Tidligere professor ved Universitetet i Stavanger, Nils Rune Langeland, har ikke fått noen av jobbene han har søkt i år. Foto: Stella Pictures

Langeland fortsatt uten jobb

Jobbsøker. — Dokumentasjonen på et reelt yrkesforbud er nå ganske håndfast, sier avskjediget historieprofessor Nils Rune Langeland. Han har søkt fire jobber i år og ikke fått noen av dem.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i år søkte den avskjedigede professoren ved Universitetet i Stavanger, Nils Rune Langeland, vitenskapelige stillinger ved både Høgskulen i Volda, NTNU, Universitetet i Agder og UiT Norges arktiske universitet. Nå er ansettelsesprosessene over alle steder og Langeland fikk ingen av dem.

Fakta

Søkerliste og komite i Volda

Sakkyndig komite ved Høgskulen i Volda:

  • Professor Jens Johan Hyvik, Universitetet i Sørøst-Norge (leder)
  • Professor Pål Thonstad Sandvik, NTNU
  • Førsteamanuensis Gunnar Yttri, Høgskulen på Vestlandet

Disse søkte på stilling som førsteamanuensis i moderne historie ved Høgskulen i Volda:

  • Fatemeh Hhanbar Beheshti
  • Silke Reeploeg
  • David Redvaldsen
  • Åsmund Svendsen
  • Karl Christian Alvestad
  • Julia Erol
  • Nikolai Brandal
  • Chalak Kaveh
  • Nils Rune Langeland
  • Henriette Hafsaas Tsakos

Kilde: Rektor Johann Roppen / Høgskulen i Volda

— Dokumentasjonen på et reelt yrkesforbud er nå ganske håndfast, særlig gjelder dette i Volda, sier Langeland til Khrono, og legger til at det var tilfeldig at han oppdaget at de ikke hadde tenkt å kalle han inn til intervju. Langeland sier at det var etter påtrykk fra Forskerforbundet sentralt at han likevel ble kalt inn til intervju. Et intervju som ifølge Langeland minnet om en «inkvisisjon».

Volda, NTNU, Agder og UiT

I Volda har Chalak Kaveh fått jobben som førsteamanuensis i moderne historie, ved NTNU har danske Anne Engelst Nørgaard fått tilbud om den ledige stillingen, og i Agder er Trond Bjerkås ansatt.

Ved UiT Norges arktiske universitet søkte Langeland jobb som førsteamanuensis i det lange 1700-tallets historie i vår. Denne stillingen ble, ifølge instituttleder John McNicol, trukket tilbake da det selv etter to ukers forlenget søknadsfrist, kun var fire søkere til stillingen.

Ved Universitetet i Agder søkte han en midlertidig stilling i 100 prosent i inntil ett år som førsteamanuensis/ førstelektor/ universitetslektor i historie.

10 søkere i Volda

Ved Høgskulen i Volda var det 10 søkere til stillingen som førsteamanuensis i moderne historie. I slutten av oktober vedtok Tilsettingsutvalet for undervisnings- og forskarstillingar (TUFO) i Volda å tilby den utlyste jobben til Chalak Kaveh, på de neste plassene kom Nikolai Brandal, Åsmund Svendsen og Silke Reeploeg, opplyser rektor Johann Roppen til Khrono.

Intervjuet i Volda er noe av det mest absurde og nedverdigende jeg har opplevd i akademia noen gang.

Nils Rune Langeland

Langeland kritiserte i et intervju i På Høyden i slutten av august i år at han ikke var kalt inn til intervju ved Høgskulen i Volda. Den sakkyndige komiteen i Volda, som besto av professor Pål Thonstad Sandvik fra NTNU, førsteamanuensis Gunnar Yttri ved Høgskulen på Vestlandet og professor Jens Johan Hyvik ved Universitetet i Sørøst-Norge, mente at Langeland var den best faglig kvalifiserte til stillingen, ifølge avisen.

Det kommer også fram i vurderingen fra sakkyndig komite som Khrono har fått delvis innsyn i. Der heter det blant annet: « I ei samla vurdering av søkarane vil komiteen innstille Langeland som nummer ein. Dette i kraft av både tematisk breidde og analytisk kraft.»

Forskerforbundet skal ha presset på i Volda

Nå opplyser Langeland til Khrono at Forskerforbundet presset på slik at han ble kalt inn til intervju i Volda likevel.

— Intervjuet i Volda er noe av det mest absurde og nedverdigende jeg har opplevd i akademia noen gang, skriver Langeland i en sms, og karakteriserer det som en «inkvisisjon».

Ifølge Langeland satt dekan Odd Ragnar Hunnes med en artikkel fra Khrono foran seg under intervjuet. Khrono-saken, som det ifølge Langeland var snakk om, var saken fra 16.mai i år om Langelands og advokat Kjell M. Brygfjelds stevning til Tingretten i Oslo, som Langeland selv hadde sendt til Khrono. Ifølge Langelands advokat, etter at saken var publisert, var det aldri meningen at Khrono skulle ha mottatt de 70 vedleggene, men kun den 15 sider lange stevningen.

— Basert på dette hadde høgskulen hyrt inn en advokat til å utforme spørsmål slik at uansett hva jeg svarte, ble det feil. Jeg kunne se at de andre historikerkollegene ikke likte situasjonen, sier Langeland.

Høgskulen i Volda beklagar at Nils Rune Langeland følte det slik under jobbintervjuet. Det var ikkje intensjonen frå vår side.

Johann Roppen

Roppen: Beklager Langelands opplevelse

Dekan Odd Ragnar Hunnes henviser til rektor Johann Roppen når vi ber om kommentarer til uttalelsene fra Langeland om hvordan intervjuet foregikk.

Rektor Roppen velger å svare skriftlig og skriver i en epost:

«Høgskulen i Volda beklagar at Nils Rune Langeland følte det slik under jobbintervjuet. Det var ikkje intensjonen frå vår side. For oss var det viktig å gjennomføre heile tilsettingsprosessen i tråd med vanlege retningsliner og å behandle han som alle andre søkjarar. For jobbintervjuet betyr det blant anna at ein bør snakke om relevante spørsmål for den aktuelle søkjaren i høve til den aktuelle stillinga. Utover det ønskjer vi ikkje å kommentere kva som vart sagt eller ikkje sagt og gjort under eit jobbintervju.»

Rettssak 10. desember

Langeland har gått til søksmål mot Kunnskapsdepartementet etter at han ble avskjediget. Saken kommer opp i Oslo tingrett 10.desember. Det er satt av en uke til rettsforhandlinger.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS