Onsdag 12. juni inntok Nesna-aksjonister Oslo. Foto: Runhild Heggem
Onsdag 12. juni inntok Nesna-aksjonister Oslo. Foto: Runhild Heggem

Ja til vitenskapelig frihet -nei til regioner uten studier

Selvstyre. Vitenskapelig virksomhet og kunnskap er for viktig til at store områder i Trøndelag og Nordland skal bli stående uten, skriver Raymond Lillevik i respons til uttalelsen fra 32 rektorer om autonomi.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektorene ved 32 universiteter og høgskoler ber i en uttalelse 11. juni om respekt for selvstendigheten til styret ved Nord universitet. Det gjør de nok rett i, for Nord klarer ikke å skape nok tillit på egen hånd, hverken i Nord-Norge eller landet forøvrig. Det er få som stoler på at dette styret gjør beslutninger som er til det beste for regionene og studentene.

Det er få som stoler på at dette styret gjør beslutninger som er til det beste for regionene og studentene.

Raymond Lillevik

Vitenskapelig frihet er truet fra mange hold. Enhver universitetsrektor med sunne reflekser er nervøs for at de med pengene skal legge hånden på roret, enten det er en valgt minister eller kommersielle krefter. Da må rektorene slutte rekkene, for neste gang kan det bli deres egen institusjon som blir upopulær.

Problemet er at da må man beskytte de i universitetsfamilien som ikke bare er upopulære, men også den udugelige. Da er det bra at uttalelsen fra rektorene minner om hva universitets- og høyskoleloven sier: Universitetene skal følge de overordnede rammene og sørge for undervisning. Ledelsen ved Nord Universitet gjør ingen av delene, - hvis det nye strukturforslaget blir vedtatt 26. juni. Rammene for fusjonen i 2016 innebar en styrking av studiestedene, i stedet blir tilbud og utdanningssteder strupet.

Vitenskapelig frihet er for viktig til at det kan brukes til å beskytte inkompetanse. Vitenskapelig virksomhet og kunnskap er for viktig til at store områder i Trøndelag og Nordland skal bli stående uten.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS