Bedrageritiltalt

Professor leverte falske reiseregninger — tiltalt for grovt bedrageri

Den tidligere ansatte skal ha svindlet Universitetet i Bergen for tusenvis av kroner. Risikerer fengselsstraff på inntil 6 år.

Universitetet i Bergen anmeldte en daværende ansatt i januar i 2019. Den nå pensjonerte professoren er tiltalt for grovt bedrageri.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vest politidistrikt har tatt ut tiltalte mot en tidligere ansatt ved Universitetet i Bergen.

Den nå pensjonerte professoren skal i perioden fra juni 2016 til desember 2018 fått universitetet til å tilbakebetale reiserefusjoner på over 150 000 norske kroner.

Han skal ha presentert reiseregninger og kvitteringer, hvor han ga inntrykk av å ha bodd på dyrere hoteller enn det han egentlig hadde gjort.

Bestilte og fikk refundert med en gang

Tiltalen beskriver i detalj hvordan professoren ved 12 reiser systematisk skal ha bedt universitetet om refusjoner av større beløp enn det oppholdet egentlig kostet, eller så reiste han ikke i det hele tatt.

I de fleste tilfellene skal professoren ha bestilt opphold på et dyrt hotell, brukt bestillingen som dokumentasjon i reiseregningen, men kansellert bestillingen samme dag og fått refundert pengene fra hotellet.

Videre skal professoren likevel i noen av tilfellene ha reist, men bodd på mye rimeligere hotell.

I en av reisene opplyste professoren å ha bodd på et hotell og betalt over 30 000 kroner, til tross for at han ikke bodde der. I stedet bodde han på to hotell i samme periode som imidlertid bare kostet 12 000 kroner.

Strafferamme på 6 års fengsel

Det var i januar i 2019 at Universitetet i Bergen anmeldte professoren.

— Dette er en professor som har vært ansatt hos oss i mange år, og som har bidratt med stor og omfattende forsknings- og utdanningsvirksomhet ved universitetet, sa rektor Dag Rune Olsen til Bergens Tidende den gang.

Etter at professoren ble kjent med anmeldelsen, sa han i mars i fjor opp stillingen sin, men jobbet ut oppsigelsestiden før han pensjonerte seg.

Han er nå tiltalt for grovt bedrageri. I tiltalen står det:

«Bedrageriet er grovt fordi det særlig legges vekt på beløpets størrelse, at det er begått ved flere anledninger eller over lengre tid og lovbryteren har foregitt eller misbrukt stilling, verv eller oppdrag.»

Grovt bedrageri har i Straffelovens §372 en strafferamme på inntil 6 års fengsel.

Powered by Labrador CMS