krig i ukraina

Ber om retningslinjer for Russland-samarbeid

UiT Norges arktiske universitet har mellom 50 og 60 samarbeidsavtaler med russiske universitet. Nå kan krigen mellom Russland og Ukraina få store konsekvenser for disse, frykter rektor.

UiT-rektor Dag Rune Olsen tok imot utenriksminster Anniken Huitfeldt til lunsj i Kirkenes dagen før Russland invaderte Ukraina.
Publisert Oppdatert

— Det er dypt tragisk at det nok en gang er krig i Europa, sier Dag Rune Olsen.

Rektoren ved UiT Norges arktiske universitet (UiT) tok i mot utenriksminister Anniken Huitfeldt dagen før Russland invaderte Ukraina. Da de to møttes i Kirkenes sa statsråden, ifølge Nordlys, at det er viktig å opprettholde et forknings- og utdanningssamarbeid med Russland. Det samme sa Olsen, ifølge UiTs egne nettsider.

Men dette blir nå mer krevende, sier Olsen til Khrono.

— Jeg tror ikke vi ser det hele bildet, og prøver nå å få oversikt, sier han til Khrono torsdag ettermiddag.

Samarbeid må godkjennes

UiT har mellom 50 og 60 samarbeidsavtaler med russiske universitet, og har ifølge rektoren hatt en økende sampublisering de siste 10-15 årene. Nå er det flere årsaker til at dette samarbeidet kan bli mer krevende:

— Det ene er at det kan bli vesentlig mer krevende å kunne reise og ha et fysisk samarbeid. Men i tillegg har de russiske myndighetene et dekret på høring. Der heter det at utenlandske forskningsinstitusjoner som skal ha samarbeid med russiske, må godkjennes på forhånd. Vi er usikre på hvordan disse skal brukes, sier Olsen.

Ber om råd

Til NRK torsdag morgen sa UiTs viserektor Bente Haug at universitetet nå trenger klare signaler fra Utenriksdepartementet og norske myndigheter om hvordan de skal samarbeide med institusjoner i Russland.

— Vi skal ha en pragmatisk tilnæring til vår største nabo. Men det er annerledes når det er krig. Skal vi legge forskningssamarbeid på is en periode? Det vitenskapelige ethos håndterer vi selv. Men vi må ha en plan for håndtering av samarbeid på kort og lang sikt, sier Olsen.

UiT jobber nå med å få en oversikt over ansatte som er på reise i Russland og Ukraina, særlig i de områdene der Utenriksdepartementet har kommet med reiseråd.

— Vi anbefaler at de reiser hjem, sier Olsen.

Han sier at UiT ikke har samarbeid med ukrainske universitet.

— Hvordan påvirker krigen UiTs forskere?

— Jeg tror mange føler sorg. Det har vært samarbeid mellom UiT og Russland i mange tiår, et samarbeid som har vært tuftet på tillit og respekt. Jeg tror ikke våre forskerkolleger i Russland ønsker krig, og de er satt i en vanskelig situasjon av sin statsleder, sier Olsen.

Powered by Labrador CMS