Jorodd Asphjell (Arbeiderpartiet) hos Nordisk råd i 2015. Foto: Stortinget

Stjernekamp om fagskolene

Fagskole. Jeg er ikke utdannet astrolog, og skal ikke påberope meg å kunne spå om fremtiden. Men det er likevel grunn til å tro at blant alle utfordringer vi står ovenfor i årene som kommer, er en skrikende mangel på astrologer blant de aller minste, skriver Jorodd Asphjell (Ap).

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om ikke Sanner setter foten ned for statlig finansiering av astrologiutdanning, går han på en stjernesmell.

Alle står fritt til å ta en utdanning som astrolog, men det er ikke noe fellesskapet trenger å finansiere.

Jorodd Asphjell

Den 12. mars kunne vi i Morgenbladet lese følgende: «Nå kan du bli astrolog med statens velsignelse». Bakgrunnen for overskriften var at Astrologiskolen Herkules, etter en seks år lang søknadsprosess, hadde fått godkjent sin fagskoleutdanning i astrologi. Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) bekrefter dette, og konsekvensen er at utdanningstilbudet kvalifiserer til lån og stipend gjennom Lånekassen.

Også Märthas engleskole kan i prinsippet får godkjentstempel som fagskoleutdanning fra Nokut, sier direktør Terje Mørland til Khrono, 15.mars. Det gir grunn til bekymring. Hvorfor er ikke dette ryddet opp i?

Fagskolesektoren er viktig. Den tilbyr et helt sentralt supplement til andre grener av utdanningssystemet vårt, og bidrar til å fylle arbeids- og næringslivet med sårt tiltrengt kompetanse og arbeidskraft. Arbeiderpartiet har over flere år jobbet for å heve anseelsen og kvaliteten til fagskolen, nettopp fordi behovet for kompetanse er et viktig bidrag i omstillingen Norge står foran. Vi har også foreslått å opprette 1000 flere studieplasser på fagskolene, der arbeidslivet har store behov.

Jeg er ikke utdannet astrolog, og skal ikke påberope meg å kunne spå om fremtiden. Men det er likevel grunn til å tro at blant alle utfordringer vi står ovenfor i årene som kommer, er en skrikende mangel på astrologer blant de aller minste. NHOs kompetansebarometer slo i fjor fast at næringslivet har et sterkt behov for en fagskoleutdanning, men jeg kan ikke huske at noen etterlyste flere horoskop.

Jeg har bursdag midt i juli, og tilhører derfor stjernetegnet tvillingene. Ifølge horoskopene.no gjør dette meg til en type som er glad i mennesker, god til å snakke og som endrer mening raskt. Men i denne saken kommer jeg nok ikke til å endre mening: Alle står fritt til å ta en utdanning som astrolog, men det er ikke noe fellesskapet trenger å finansiere.

Derfor har jeg sendt skriftlig spørsmål til regjeringen: Synes statsråden at studiestøtte til astrologiutdanning er en rimelig bruk av statens penger, og har Kunnskapsdepartementet gjort et arbeid for å avgrense hva en fagskoleutdanning er og skal være? Jeg venter spent på svaret.

Kunnskapsminster Jan Tore Sanner er tyr. Det gjorde at jeg måtte grave meg videre ned i horoskopene, og jeg fant denne spådommen som Sanner kan ta med seg inn i 2019 og frem mot 2021:«Når det gjelder jobben, vil du forstå at en endring er på vei. Du har gjort alt du kan der du er, og det er på tide å se seg om etter noe nytt – iallfall på litt sikt.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS