Grønne indikatorer

Avlyste klima­konkurranse på direkten

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) gikk langt i å skrinlegge forslaget om klimaindikatorer på Dagsnytt 18.

Henrik Asheim, forskning- og høyere utdanningsminister for Høyre. Her utenfor Rikshospitalet i mai 2020.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kveld deltok forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en debatt på Dagsnytt 18 med leder for Universitet- og høgskolerådet (UHR), Dag Rune Olsen.

Men det som skulle bli en diskusjon om det Olsen mener er overdreven byråkratisering, tok aldri av.

Asheim sa først som sist at den voldsomme negative reaksjonen fra sektoren gjør at konkurransen avlyses i 2021, kanskje permanent.

— Vi satte denne rapporteringen på pause da koronaviruset rammet. Korona kommer ikke til å forsvinne i januar 2021. Derfor sier vi nå at vi kommer ikke til å igangsette denne konkurransen i januar.

På spørsmål fra programleder Espen Aas om ordningen skal tas bort for alltid, svarte Asheim:

— Sannsynligvis.

Kritikk fra sektoren

Motstanden har vært stor mot regjeringens forslag om en ny, omfattende rapportering av klimaavtrykket på landets universitets- og høgskolecampuser.

Kun 1 av 10 svarte positivt på Dikus forslag om 98 nye, grønne indikatorer da forslaget nylig var ute på høring.

— Denne konkurransen, slik den er lagt opp, med så stor motstand i sektoren, da sier vi: Det er greit, da legger vi den bort, og så diskuterer vi hvordan vi skal nå klimamålene. Men jeg kommer ikke til å slutte å følge med på om også universitetene og høgskolene kutter sine CO2-utslipp, sa Asheim.

Pekte på styringsmeldingen

Asheim pekte på at Stortingsmeldingen om styringspolitikk, som er planlagt å være ferdig våren 2021, betyr at man kanskje skal styre mindre etter detaljer som klimaindikatorene, og i større grad etter de store målene.

— Så kan det være en større frihet til institusjonene for hvordan man oppnår det, men det er viktig at også universitetene og høgskolene kutter, sa Asheim.

UHR-leder Olsen var krystallklar i debatten.

— La oss avgjøre hvordan vi når disse målene. Det er klart at vi skal nå klimamålene våre, og vi skal være kritisk til oss selv. Men vi rapporterer til styrene våre, og jeg tror det er et godt virkemiddel uten at vi trenger å lage et stort, nytt byråkratisk indikatorsett, sa Olsen.

Kritikk fra Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiets (Ap) talsperson for forskning- og høyere utdanning, Nina Sandberg, gikk i forrige uke hardt ut mot klimakonkurransen, og mente det vitnet om svak forståelse for sektoren.

I etterkant av Asheims uttalelser på Dagsnytt 18, er Sandberg klar på at statsråden er på vikende front.

— Det er ikke er mange dagene siden Asheim ikke ville svare på om klimakonkurransen skulle avlyses, men sa at han ville bruke høsten til å tenke over saken. Dette var altså etter at det var kjent at en nesten unison sektor i høringen hadde takket nei til hele opplegget, og blant andre Ap gikk ut og etterlyste en tillitsreform heller enn mengdevis med nye resultatindikatorer, sier Sandberg.

— Regjeringens klimakonkurranse ville ikke skapt verken motivasjon eller utslippsreduksjon av betydning. Universitetenes viktigste innsats for klima og bærekraft er utdanning og forskning, og de trenger gode rammer og mer tillit, ikke noe som virker kontraproduktivt på kjernevirksomheten.

Saken er oppdatert kl. 22.35 med uttalelser fra Nina Sandberg (Ap).

Powered by Labrador CMS