Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen runder av siste debatt på Arendalsuka rett før midnatt tirsdag.

Lang dags debattferd mot natt for Isaksen

— Hvordan kan noen synes at det ikke skjer noen ting i Hamsuns Sult? Han begynner jo å spise på hånda si? En statsråd i slag stiller spørsmålet på kveldens siste offisielle debatt. Og det er rett før midnatt.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen imponerte på utholdenhet og slagkraft etter et skikkelig debattmaraton under Arendalsuka tirsdag. Fra kl 14.00 til 23.30 hadde han deltatt i fem paneldebatter og sittet vel seks timer i skuddlinjen.

Fra forskning til Sult

Temaene var blant annet framtidas forskningspolitikk, barnehager, utdanning og helse og lærerstreiken. Rett før midnatt avsluttet han det som var dagens femte og siste debatt «on record», på det som ble kalt «Studentnach».

Den offisielle delen av nachspielet var halvannen time i panel med Trond Giske (Ap), Torgeir Knag Fylkesnes (SV), Iselin  Nybø (V) ledet av Dagbladets Martine Aurdal.

Ikke en eneste student har gått ut fra UiB med unyttig kunn-skap.

Dag Rune Olsen

Ja til heltidsstudent

Debatten var kanskje dagens mest konkrete, og det var stinn brakke (bildet over). Det var ikke plass til alle inne, og flere satt og sto ute for å få med seg det hele. 

Alle i panelet unntatt SV og Ap sa ja til at heltidsstudenten var et idealmål,  og alle unntatt SV svarte klart ja på at alle norske studenter burde ta hele eller deler av utdanningen sin utenlands.

Kveldens overskrift var «Den perfekte kandidaten», og Røe Isaksen ble møtt med protester fra student-publikum da han innledet litt over kl 22.00 med å si at: 

— Den perfekte kandidaten har gått hjem nå. 

Sult og kvalifikasjonsrammeverket

Men det var to innlegg fra publikum som til slutt ble utropt til kveldens beste, nemlig fra rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, og leder i Forskerforbundet, Petter Aaslestad.

Aaslestad grep mikrofonen og etterlyste meninger om det såkalte kvalifikasjonsrammeverket. Da han som litteraturprofessor ble pålagt å fylle ut dokumentasjon om hva studentene kunne vente å få igjen av studiene og undervisningen hans, mente han at fokus fra studentene ble mye snevrere og de ble kun opptatt av nettopp det som det sto at de skulle gå igjennom: pensum. 

— Når en av studentene sier under en forelesning at han har lest Sult av Hamsun, men syntes den var forferdelig kjedelig fordi det ikke skjedde noen ting der, ønsket jeg som foreleser å diskutere dette videre, og syntes det kunne bli en interessant diskusjon blant litteraturstudentene. Men de andre ble utålmodige og stressa fordi det ikke sto noe på forhånd om at de skulle ha noen mening eller gjennomgang om Hamsuns Sult. Det er et problem, og sier noe om at det såkalte kvalifikasjonsrammeverket kan være hemmende på læring, sa Aaslestad.

Og det var her statsråden forundret spurte: 

— Hvordan kan han syntes det ikke skjedde noe i Sult, mannen begynte jo å spise på sin egen hånd? 

Mangelsykdom

Heller ikke denne utdanningsdebatten  kom man unna mastersyken og hva slag utdanning samfunnet har bruk for, og her meldte rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen (bildet over) seg på.

— Hvis det er noe som heter mastersyke, så er det en mangelsykdom, slo han fast og etterlyste mer framsnakking av kunnskap, heller enn at man skulle snakke den ned.

— Ikke en eneste student har gått ut fra Universitetet i Bergen med unyttig kunnskap. Næringslivsledere i utlandet etterspør ansatte med klassisk dannelse, slik er det ikke her. Vi skal selvfølgelig gi samfunnet det de har behov for, men vi må også gi samfunnet det de ikke vet de vil ha, men faktisk har bruk for, sa Olsen. Og som en av de andre bemerket: 

— Det er ikke slik som noen tror at latin er ikke noe for oss i Norge, for det kan de mer enn nok av i Latin-Amerika.

Kunnskapsministeren repliserte at han syntes å huske at han personlig hadde møtt et par stykker fra Universitetet i Bergen som hadde en del unyttig kunnskap.

— Men det kan jo ha med personligheten deres å gjøre, og ikke universitetet, sa han.

Mer tid neste år

Arendalsuka arrangeres hvert år samtidig med studiestart. Universitetsrektoren fra Bergen hadde satt seg på flyet til Sørlandet etter at han hadde tatt imot årets nye studenter i Bergen, og han var strålende fornøyd med den prioriteringen. 

— Dette er veldig bra. Neste år skal jeg sette av mer tid her, sa Olsen til Khrono etter debatten.

Og da Khrono forlot arrangementet «Studentnach» ved midnatt satt statsråd Torbjørn Røe Isaksen fortsatt tett omringet av debattlystne studenter og andre som ville ha et ord med i laget, denne gangen «off record». 

(NB: Alle bilder er tatt med mobiltelefon slik man gjerne gjør på nachspiel).

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS