hva er den største studentpolitiske seieren i året som gikk - lokalt?

Det store fokuset på praksis som UiB har innført og målet om at det i alle studieprogram skal være et praksisemne eller integrert praksis mener jeg er veldig viktig. I dette arbeidet har studentene spilt en viktig rolle. Det å ha vært med på å få regjeringen til å snu i saken om kvotering på profesjonsstudiet i psykologi er også noe vi er stolte over å ha vært med på!

3. Samme nasjonalt?

Lovfesting av studentombud er en stor seier for studentbevegelsen. Eller så er det bra at undervisningskompetanse nå skal vektlegges ved ansettelser og opprykk. Det tror jeg studenter kommer til å nyte godt av i fremtiden.

Vi håper på å få bukt med forsinket sensur ved å innføre bøter til fakultetene som leverer forsinket sensur.

Nikolai Klæboe

4. Hva blir den viktigste saken lokalt hos dere i 2019?

Vi har mange viktige saker og sånn sett vil arbeidet med arbeidsprogrammet vårt være hovedfokus, og det viktigste arbeidet vi skal foreta neste år. Hvis jeg skal trekke frem noen saker så er innføring av bøtelegging ved forsinket sensur, videreutvikling av UiBs satsing på utveksling og implementering av FNs bærekraftsmål i organisasjonen UiB. Ellers vil det fortsette å være mye fokus på miljø og klima. Studentene spiller en viktig rolle når det kommer til at UiB skal gjennomføre sitt mål om å være klimanøytrale innen 2030.

Vi håper på å få bukt med forsinket sensur ved å innføre bøter til fakultetene som leverer forsinket sensur. Vi er godt på vei, men det gjenstår fortsatt arbeid før vi får landet et vedtak i universitetsstyret. Utveksling er et viktig tilbud og det burde legges til rette for at flere velger utveksling. Mange studenter opplever flere tidkrevende formaliteter rundt prosessen, og flere usikkerhetsmomenter når det for eksempel kommer til forsikring og bo -og økonomisk situasjon. For å tilby en så fremtidsrettet og samfunnsrelevant utdanning som mulig er det svært viktig at FNs bærekraftsmål implementeres i utdanningen og i organisasjonen UiB generelt.

5. Hva bør prioriteres nasjonalt 2019?

Arbeidet med å bedre studentenes økonomiske situasjon må fortsette. Hvis noen andre grupper hadde hatt den samme forpliktelsen til å jobbe 8 timer dagen og vært i den samme økonomiske situasjonen som studenter hadde det blitt stor ståhei.

6. Hva er det største tapet dere har gått på i år?

At det ikke blir bygget ny studentvilla for studentorganisasjonene ved UiB og Bergen. Helt siden den gamle studentvillaen ble revet for 10 år siden har planen vært at det skal reises en ny en. Det er vedtatt i styret at dette ikke er den foretrukne løsningen, noe som er skuffende.

7. Hva er studentbevegelsens største tap i år?

At vi ikke har klart å bedre den økonomiske situasjonen, med hovedfokus på at vi ikke har klart å øke studiestøtten nevneverdig. Situasjonen blir enda verre av at regjeringen vil kutte i stipendet.

8. Hva ønsker du deg til jul?

Gode opplevelser!

Powered by Labrador CMS