Stølen: Skivebom fra Ap i forslag om tilrettelegging for toppidrett
Toppidrett. Rektor Svein Stølen reagerer kraftig på Arbeiderpartiets forslag om spesiell tilrettelegging for toppidrettsutøvere i høyere utdanning, og vil ha seg frabedt politisk detaljstyring.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Toppidrettsutøvere må kunne få studielån i mer enn åtte år og stipend selv om de studerer mindre enn 50 prosent deltid, forslår Arbeiderpartiet, og etterlyser felles regelverk fra Kunnskapsdepartementet.
Statråd Iselin Nybø er skeptisk til Ap-forslaget, og rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, vil ha seg frabedt politisk detaljstyring om tilrettelegging av studier for toppidrettsutøvere.
Jeg synes Arbeiderpartiet må besinne seg i utdanningspolitikken, og undersøke om den venstre hånda vet hva den høyre gjør.
Svein Stølen
Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget skal denne uka behandle et såkalt Dok 8-forslag fra Arbeiderpartiet der de foreslår tiltak som skal gjøre det lettere for toppidrettsutøvere å ta høyere utdanning.
Stølen: Ap må besinne seg
— Jeg synes Arbeiderpartiet må besinne seg i utdanningspolitikken, og undersøke om den venstre hånda vet hva den høyre gjør, sier Stølen til Khrono.
Han mener at det er mange, ikke bare toppidrettsutøvere som har behov spesiell tilrettelegging ved landets universiteter og høgskoler, blant andre for eksempel kulturutøvere på toppnivå, studenter med en funksjonshemming eller studenter som får barn.
Rektor Stølen har skrevet innlegg om Aps forslag i Dagsavisen i dag.
— Toppidrettsutøverne selv bør også vurdere sin egen kapasitet i forhold til hva de kan klare, sier Stølen som selv har en sønn som har tatt seg to års pauser i studiene for å drive med idrett.
Problemer på høyskolen VID
Debatten om spesiell tilrettelegging for toppidrettsutøvere i høyere utdanning har blusset opp igjen etter at det for en stund siden ble kjent at landslagsspiller i fotball, Kristine Leine, sluttet ved sykepleierutdanningen ved VID vitenskapelige høgskole fordi hun ikke fikk til å kombinere toppfotball med høyere utdanning.
Etter at saken ble omtalt tidligere i sommer fikk høgskolen kritikk fra flere hold for å være for restriktive med å gi undervisningsfri til Leine. Rektor ved høgskolen, Ingunn Moser, slo tilbake mot kritikken i et krast innlegg gjengitt i Khrono:
Les også: Vi leker ikke skole!
Stølen: Skivebom og detaljstyring fra Ap
Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo mener hele forslaget er skivebom fra Arbeiderpartiet og et opplegg for detaljstyring av verste sort, skriver han i et innlegg i Dagsavisen i dag, mandag 3.desember.
«Representantforslaget fra Arbeiderpartiet om bedre tilrettelegging for toppidrettsutøvere i høyere utdanning er sikkert godt ment. Vi unner vel alle våre idrettshelter en utdanning å falle tilbake på etter en idrettskarriere som brått kan ende. Det er dessverre også et uttrykk for politisk styring av høyere utdanning på sitt verste: detaljstyrende, kortsiktig og uten øye for helheten».
1. Stortinget ber regjeringen bidra til at toppidrettsutøvere kan ta utdanning gjennom å utvikle flere tilpassede studietilbud, og legge bedre til rette for deltidsstudenter. Regjeringen oppfordres i denne sammenheng til å utrede en endring av kravet om 50 pst. studier for å få utdanningsstøtte i Statens lånekasse for utdanning.
2. Stortinget ber regjeringen å åpne for at toppidrettsutøvere og andre med særlig grunn får mulighet til å søke om utdanningsstøtte ut over åtte år. Dette skal begrunnes særskilt og søkes om til Statens lånekasse for utdanning.
3. Stortinget ber regjeringen følge opp at utdanningsinstitusjonene (universiteter, høyskoler og fagskoler) utvikler flere og tilpassede studietilbud.
Ingen begeistring fra Nybø heller
Statsråd Iselin Nybø har kommentert forslaget skriftlig, og heller ikke hun er spesielt begeistret.
«Når det gjelder den praktiske muligheten for tilpasning av studietilbud, er det først og fremst de aktuelle lærestedene, idrettsorganisasjonene og studentene som i samarbeid må finne fram til løsninger for at toppidrett og studier skal kunne kombineres på en god måte» skriver Nybø i sin merknad fra august i år.
Olympiatoppen viser til at det finnes 550 toppidrettsutøvere i landet. «De utgjør dermed en liten gruppe sett opp mot de i alt vel 250 000 studentene i høyere utdanning. Det kan heller ikke utelukkes at toppidrettsutøverne vil ønske å spre seg på nesten like mange studieprogram, om de da alle ønsker å studere», påpeker Nybø.
For at det skal være økonomisk regningssvarende for universitetene og høyskolene å opprette særskilt tilrettelagte deltidsutdanninger, må de være sikre på at de har et tilstrekkelig antall studenter som ønsker å ta samme studieprogram i samme tempo, mener Nybø-
Sandberg: For mye tilfeldigheter
— I utgangspunktet mener vi at for mye overlates til tilfeldighetene her, sier Nina Sandberg til Khrono, og mener at toppidrettsutøvere er avhengig av enkeltpersoners instilling.
— Ta eksempelet med forballspilleren Leine for eksempel, først får hun beskjed om at hun ikke får fri, så bøyer høgskolen av og gir henne fri likevel. sier Sandberg, som mener at det ikke bør være opp til hvert enkelt studiested hvordan tilrettelegging skal gjøres.
UiO-rektoren ønsker ikke lovforslag.
— Der hvor det kreves oppmøte ligger det faglige årsaker til grunn, for eksempel at studentene skal trenes i muntlig presentasjon, i lab-ferdigheter eller ha praksis. Selv om vi gjerne tilrettelegger kan vi ikke fire på de faglige kravene, sier Stølen som har langt større tro på dialog enn lovfesting for å finne gode løsninger for den enkelte toppidrettsutøver.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!