NSO-LANDSMØTE

Bare én kandidat klar for å bli landets nye studentleder

Sittende leder, Tuva Todnem Lund, stiller ikke til gjenvalg som leder av Norsk studentorganisasjon (NSO).

HVL-studentpolitiker, Bjørn Olav Østeby, kommer til å stille som leder i forkant av årets NSO-valg.
Publisert Oppdatert

I april skal nye tillitsvalgte til Norsk studentorganisasjon (NSO) velges.

— Jeg stiller ikke til gjenvalg. Jeg er veldig glad for året jeg har hatt i NSO og alt jeg har fått til, og jeg tenker det er fint og riktig å gi vervet videre nå, sier nåværende leder av NSO, Tuva Todnem Lund.

10. mars må kandidatene som ønsker å stille til Arbeidsutvalget, NSOs «regjering», sende inn sine kandidaturer. I hvert fall for å bli intervjuet og vurdert av valgkomiteen før de kommer med sine innstillinger.

NSO gjennomfører valget på landsmøtet som skal avholdes 21. til 24. april i Tønsberg.

Fakta

Hva skal velges på NSOs landsmøte i 2022?

Arbeidsutvalget (AU)

  • Leder
  • Nestleder
  • Fag- og forskningspolitisk ansvarlig
  • Fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarlig
  • Velferd og likestillingsansvarlig
  • Internasjonalt ansvarlig

Sentralstyret (SST)

  • 13 medlemmer pluss varamedlemmer

Komiteer

  • Fag- og forskningspolitisk komite
  • Internasjonal komite
  • Læringsmiljøpolitisk komite
  • Velferds- og likestillingspolitisk komite
  • Valgkomiteen
  • Kontrollkomiteen (2 av 4 medlemmer velges annethvert år)

Kilde: NSO

Noen stiller til gjenvalg

Simen Oftedahl sitter for tiden som velferds- og likestillingsansvarlig i arbeidsutvalget. Han avslører overfor Khrono at han stiller til nestleder på det kommende landsmøtet.

Sittende fag- og forskningspolitisk ansvarlig, Magnus Dybdahl, sier at han ikke stiller til gjenvalg. Dybdahl har planer om å fortsette studiene ved NMBU etter året i arbeidsutvalget.

Nestleder, Herman Siggerud, sier han også er ferdig etter tre år som studentpolitiker på fulltid. Han stiller altså ikke til gjenvalg.

Foreløpig en lederkandidat

Bjørn Olav Østeby har vært leder av Studenttinget på Vestlandet og sittet i høgskolestyret ved Høgskulen på Vestlandet (HVL). Han har også sittet i NSOs sentralstyre i to perioder.

Nå føler han seg klar for å ta fatt på den nasjonale studentpolitikken. Fra øverste hold.

— Stemmer det at du er kandidat til ledervervet i NSO?

— Det stemmer, sier Østeby.

Etter flere år i den lokale studentpolitikken sier han nå at han har mer å bidra med nasjonalt.

— Noe vi skal bli flinkere på er å delta og være en stemme i den nasjonale studentpolitikken, på lik linje med Universitets- og høgskolerådet. Vi er allerede flinke, men vi kan bli enda bedre. Vi skal oppleves som en relevant samarbeidspartner, sier Østeby.

Khrono erfarer at flere kandidater vurderer ledervervet, men de ønsker ikke å bekrefte eller avkrefte om de stiller.

Må være en sterk og tydelig stemme.

NSO-leder Lund, skal i utgangspunktet tilbake til studiene ved NMBU etter året som leder. Hun har flere råd til neste leder:

— Jeg har mange råd til den nye lederen, og jeg gleder meg til å følge valgkampen og bli kjent med den som tar over etter meg. Personen bør være skikkelig glad i folk. En stor del av jobben er å møte mennesker, og det å danne relasjoner til viktige folk i sektoren, skriver Lund.

Leder av NSO, Tuva Todnem Lund.

Hun trekker også fram at det er viktig å være god på smalltalk, noe Lund selv har fått øvd mye på. Videre sier hun det er viktig å være ydmyk og lyttende, spesielt rundt ting man ikke kan.

— Det gjelder både internt, du leder et kontor, internt i organisasjonen, og eksternt i møter. I alle tilfellene må en være en sterk og tydelig stemme.

— Det er viktig å prioritere og stå for prioriteringene du gjør. Du har 24 timer i døgnet og et år på deg, det er umulig å få til alt. Også må du ha et engasjement og være dedikert til å gjøre en forskjell for studentene i Norge. Du er på jobb hele tiden. Jobben har vært livet mitt i år, avslutter Lund.

— I tenkeboksen

Sittende universitetsstyrerepresentant ved NTNU, Jørgen Valseth, sier han stiller som enten fag- og forskningspolitisk ansvarlig eller nestleder.

— Hvilken av de to jeg går for har jeg ikke bestemt meg for ennå, og fristen for å bestemme seg nærmer seg så det begynner å haste. Det som derimot er helt sikkert er at jeg tenker stille til en av dem, sier Valseth til Khrono.

Kristine Vilde Sandtrøen, som sitter i NSOs internasjonale komité og som representant studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO), sier hun også vurderer å stille til nestleder, men skal lande på en avgjørelse etter et møte med valgkomiteen.

— Jeg er i tenkeboksen, og har skrevet kandidatur. Det er mye mulig at jeg stiller til nestleder, sier Sandtrøen.

— Kandidaturet ligger på benken hjemme

Maya-Katrin Skjeldal er director of external affairs i BIs studentorganisasjon, Biso. Hun bekrefter overfor Khrono at hun stiller som velferds- og likestillingsansvarlig.

Det samme vervet vurderer Maika Marie Godal Dam, sittende leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus. Hun sier hun mest sannsynlig stiller til arbeidsutvalget. Godal Dam vil da stille som velferds- og likestillingspolitisk ansvarlig.

Leder av Studenttinget ved NMBU, Ina Marie Finnerud, stiller til fag- og forskningspolitisk ansvarlig. Hun ønsker da å gå i fotsporene til Dybdahl, som også kom fra studentpolitikken ved NMBU.

— Kandidaturet ligger på benken hjemme, sier Finnerud, som mener hun er godt rustet til oppgaven etter et år som lokal studentleder.

Anja Landsverk leder NSOs internasjonale komité. Hun sier hun ganske sikkert stiller til vervet som internasjonalt ansvarlig.

— Det er 90 prosent sikkert, sier Landsverk.

Stiller ikke en tredje gang

Ringrev i studentpolitikken, Daniel Hansen Masvik, blir pekt på som en mulig lederkandidat. Han har stilt til vervet to ganger tidligere, i 2020 og i 2021, sist tapte han valget mot sittende leder Lund. Men når Khrono ringer sier han:

— Jeg kommer til å stille som leder av valgkomiteen. Det er veldig givende å drive med valgkamp, men det er på høy tid å slippe til yngre mennesker i organisasjonen.

Leder av Studenttinget ved Universitetet i Agder, Kristian Fredrik Meyer Ødegård, har også blitt trukket fram som en mulig leder. Til Khrono sier han at han har vært nær ved å stille, men har landet på å fortsette i den lokale studentpolitikken. Men:

— Jeg tenker å stille til sentralstyret, sier Ødegård.

Powered by Labrador CMS