Arnulf Kolstad er død

Den profilerte NTNU-professoren og samfunnsdebattanten ble 78 år gammel.

Professor ved NTNU, Arnulf Kolstad, døde torsdag. — Han var en uredd akademiker både på vegne av sosialpsykologien, og som leder og ansatt ved NTNU, sier rektor Anne Borg til Adresseavisen. FOTO: ANJA ELMINE BASMA
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kolstad gikk bort torsdag 21. mai, Kristi himmelfartsdag, etter en tids sykdom, forteller familien til Adresseavisen.

— Arnulf ble innlagt ved St. Olavs hospital for en måned siden. Vi håpet at han skulle komme hjem igjen, men slik ble det ikke. Han døde natt til torsdag, med sin yngste datter til stede, forteller Karen Bit Vejle til avisen. Vejle og Kolstad var i mange år gift og har to felles barn sammen.

Fikk A på masteroppgave

Arnulf Kolstad var professor i sosialpsykologi ved NTNU fra 1986 og fram til 2012, da han som 70-åring gikk av som pensjonist. I to av de 26 årene, var han også leder ved Psykologisk institutt.

I tillegg til en doktorgrad i psykologi fra Universitetet i Bergen, var han også dr. ing. fra gamle NTH.

Da Kolstad pensjonerte seg, ble han først nektet status som professor emeritus ved universitetet. I protest, meldte han seg opp som student i Allmenn litteraturvitenskap ved NTNU, for å beholde adgang til bibliotek og epost.

Det hele endte til slutt med utnevnelse som professor emeritus ved NTNU og A på masteroppgaven i litteraturvitenskap, som Universitetsavisa skrev.

I et intervju med Dagbladet i 2017 sa han at det å bli student igjen var som en reise tilbake til ungdommen, ikke bare en endring av tittel.

— Mye omsorg i den tøffe stilen

Kolstad har publisert en rekke bøker og fagfellevurderte artikler og var så sent som i fjor redaktør for bøkene Medikalisering av psykososiale problemer og Grunnlagsproblemer i vitenskapene om mennesket, sammen med professor Ragnfrid Kogstad.

De to har gitt ut tre bøker sammen. Kogstad forteller om et vennskap som startet i 2002.

— Arnulf var en god og sjenerøs venn. Han kunne være tøff i tonen, og blåse ut om han var uenig eller mente at noe var amatørmessig skrevet, men bak lå alltid respekt og vennskapelig omsorg, sier Kogstad til Khrono.

Hun forteller at Kolstad på sett og vis etablerte et, for henne, veldig viktig nettverk blant fagfeller rundt år 2002. Da hadde Kolstad en 25 prosent-stilling i Forskningsrådet for å fremme psykisk helsearbeid.

— Nettverket han bygget opp eksisterer den dag i dag, sier Kogstad og viser til at flere av forfatterne i bøkene de to er redaktører for fra 2019, har møtt hverandre gjennom dette nettverket.

Kogstad minnes en venn som hadde en unik evne til å snu ting til det positive.

— Da han ble sjuk, så sa han til meg at så lenge jeg kan gå tur, så kan jeg ikke klage. Sjukdom er også en del av de erfaringene det er viktig å få med seg i livet, sa han. Men så ble han for sjuk til å gå, da sa han: Men det er jo så godt å ligge på sofaen. Her kan jeg både lese og skrive. Han hadde liksom en positiv vri på det meste, sier Kogstad. Hun legger til:

— Da han ble innlagt på sjukehus for en måned siden, skrøt han av sengene. Jeg husker han sa til meg: Det er da så utrolig gode senger her. Jeg tror jeg blir her resten av livet. Og slik ble det jo.

Kogstad forteller at han var opptatt med å oversette blant annet Noam Chomskys språkteori helt fram til han ble innlagt på sjukehus.

Samfunnsengasjert til det siste

Samfunnsengasjert var han også til det siste. Fra sjukehussengen engasjerte Kolstad seg som flere andre i debatten rundt påtroppende oljesjef Nicolai Tangens drømmeseminar i USA.

I Klassekampen skrev han blant annet dette om deltakerlista:

— Jeg har vært professor i sosial- og kulturpsykologi ved NTNU i cirka 30 år og ble naturlig nok interessert i hvem Nicolai Tangen mente var de fire fremste sosialpsykologer i verden. Jeg kan ikke finne noen på deltagerlista som jeg ville ha karakterisert slik, skrev Kolstad i Klassekampen.

Også i Khronos spalter delte han sine meninger. I 2018 sin motvilje mot Nato-øvelsen som Trident Juncture.

— Umiddelbart virker det noe bakvendt å sikre freden ved å trene på krigen. Men kanskje er det en dypere mening vi ikke-militarister kan se?, skrev han.

Minnes en fremragende formidler

Rektor ved NTNU, Anne Borg, mener NTNU med Kolstads bortgang har mistet en meget dyktig fagperson og fremragende formidler.

— Han var alltid villig til å fronte vitenskapen, både blant kolleger, for allmennheten og til journalister. Han var en uredd akademiker både på vegne av sosialpsykologien, og som leder og ansatt ved NTNU. Hjertet banket varmt for den frie tanke og universitetet som institusjon, sier Borg til Adresseavisen.

Kolstad var mye i Kina, hvor han også fant kjærligheten igjen og giftet seg i 2008. Han etterlater seg fire barn, to bonusbarn og åtte barnebarn.

Powered by Labrador CMS