Dekan Bjørn Olsen ved Universitetet i Nordland er ansatt som rektor ved det nye universitetet i Midt-Norge fra 1.januar 2016.
Dekan Bjørn Olsen ved Universitetet i Nordland er ansatt som rektor ved det nye universitetet i Midt-Norge fra 1.januar 2016.

Olsen ny rektor i Bodø

Fellesstyret for Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nesna har i dag ansatt dekan Bjørn Olsen som rektor ved Universitetet i Nordland. Vedtaket støttes i Nord-Trøndelag.

Publisert   Sist oppdatert

Bjørn Olsen (bildet under) tiltrer stillingen 1. januar 2016, og han vil da bli rektor for den fusjonerte institusjonen som består av Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nesna. Og sannsynligvis også Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT).

(Foto: UiN)

Fornøyd styreleder

— Med Bjørn Olsen har den nye institusjonen fått en rektor med høy akademisk kompetanse og dokumenterte lederegenskaper. Olsen kjenner både Universitetet i Nordland og universitets- og høgskolesektoren godt. Han er utadvendt og tillitsskapende, og han vil ha alle forutsetninger for å bygge en felles kultur og identitet i en fusjonert institusjon, sier Vigdis Moe Skarstein, i en pressemelding fra UiN.

— Olsen har meget gode forutsetninger for å videreutvikle det fusjonerte universitetet i et nytt institusjonslandskap, sier styreleder for fellesstyret ved UiN/HiNe Vigdis Moe Skarstein.

Intern kandidat

Bjørn Olsen kommer fra stillingen som dekan ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Nordland. Han er professor i organisasjon og ledelse.

Olsen var én av 25 studenter på det første kullet med siviløkonomstudenter som ble tatt opp på Handelshøgskolen i Bodø i 1985. 

Olsen tok doktorgrad ved daværende NTH i 1993. Han har vært forskningsleder på Nordlandsforskning og førsteamanuensis og professor ved Handelshøgskolen, før han ble konstituert og senere ansatt som dekan i 2012.

Bjørn Olsen er født i 1957. Han bor på Tverlandet i Bodø med samboer og tre barn.

Olsen var en av fem mannlige søkere til rektorstillingen, der to var interne søkere. 

Les også: Fem menn vil bli rektor i Bodø

Steinar Nebb skal lede fusjonsprosess

Styremøtet ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) støtter tilsettingen av Bjørn Olsen.

Begge styremøtene har også vedtatt at rektor Steinar Nebb (bildet over) tilsettes som prorektor ved nytt universitet i Nordland og Nord-Trøndelag fra 1. januar 2016 med ansvar for fusjons- og utviklingsprosjektet, med et spesielt ansvar for å ivareta byggingen av det nye universitetet.

Fusjonsvedtakene sendes nå over til Kunnskapsdepartementet for behandling.

En kongelig resolusjon i statsråd er forventet i oktober 2015. Den fremforhandlede fusjonsplattformen ligger til grunn for det videre arbeidet med implementering av fusjonen. 2016 vil bli et interimsår, der faglig og administrativ organisering utredes og fastlegges.