Klaus Mohn, professor i petroleumsøkonomi, er enstemmig innstilt overfor universitetsstyret ved UiS, som skal ansatte ny rektor torsdag 6. desember: Foto: Stavanger Aftenblad / Scanpix
Klaus Mohn, professor i petroleumsøkonomi, er enstemmig innstilt overfor universitetsstyret ved UiS, som skal ansatte ny rektor torsdag 6. desember: Foto: Stavanger Aftenblad / Scanpix

Kilder til Khrono: Klaus Mohn innstilt som ny rektor for Universitetet i Stavanger

Ny rektor. Professor Klaus Mohn er enstemmig innstilt til å overta rektorstillingen ved Universitetet i Stavanger etter Marit Boyesen. Den endelige ansettelsen gjør universitetsstyret om en uke.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En sittende prorektor, en dekan og to instituttledere var blant søkerne som ville bli ny rektor for Universitetet i Stavanger.

Men det er Klaus Mohn, professor ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger (UiS), som torsdag 6. desember presenteres for universitetsstyret som enstemmig innstilt kandidat fra innstillingsutvalget. Det får Khrono bekreftet fra flere hold.

Dersom styret følger innstillingen kan Mohn bli den første ansatte rektoren ved universitetet, tidligere rektorer har vært valgt.

Fakta

Disse søkte rektorstillingen

Interne:

 • Instituttleder Tor Hemmingsen
 • Prorektor Dag Husebø
 • Instituttleder Gro Johnsen
 • Professor Einar Marnburg
 • Professor Klaus Mohn
 • Dekan Elaine Munthe

Eksterne:

 • Chief credit officer Thorbjørn Gaarder
 • Structural engineer Victor Rioboo

Suksess på første forsøk

De andre interne søkerne til stillingen var sittende prorektor Dag Husebø, instituttleder Gro Johnsen, instituttleder Tor Hemmingsen, dekan Elaine Munthe og professor Einar Marnburg.

Mohn var faktisk den eneste av de seks interne søkerne som ikke tidligere hadde søkt seg mot universitetsledelsen, i form av å stille til valg som enten rektor- eller prorektorkandidat ved UiS.

Han ble omtalt som et «wild card» da Khrono oppsummerte hvilke navn som ble nevnt som mulige kandidater før søknadsfristen gikk ut i september.

— Ikke de enkleste å lede

I dag melder Mohn at han ikke har mulighet til å snakke med Khrono, og at han «ikke kan si noe om rektorsjanser» før om en uke.

Dekan Gro Ellen Mathisen, som har ledet innstillingsutvalget, sier til Khrono at hun ikke kan bekrefte eller kommentere opplysningene på noen måte, og at innstillingen ikke blir offentlig før etter at den har blitt behandlet av styret neste torsdag.

Da det tidligere i høst ble klart at Mohn var en av søkerne, og Khrono spurte hvorfor han ville ha jobben, svarte han:

— Universitetsansatte er ikke de enkleste å lede, så jeg tror at det kan komme til å bli både en krevende og utfordrende lederoppgave, eventuelt. Men jeg synes det er spennende å videreutvikle universitetet og legge til rette for de unge studentene og framtiden.

Mohn har en doktorgrad i petroleumsøkonomi fra UiS. Han har jobbet som forsker ved SSB og DNB Markets og hatt flere stillinger innenfor økonomi, finans, strategi og kommunikasjon i Statoil, deriblant sjeføkonom i perioden 2009-2013. Han har vært ansatt som professor i full stilling på UiS siden 2013.

Fakta

Innstillingsutvalget for rektorstillingen

Den 8.3.2018 oppnevnte styret ved Universitetet i Stavanger følgende medlemmer av innstillingsutvalg ved ansettelse av rektor fra 2019:

 • Dekan og professor Gro Ellen Mathisen
 • Økonomi- og virksomhetsdirektør Eli Løvaas Kolstø
 • Eksternt styremedlem Siri Espedal Kindem
 • Ansattrepresentant i styret, Svein Tuastad
 • Ansattrepresentant oppnevnt av de ansattes organisasjoner i fellesskap
 • Studentrepresentant i styret, Sverre Daniel Gaupås
 • Studentleder Cathrine Johanne Sønvisen

Mohn sitter også i to av regjeringens ekspertutvalg: ett som skal evaluere Mineralloven og ett som skal vurdere klimarisiko for den norske økonomien.

I tillegg til sin bakgrunn fra næringslivet, har han også engelsk og historie som fag utover doktorgraden sin.

Første ansatte rektor

Universitetsstyret gjør den endelige ansettelsen av ny rektor ved neste styremøte, torsdag 6. desember.

Den neste rektoren blir den første ansatte ved UiS, som inntil juni 2016 hadde ordning med valgt rektor. Da vedtok styret å gå fra valgt til ansatt rektor ved neste rektorskifte. Sittende rektor Marit Boyesen ble valgt i 2011 og gjenvalgt i 2015.

Fra 1.august 2019 får UiS ansatt rektor og ekstern styreleder.

Rektorstillingen har en lønnsramme på 1.240.900 (som er lønna til dagens UiS-rektor) og opptil 1.698.300 som var lønna til den best betalte universitetsrektoren i fjor, Gunnar Bovim ved NTNU.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS