Ingen faglige krav til fagskoleutdanninger: Nokut har godkjent astrologiskole
Fagskole. Nå kan man få støtte i Lånekassen for å lære seg å lage horoskop. Det er ingen faglige eller etiske krav til fagskoleutdanninger. Også Märthas engleskole kan i prinsippet får godkjentstempel som fagskoleutdanning fra Nokut, sier direktør Terje Mørland.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert 15.03.19 kl.11.39 med kommentar fra Kunnskapsdepartementet.)
Etter en sakkyndig og administrativ vurdering har Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) akkreditert Astrologiskolen Herkules AS som fagutdanning, nærmere bestemt grunnstudiet i astrologi og Profesjonsstudiet i Esoterisk Astrologi del I og del II ved Astrologiskolen Herkules AS.
I praksis betyr dette nå at elever ved den nyakkrediterte fagskolen kan søke om stipend og studielån i Lånekassen.
— Er det ingen grenser for hva slags utdanninger Nokut kan godkjenne som fagutdanning?
— Dersom utdanningen gir kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæring, så kan den bli godkjent. Man må dokumentere at det finnes et yrkesfelt for skolens kandidater. Utover dette er det ingen begrensninger på hva som er gyldig yrkesrelevans, sier Terje Mørland, direktør ved Nokut til Khrono.
Märtha Louises Engleskole skal snart legges ned.
Astrologer jobber normalt som selvstendig næringsdrivende på lik linje med mange andre kunstnere og yrkesutøvere.
Gisle Henden
— Men hvis prinsesse Märthas engleskole hadde søkt Nokut om akkreditering for eksempel, ville den også kunne fått godkjenning?
— Ja, gitt at hun hadde tilfredsstilt alle akkrediteringsskravene, sier Mørland.
Nokut ble ikke hørt om forslag til endringer
Regelverket som Nokut forholder seg til tar ikke hensyn til hvorvidt fagskoleutdanninger bygger på et kunnskapsgrunnlag som er forsvarlig med henblikk på faglighet, saklighet og etiske forhold.
— Å vurdere dette er dermed ikke en del av mandatet vårt når vi akkrediterer fagskoleutdanninger, sier seksjonssjef Helén Sophie Haugen på nokut.no.
Da forslaget om ny fagskolelov var på høring i 2017, foreslo Nokut at det burde tas inn krav om at «utdanningsvirksomheten skal utøves i overenstemmelse med anerkjente faglige, saklige, pedagogiske og etiske prinsipper», samt at «fagskoleutdanningene skal knyttes til anerkjente yrker og erverv».
Men verken regjering eller storting tok hensyn til innspillene fra organet som skal sørge for kvalitet i utdanningene.
Her finner du Lov om høyere yrkesfaglig utdanning
400 sider og sivilombudsmannen hjalp til
Nokut har tre ganger tidligere avslått søknader fra Astrologiskolen Herkules, sist gang med vekt på at det ikke finnes nok yrkesmuligheter for astrologer, men denne gangen fikk Gisle Henden, som både er hovedlærer, faglig ansvarlig og grunnlegger av Astrologiskolen godkjenning. Henden har praktisert som astrolog siden 1988.
— Gratulerer med akkreditering som fagskole hos Nokut.
— Takk så mye, vi har utarbeidet mer enn 400 dokumenter i sakens anledning, og jobbet med dette i seks år, sier Henden til Khrono.
I rapporten råder, ifølge Nokuts hjemmeside, de sakkyndige i Nokuts komite, Astrologiskolen til å nedjustere eller endre ordbruken der astrologi presenteres som en vitenskapelig tradisjon. «Bruken av doktorgrads- og mastergradstitler oppnådd i fag som er del av annen utdannelse enn astrologi bør dempes i markedsføringen, fordi det kan gi et feil inntrykk», heter det.
Henden: Følger Nokut til punkt og prikke
— I akkrediteringsvedtaket forutsetter Nokuts styre at Astrologiskolen Herkules A/S tar hensyn til de sakkyndiges råd, sier Nokut-direktør Mørland.
— Vil Astrologiskolen følge disse rådene?
— Ja, vi følger alle Nokuts pålegg til punkt og prikke. Men dette gjelder primært i presentasjonen av våre lærere og det er naturlig å nevne deres faglige bakgrunn. Jeg tror ikke det er mange som tror at astrologi regnes som stueren vitenskap i dag, sier grunnlegger Gisle Henden.
— Nokut har tre ganger tidligere avslått søknader fra Astrologiskolen Herkules, sist gang med vekt på at det ikke finnes nok yrkesmuligheter for astrologer. Hva har dere gjort annerledes siden dere fikk det til nå, er arbeidsmarkedet økende?
— Dette er det mest finurlige punktet. De sakkyndige var av den oppfatning at det mangler faste arbeidsplasser og ville derfor ikke konkludere. Sivilombudsmannen støtter imidlertid oss i det syn at det ikke finnes krav til faste arbeidsplasser i den aktuelle forskriften. Astrologer jobber normalt som selvstendig næringsdrivende på lik linje med mange andre kunstnere og yrkesutøvere.
— Kunstnere har forøvrig også små yrkesfelt og det er vanskelig å finne fast jobb. Det finnes mange slike fagfelt der det er vanskelig å livnære seg og finne et yrkesliv, sier grunnlegger Henden.
Kritikk mot «kvalitetssikret sludder»
Biologiprofessor ved Universitetet i Oslo, Kristian Gundersen, har tidligere kritisert Nokut for å bidra til Kvalitessikret sludder, ikke minst da Høyskolen Kristiania for tre år siden fikk godkjent en bachelor i akupunktur.
Gundersen delte også på facebook denne uken saken om Asterologiskolen som Morgenbladet skrev om først, og det er flere i kommentarfeltet som harsellerer og undrer på om det hele er en tidlig aprilspøk.
Fagskoleutdanning er en yrkesrettet utdanning som varer fra et halvt til to år. Formålet med utdanningen er å gi kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak. Det er ingen ytterligere krav til yrkesrelevans i fagskoleloven. Fagskoleutdanning skiller seg fra høyere utdanning ved universiteter og høyskoler, som skal være basert på det fremste innen forskning, faglig og kunstnerisk utviklingsarbeid og erfaringskunnskap.
Også når det gjelder videregående opplæring, er kunnskapsgrunnlaget bedre regulert enn hva det er ved fagskoleutdanning. Her vektlegger Utdanningsdirektoratet arbeidslivets behov og at læreplanene er forankret i pedagogisk, didaktisk, faglig og empirisk forskning, skriver Nokut.
Departementet utreder kunnskapsgrunnlaget
Khrono har spurt Kunnskapsdepartementet om de mener at det går noen grenser for hvilke utdanninger som kan godkjennes som fagskoler. Vi har også spurt om departementet vurderer å legge inn faglige krav til utdanningene i fagskolene i likhet med videregående opplæring og høyere utdanning, eller om det kun er yrkesrelevans som fortsatt skal gjelde.
En arbeidsgruppe skal nå utrede hva som skal være kunnskapsgrunnlaget for fagskolesektoren,
Tom Erlend Skaug
Ansvaret for fagskolene ligger hos kunnskapsminister Jan Tore Sanner.
Statssekretær Tom Erlend Skaug i Kunnskapsdepartementet viser til at det er lagt ned et stort arbeid med å profesjonalisere fagskolesektoren, og at departementet fortsetter med dette arbeidet.
— Vi ser blant annet på kravene til faglige ansatte ved fagskolene og kravene for å få akkreditert en fagskoleutdanning. I arbeidet med den nye fagskoleloven fikk vi innspill om at også fagskolen burde ha et definert kunnskapsgrunnlag, slik som høyere utdanning har i dag, skriver han i en epost til Khrono.
— Vi er opptatt av at fagskoleutdanningene skal være et godt alternativ til universitets- og høgskoleutdanning. Derfor ønsker vi å komme frem til kriterier som bidrar til at fagskoleutdanningene først og fremst er basert på aktuell kunnskap og praksis i yrker. Vi er i gang med å følge opp innspillene vi fikk i høringen av ny fagskolelov. En arbeidsgruppe skal nå utrede hva som skal være kunnskapsgrunnlaget for fagskolesektoren, sier statssekretær Tom Erlend Skaug.
Den nye fagskoleloven ble vedtatt i Stortinget i mai og trådte i kraft 1.juli 2018.
- Les også: Nokuts tilsynsrapport og Nokuts vedtaksbrev om Astrologiskolen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!