Avgått Nord-rektor beholder lønna og får fri fra undervisningen i to år
Sluttpakke. Avgått Nord-rektor, Bjørn Olsen, beholder rektorlønna fram til 2021 og får to års forskningsfri, etter at han trakk seg som rektor med umiddelbar virkning i januar i år.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert med kommentar fra Kunnskapsdepartementet)
Det kom som en overraskelse på mange at rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet trakk seg fra toppstillingen med umiddelbar virkning, 18.januar i år.
- Les også: Nord-rektor Olsen går på dagen
Bjørn Olsen hadde vært rektor ved Nord universitet siden fusjonen mellom Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nord-Trøndelag og Høgskolen i Nesna i januar 2016. Rektorperioden skulle ha vart til 1. januar 2021.
Men 18.januar gikk det ut en pressemelding fra universitetet om at deres første rektor gikk av på dagen, tre år etter at han tiltrådte, og to år før den første rektorperioden hans ville være over.
Kunnskapsdepartementet var innforstått med avtalen styret for Nord universitet ville inngå med daværende rektor.
Rolf Larsen
I forbindelse med den brå avgangen ba Khrono om innsyn i sluttavtalen mellom styret og rektor, men fikk opplyst at denne var taushetsbelagt. Men etter en klage har Nord universitet snudd og offentliggjør nå avtalen i sin helhet.
Rektorlønn i to år til
I avtalen kommer det fram at Olsen beholder lønns- og arbeidsvilkårene som rektorstillingen innebærer ut åremålsperioden, det vil si til og med 31.desember 2020. Nord-rektorens lønn var i oktober i fjor vel 1,3 millioner kroner.
Olsen blir også innrømmet forskningstermin uten undervisningsplikt i samme periode, altså i knappe to år.
I tillegg til dette kan den avgåtte rektoren disponere 100.000 kroner per kalenderår (2019 og 2020) til «reiser og annen forskningsrelatert aktivitet» under forskningsterminen, heter det i avtalen.
Når den toårige forskningsterminen er over, skal Olsen tre inn igjen i sin tidligere professorstilling ved Handelshøyskolen ved Nord universitet og plasseres i lønnstrinn 92, p.t. 1.091. 900 kroner i året. Snittlønn for en professor ved Nord universitet var ifølge lønnsstatistikk fra Forskerforbundet per 31.12.17 818.000 kroner, eller nærmere 10 lønnstrinn lavere.
Ifølge avtalen betaler også Nord universitet advokathonoraret til Bjørn Olsens advokat i advokatfirmaet Hjort DA, i forbindelse med inngåelsen av avtalen.
Sluttavtalen er signert av styreleder Vigdis Moe Skarstein, men etter det Khrono kjenner til var det nestleder Bjørg Tørresdal som forhandlet direkte med Olsen på vegne av styret.
Forhandlingene startet etter styremøtet der Iselin Nybø og avdelingsdirektør Rolf Larsen hadde invitert seg selv på besøk, en uke før Olsen fratrådte.
Kunnskapsdepartementet godkjente avtale på forhånd
Kunnskapsdepartementets avdelingsdirektør Rolf Larsen, bekrefter overfor Khrono at departementet godkjente inngåelse av avtalen med Bjørn Olsen på forhånd.
Avtalen er hjemlet i Statens personalhåndbok pkt 2.17. Der heter det: «I tilfeller hvor saklige grunner for oppsigelse eller avskjed ikke foreligger eller kan være tvilsomme, kan statlige arbeidsgivere kan ta opp forhandlinger med en embets- eller statsansatt om frivillig fratredelse mot en økonomisk kompenasjon.»
Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) understreker i personalhåndboken at dette er et tiltak som bare skal benyttes i helt spesielle situasjoner, hvor det er sannsynlig at grunnlaget for oppsigelse eller avskjed ikke er oppfylt, og hvor det er et sterkt behov for å nå frem til en minnelig ordning om fratredelse.
«Ordningen må ikke betraktes som et ordinært virkemiddel i statlig personalforvaltning, og må derfor benyttes med forsiktighet. Avgjørelsen treffes av ansvarlig fagdepartement.»
— Kunnskapsdepartementet var innforstått med avtalen styret for Nord universitet ville inngå med daværende rektor, melder Rolf Larsen i en epost til Khrono.
Tillitsvalgt vil ikke kommentere
Hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved Nord universitet, Terje Fallmyr, ønsker ikke å kommentere den tidligere rektorens sluttavtale.
Fallmyr beklager at Olsen gikk av som rektor, og sier til Forskerforum at det overrasket han, selv om han hadde sett at Olsen var sliten og ikke hadde det bra i jobben.
— Det er noen ting som gjør at styret ikke har fungert som vi ønsker. De har vært kontrollerende heller enn en drivende kraft. Vi går ikke ut og krever at styreleder bør vurdere sin stilling, for tillit er krevende å bygge og lett å rote til, men det går på innstilling og måten hun nærmer seg hele problematikken på. Man må finne en balansegang og kanskje også en hyggeligere tone overfor ledelsen. Det tror jeg ville være bra for hele universitetet, sier Fallmyr til Forskerforundets fagblad.
Til Khrono sier han:
— Alt tyder på at han vært i en vanskelig situasjon med styret og styreleder. Og når statsråden kommer til styret og sier at hun har full tillit til styret, så er det klart hvem som må gå, sier Fallmyr.
Olsen: En lettelse å slippe
— Det er selvfølgelig en lettelse å slippe ansvaret 24/7 og jeg vil få mer tid til familien og barna mine. Samtidig er det en sorg knytta til at jeg må forlate en veldig god ledergruppe som jeg har satt stor pris på og blitt veldig glad i, sa Bjørn Olsen til Khrono da han ga seg.
Den ledige rektorstillingen skal lyses ut om kort tid, så fort et rekrutteringsfirma er på plass.
I september 2015 ble det klart at Bjørn Olsen fikk rektorjobben ved det som skulle bli Nord universitet i konkurranse med fire andre mannlige søkere. I tillegg til Olsen var ytterligere to av dem interne: professor Asbjørn Røiseland (52) på Fakultet for samfunnsvitenskap og dekan og nåværende kst. stedfortredende rektor, Reid Hole (64).
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!