ntnu

Avduket portretter av to blad Moser, en tysk fiolinist og en legendarisk professor

— Dette er personer som i kraft av sitt vitenskapelige arbeid og sin kunst har satt varige spor, sier NTNU-rektor Anne Borg.

Her avdukes portrettene av May-Britt Moser og Edvard Moser. Mellom de to hjerneforskerne står kunstneren Håkon Gullvåg. Rektor Anne Borg stod for avdukingen av portrettene av de to professorene, som fikk nobelprisen i medisin i 2014.
Publisert Oppdatert

— Håkon Gullvåg er helt rå!

Professor May-Britt Moser er begeistret når Khrono snakker med henne over telefon fredag ettermiddag.

Tidligere i dag fikk hun endelig se kunstner Håkon Gullvågs portretter av henne, professor Edvard Moser, den tyske verdenskjente fiolinisten Anne-Sophie Mutter og den legendariske NTH-professoren John Ugelstad, som gikk bort i 1997.

Vi har på mange måter fått et gullkort, og universitetet har alltid prøvd å legge til rette for at vi skal kunne oppnå banebrytende forskning.

Edvard Moser, professor ved NTNU og nobelprisvinner i medisin

Portrettene henger nå på veggene i disputasrommet på Gløshaugen ved NTNU.

Portrettene er malt av den anerkjente maleren Håkon Gullvåg, som for et par uker siden kom i medienes søkelys da det ble begått innbrudd i atelieret hans like utenfor Trondheim.

— I dag hedrer vi tre av NTNUs mest respekterte forskere og i tillegg en verdenskjent fiolinist. Dette er personer som i kraft av sitt vitenskapelige arbeid og sin kunst har satt varige spor, sier NTNU-rektor Anne Borg til Khrono via universitetets kommunikasjonsavdeling.

— Ekstraordinær innsats

Rektoren avduket først portrettene av May-Britt Moser og Edvard Moser. De to psykologene og hjerneforskerne mottok som kjent nobelprisen i medisin i 2014 for deres oppdagelse av celler som utgjør et posisjoneringssystem i hjernen.

— Ved NTNU er vi stolte av alle våre forskere. Noen av dem fortjener imidlertid anerkjennelse utover det vanlige. Personene vi har hedret i dag, har gjort en ekstraordinær innsats på sine felt, sier Borg.

Edvard Moser var i likhet med sin tidligere kone svært imponert av arbeidet til Håkon Gullvåg.

— Vi er svært takknemlige for innsatsen han har lagt ned. Han er jo en kunstner som maler litt «inside-out». Han viser med andre ord innsiden mer enn utsiden, og det er jo både skremmende og interessant, sier Moser til Khrono.

Han legger til at han har vært spent i forkant av avdukingen, og at han har vært forberedt på hva som helst.

— Vi er veldig fornøyde med resultatet. Særlig synes vi det var en god idé å male to bilder av hver. På den måten får man en veldig fin variasjon og dynamikk i maleriene, sier Moser.

Legendarisk professor

Etter avdukingen av de to første portrettene, var det Anne-Sophie Mutter sin tur. Den tyske fiolinisten regnes som en av de beste i verden. Etter å ha samarbeidet med NTNU i en årrekke, ble Mutter i 2010 utnevnt som æresdoktor ved universitetet. Det var tidligere NTNU-rektor Torbjørn Digernes som stod for avdukingen av Mutter-portrettet.

Det siste kunstverket som ble hengt opp i disputasrommet fredag, var et portrett av John Ugelstad, som var professor i kjemi ved NTH, en av forløperne til NTNU.

Ugelstad er kanskje best kjent som mannen som lyktes med å lage de såkalte «Ugelstad-kulene», som er mikroskopiske kuler med identisk størrelse. Vanligvis er disse kulene mellom 0,001 og 0,1 millimeter i diameter. Kulene har vært svært viktige i medisinsk diagnostikk og behandling, blant annet innenfor kreft og AIDS.

I behandlingen av beinmargskreft kan kulene tilsettes noe av beinmargen til pasienten. Da trekker kulene til seg kreftcellene, før den friske beinmargen føres tilbake i pasienten.

I 2002, fem år etter Ugelstads død, opprettet NTNU Ugelstadlaboratoriet til ære for den tidligere professoren. Fredag denne uken ble han også hedret med et portrett, som ble avduket av instituttleder Jens-Petter Andreassen.

Moser-skryt til NTNU

— Vi er svært glade for at Håkon Gullvåg tok på seg oppgaven med å male disse portrettene, og i tillegg gi oss et av sine portretter av John Ugelstad. Vi er stolte og takknemlige for resultatet, som i årene fremover vil bli beundret av de som besøker disputasrommet og forsvarer sin doktorgrad, sier Anne Borg.

Når Khrono snakker med Edvard Moser et par timer etter avdukingen var nobelprisvinneren særlig opptatt av å skryte av NTNU.

— Universitetet har stilt opp i over 25 år. De bestemte seg tidlig for at dette var noe eksepsjonelt som de ville satse på, og det setter vi stor pris på. Vi har på mange måter fått et gullkort, og universitetet har alltid prøvd å legge til rette for at vi skal kunne oppnå banebrytende forskning. Fleksibiliteten og støtten vi har opplevd i mange ulike perioder, fra mange ulike rektorer og dekaner, har betydd mye, sier Moser.

Endringslogg 13.10.2023 kl. 07.50: Oppdatert med at Ugelstads portrett ble avduket av instituttleder Jens-Petter Andreassen.

Powered by Labrador CMS