fullbright-stipend
Autist med stipend til USA for å forske på autisme
Stipendiat og autist Stian Orm (25) fra Moss er en av 4000 internasjonale mottakere av det prestisjetunge Fulbright-stipendet.
— For meg er dette rett og slett veldig stort, og nok det største som har hendt meg så lang i karrieren, sier Stian Orm til Khrono.
For et snaut år siden kunne man lese om Orm og dosent Jon A. Løkke (58), som har reist rundt og fortalt historien om hvordan de har jobbet med Orms autisme som barn.
Som elleveåring var Orm nemlig et sterkt utagerende barn, med diagnosen barneautisme. Jon A. Løkke var læreren og terapeuten hans. Nesten 15 år senere har de to samarbeidet om flere vitenskapelige artikler.
Det har vært mye arbeid, men det har vært verdt det. Jeg gleder meg stort
Stian Orm, mottaker av Fulbright-stipendet og doktorgradsstipendiat ved UiO
Løkke er vernepleier i utgangspunktet og dosent ved Høgskolen i Østfold. I 35 år har han jobbet med atferdsterapi. De siste årene har de to reist både Norge rundt og utenlands for å fortelle den sterke historien om hvordan de har jobbet med Orms autisme.
Etter et opphold på noen år mot slutten av Orms barneår, tok de opp kontakten igjen, som likeverdige samarbeidspartnere, og nå er de fagfeller som skriver og får publisert vitenskapelige artikler sammen.
— Stian er kanskje den kollegaen jeg jobber tettest med for tida. Vi møtes jevnlig og vi skriver fagartikler sammen. Vi jobber veldig seriøst, har mange gode og viktige diskusjoner, om vitenskap og akademia. Jeg vil si at vi er akademiske idealister, sa Løkke da Khrono møtte både han og Orm hjemme hos førstnevnte i Moss like før jul i fjor.
— En ære
Nå har Stian Orm, som er doktorgradsstipendiat i psykologi ved Universitetet i Oslo (UiO), mottatt det prestisjetunge Fulbright-stipendet.
Det var Moss avis som først meldte om gladnyheten.
Blant tidligere mottagere av stipendet finner man 60 nobelprisvinnere og 88 pulitzerpris-vinnere, skriver avisen.
— Det er en ære å motta dette stipendet, og egentlig har det ikke gått opp for meg helt ennå. Jeg ser på dette som en arnekjennelse av det arbeidet jeg har lagt ned så langt, først og fremst faglig, men også personlig, sier Orm.
— Gleder meg stort
Våren 2023 reiser han altså til USA for å være gjesteforsker ved University of California (UCLA) i Los Angeles. Ifølge Orm ligger USA langt foran Norge når det kommer til forskning på tiltak for barn og unge med autisme og ADHD.
— Det har nok med flere faktorer å gjøre. Først og fremst er jo USA et mye større land enn Norge. Generelt sett har det vært mer forskningsfokus, særlig på tiltak for barn med autisme, i USA enn i Norge de siste 20 årene, kommer det fra Orm.
Forskningsprosjektet Orm er stipendiat ved ble startet opp i 2009 og følger barn og unge diagnostisert med autisme eller ADHD over tid.
Ved å følge gruppen over tid vil de kartlegge hvilke faktorer som har noe å si for psykisk helse, livskvalitet, sosiale relasjoner, utdanning og arbeid senere i livet.
Søknadsprosessen inn mot Fulbright-stipendet har vært svært omfattende, skal vi tro 25-åringen.
— Det har vært mye arbeid, men det har vært verdt det. Jeg gleder meg stort, sier Orm.
Les Khronos store intervju med Stian Orm og Jon A. Løkke her.