Reiseregninger
Bedrageri-tiltalt professor i retten: — Jeg stolte ikke på noen ved UiB
Den tidligere professoren ved Universitetet i Bergen forklarte i retten at hans psykiske helse gjør at han husker lite av hva som skjedde. Han står tiltalt for å ha begått grovt bedrageri.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Det som har vært mitt problem gjennom livet har vært en tragisk barndom.
Slik innledet den nå pensjonerte professoren sin forklaring i rettssaken der han står tiltalt for å ha begått grovt bedrageri for 153.374 kroner.
I perioden juni 2016 til desember 2018 skal den tidligere professoren ved Universitetet i Bergen (UiB) ha levert inn 12 reiseregninger der han ga inntrykk av å ha bodd på dyrere hoteller enn det han egentlig hadde gjort.
Torsdag begynte rettssaken i Bergen tingrett, og mannen innledet dagen med å erklære seg ikke skyldig.
Han forklarte at store psykiske helseutfordringer har preget livet hans. Fra tidlig barndom har han slitt med store angstutfordringer.
— Jeg har gjennom livet vært lovlydig og gjort min plikt for samfunnet. Jeg har jobbet i alle år uten sykdomsfrafall. Jeg har hatt veldig god fysikk, men innvendig har det vært angst og kaos. Jeg klarte å komme meg igjennom et slags liv, men et forferdelig ulykkelig liv, sa mannen i retten.
Ba om en vurdering av helsa
I retten kom det fram at mannens forsvarer i forkant av rettssaken hadde forsøkt å få en sakkyndig vurdering av mannens helse. Det hadde påtalemyndigheten avslått. Forsvarer Kim Brügger Villanger forsøkte å ta opp problemstillingen igjen og ba retten ta stilling til om en sakkyndig vurdering av mannens psykiske helse var nødvendig.
Etter en diskusjon kom rettens administrator fram til at det ikke trengtes.
Aktor, politiadvokat Kjetil Linge Tomren, forklarte at politiet først ble gjort kjent med saken etter at Universitetet i Bergen tok kontakt grunnet en uvanlig stor reiseregning. Påfølgende undersøkelser viste at det var flere uvanlige reiseregninger knyttet til professoren.
Mens universitetet gransket mannens hotell-, taxi- og flyutgifter, valgte politiet kun å undersøke mannens hotellregninger.
— Dette valgte vi på grunn av etterforskningskapasiteten på det tidspunktet, sa Tomren.
Som Khrono tidligere har omtalt skal professoren systematisk ha bedt universitetet om refusjoner av større beløp enn det oppholdet egentlig kostet. Han skal også ha levert inn reiseregninger på fiktive reiser.
En av reisene der påtalemyndigheten mener professoren har svindlet UiB for over 20.000 kroner, gjelder en tur til New York. Mens professoren har fått refundert en hotellregning på over 33.000 kroner, mener påtalemyndigheten at mannen har bodd på to langt rimeligere hoteller over en åtte dagers periode til 12.000 kroner.
— Skammelig
Professoren forklarte at han har slitt med vrangforestillinger og panikkanfall, men har på grunn av dårlige erfaringer med leger og psykologer ikke fått tilstrekkelig behandling for sine psykiske problemene.
Han beskrev også et særdeles dårlig forhold til sin tidligere instituttleder, som han mener bidro til at han tok «urasjonelle valg».
— Jeg har aldri hatt et ønske om å tilegne meg noe som helst. Jeg stolte ikke på noen i UiB-systemet, og jeg stoler generelt ikke på noen etter alt jeg har opplevd. I mitt hode var alle reiseregningene korrekt. Sett i ettertid er hele situasjonen absurd og skammelig, fordi jeg har hatt en ekstrem høy moral.
Han forklarte gjentatte ganger at angsten han har opplevd gjør at hukommelsen er dårlig, og han kunne huske lite av årsaken til handlingene han står tiltalt for.
Avbestilte to minutter etter bestilling
Politiadvokat Tomren mente på sin side at helseutfordringene professoren fortalte om i retten står i sterk kontrast til det påtalemyndigheten ser på som bevisste handlinger.
Tomren viste i retten fram e-poster som dokumenterte hvordan professoren hadde bestilt et hotellrom som to minutter senere ble avbestilt da han skulle reise til USA.
Tomren viste at det samme gjentok seg da professoren skulle til Kina, der han ti minutter etter bestilling avbestilte hotelloppholdet. En tredje reise ble avbestilt etter åtte minutter.
— Jeg betviler ikke at tiltalte har sitt å stri med, men for meg er det ingenting som tyder på at det er noe som er galt med hans virkelighetsforståelse, sa politiadvokaten.
Den tidligere professoren gjentok flere ganger at en mulig årsak til at hotellbestillingen ble endret kunne være at han oppdaget at andre hotell var nærmere møter eller konferanser han skulle delta på.
— Når jeg har skrevet reiseregningene har de vært fullstendig korrekte i mitt hode. Hvor forskrudd mitt hode har vært, vet jeg ikke selv. Jeg har aldri prøvd å gjøre noe bevisst, sa den tidligere professoren.
Ble ikke ferdig
Det var i utgangspunktet satt av én dag i tingretten til behandling av saken. En lengre diskusjon om forklaringen til professoren skulle være åpen eller lukket, samt en omfattende gjennomgang av hver enkelt reiseregning, gjorde at rettens administrator ble nødt til å legge til rette for en dag ekstra i retten.
Rettssaken fortsetter derfor på mandag med en gjennomgang av gjenstående reiseregninger og vitneforklaringer.