EKSAMENSFORM
Åpner opp for heldigital eksamensperiode
— Den viktigste jobben vår er å sikre forutsigbarhet for studentene, sier prorektor Anne-Grethe Naustdal. HVL følger UIT, og avholder ingen fysiske eksamener neste år.
Etter at det forrige uke ble klart at Universitetet i Tromsø dropper skoleeksamen også neste vår, har det vært knyttet spenning til om flere følger samme eksempel.
En av de som støtter UiTs avgjørelse, er Høgskulen på Vestlandet. Prorektor for utdanning, Anne-Grethe Naustdal, forteller at også de jobber med en lignende løsning.
— Nå har vi hatt en høst hvor vi har hatt mulighet for faglig vurdering til om det må være fysisk eller ikke, avdelingene og fakultetene har kunnet avgjøre dette selv. Det førte oss inn i en krevende situasjon i innspurten av semesteret, så vi ønsker å gå enda tydeligere ut nå, sier Naustdal.
Skoleeksamen blir unntaket
— Vi ønsker å være føre var, og sikre forutsigbarhet for studentene våre. Det er vår viktigste jobb. I første omgang har vi gjort alt digitalt fram til 1. februar, uten unntak.
Tirsdag hadde hadde Naustdal møte med de fire fakultetene ved HVL for å kartlegge våren allerede nå.
— Studentene trenger trygge rammer, og vi har nå informert ansatte om at de planlegger for at ordinære eksamener blir organisert som digital hjemmeeksamen eller digital muntlig eksamen, sier Naustdal.
Nå skal HVL sørge for at det også er et godt system på plass for de som har nødt til å ha skoleeksamen som vurderingsform.
— Noen fag er jo egnet for skoleeksamen, men de må lage en god plan for å gjennomføre eksamen digitalt også, sier Naustdal som også forteller at de over jul skal starte arbeidet med å utvikle tiltak som kan gi gode digitale vurderingsordninger på kort og lang sikt.
NTNU: — Må ta høyde for mulige tiltak
Ved NTNU er eksamensplanen for våren allerede planlagt og publisert, men prorektor for utdanning Marit Reitan, forteller at det allikevel blir et diskusjonspunkt ved semesterstart.
— Vi skal diskutere vårens eksamener i januar. Eksamensplanen for vårsemesteret er egentlig lagt allerede, men det er klart at vi ikke lenger kan belage oss på en tiltaksfri vår og må ta høyde for mulige tiltak også i mai, skriver Reitan i en e-post til Khrono.
— Har eventuelle tiltak et pedagogisk grunnlag, eller er det utelukkende pga. pandemien?
— Vi har en løpende dialog om vurdering ved NTNU, og vurdering har en stor plass i de to store utviklingsprosjektene «Fremtidens teknologistudier» og Fremtidens HUMSAM-studier» som leverer sine sluttrapporter i disse dager. Jeg tror ikke diskusjonen i januar kommer til å dreie seg om pedagogikk. Det tar vi som en del av det pågående utviklingsarbeidet, svarer Reitan.
Praksis som normalt
I januar skal flere sykepleierstudenter ved HVL ut i praksis. Det vil foreløpig gå som planlagt, forteller Naustdal.
— Intensivsykepleierne våre har i høst hatt en periode der de jobber og får lønn og godkjent praksis. For de andre helseutdanningene har vi ikke hatt dette tiltaket siden mars 2020, sier Naustdal
Beredskapsgruppen ved Fakultet for helse- og sosialvitskap tar fortløpende vurderinger på om det er behov for endringer i ordningen, gitt den økende smittesituasjonen i landet.