Kjartan Salvesen fra Viking fotball og prorektor Dag Husebø (t.h.) ved Universitetet i Stavanger, hører på podcast under oljemessa i Stavanger denne uka. Prorektoren har søkt stillingen som ny rektor ved UiS, og han har også tidligere vært leder i Viking fotball. Foto: Mari Hult, UiS

Flere interne «snakkiser» til rektorstillingen i Stavanger

Ny rektor. Det er fire interne «snakkiser» før søknadsfristen til stillingen som den første ansatte rektoren ved Universitetet i Stavanger går ut. Men bare en vil snakke høyt om det.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

15.september går søknadsfristen til rektorstillingen ved Universitetet i Stavanger (UiS) ut. Stillingsutlysningen har ligget ute noen uker allerede.

Stillingen har en lønnsramme på 1.240.900 (som er lønna til dagens UiS-rektor) og opptil 1.698.300 som var lønna til den best betalte universitetsrektoren i fjor, Gunnar Bovim ved NTNU.

Smørbrødliste

Jeg er fortsatt for valgt og tillitsbasert ledelse, og ser store fordeler med det.

Dag Husebø

I stillingsutlysningen er det en lang smørbrødliste med ønskede kvalifikasjoner hos den nye rektoren, blant annet skal vedkommende inneha:

  • politisk forståelse, er nytenkende og strategisk
  • administrativ kompetanse og økonomiforståelse
  • evne til å skape tillit internt, nasjonalt og internasjonalt, og som har vist evne til nettverksbygging innenfor og utenfor akademia

Nåværende rektor, Marit Boyesen (64), har for lengst sagt fra at hun ikke er søker, og spekulasjonene om hvem som kan og bør bli hennes etterfølger er igang.

Styret ved Universitetet i Stavanger vedtok i juni 2016, med 7 mot 4 stemmer, å gå fra valgt til ansatt rektor. Vedtaket skjedde ikke uten protester. 385 ansatte signerte et opprop der de ba styret om å beholde modellen med valgt rektor, men ble ikke hørt.

Direktør for ansatt rektor

Både rektor Boyesen og prorektor Dag Husebø var for fortsatt valgt ledelse den gangen, men daværende universitetsdirektør John B. Møst, innstilte på ansatt ledelse. Og de fire eksterne styrerepresentantene, to studentrepresentanter og representanten for de midlertidig ansatte utgjorde flertallet i styret.

Konsekvensen av vedtaket er at det vil bli ny ledelsesmodell med ansatt rektor og ekstern styreleder ved UiS fra 1.august 2019.

hjemmesidene til universitetet oppfordrer sittende rektor, Marit Boyesen, folk internt til å vurdere å søke rektorjobben.

Prorektor Husebø har søkt

Hennes prorektor, Dag Husebø (46), har allerede tatt oppfordringen og søknad er sendt.

Dag Husebø. Foto: Mari Hult, UiS

— Ja, jeg har allerede søkt, og jeg har fortalt det til flere. Jeg håper likevel at mange andre også søker, sier han til Khrono.

— Hvorfor vil du dette, du som har sett på nært hold hvor mye jobb det er?

— Nettopp det å ha vært på nært hold på rektorjobben gjør at jeg vet hvilken kjekk oppgave det er som venter. Det er en god «drive» i organisasjonen nå og det motiverer meg å kunne ta dette videre, sier Husebø.

Husebø er cand.philol i religionshistorie fra Universitetet i Oslo og har en doktorgrad i utdanningsvitenskap fra UiS.

Han var selv en av dem som mente at UiS burde beholdt valgt rektormodell, men nå når den saken er tapt har han ingen problemer med å søke.

— Jeg er fortsatt for valgt og tillitsbasert ledelse, og ser store fordeler med det, sier Husebø.

To gikk på gangen

Da styret skulle behandle sammensetningen av utvalget som skulle delta i rekrutteringen av ny rektor i mars i år, ble de som eventuelt hadde tenkt å søke jobben, bedt om å gå på gangen.

Ole Ringdal. Foto: UiS

To personer forlot etter det Khrono kjenner til møtet: Prorektor Dag Husebø og universitetsdirektør Ole Ringdal.

Flere Khrono har snakket med mener at det «lå i kortene» at Ringdal skulle bli ny rektor ved UiS da han i august i fjor tiltrådte som ny direktør. Ringdal er ansatt i åremål fram til 1.august 2019, fordi det da blir innført ny ledelsesmodell, og rollen som universitetsdirektør forsvinner, selv om det vil bli opprettet en stilling som administrativ direktør under den nye rektoren.

Ole Ringdal (61) kom fra stillingen som administrerende direktør ved International Research Institute of Stavanger (IRIS). Før det var han dekan ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiS (2011–2013).

Khrono har ikke lykkes i å få snakke med Ringdal tross flere forsøk, men i en epost skriver direktøren:

— Jeg har ikke bestemt meg enda om jeg skal søke.

Munthe nevnes hyppig

Den personen som kanskje nevnes hyppigst som ønsket rektorkandidat i den uformelle runden Khrono har hat til ulike personer i UiS-miljøet, er dekan ved Det humanistiske fakultet ved UiS siden 2013, Elaine Munthe (58).

Dekan Munthe er professor i pedagogikk, og fra 2006 har hun også hatt en professor II-stilling ved Senter for Profesjonsstudier ved tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus, nå OsloMet.

Munthe ønsker heller ikke å snakke med Khrono, og hun svarer heller ikke på om hun vil søke rektorjobben eller om hun er i tenkeboksen.

Foto: Eva Tønnessen

— Det er bra det er interesse for saken! Jeg håper det blir mange gode søkere. Jeg er på farten nå - stiger snart ombord i et fly, skriver Munthe på sms.

Åpen og inkluderende prosess

Dekan Gro Ellen Mathisen er leder av innstillingsutvalget som skal være med i rekrutteringsprosessen av universitetets første ansatte rektor.

Utvalget ble nedsatt av universitetsstyret allerede i mars i år og vil få støtte fra et eksternt hodejegerfirma i rekrutteringsjobben.

— Jobber dere med å finne fram til kandidater både internt og eksternt?

— Jeg har ikke lyst til å si så mye om hvordan vi jobber internt i utvalget, sier Mathisen.

— Da UiS gikk over fra valgt til ansatt rektor var det 385 ansatte som signerte for fortsatt valgt rektor, de er vel opptatt av hvordan rekrutteringsprosessen av den første ansatte rektoren foregår?

— Den saken har roet seg veldig. Vi har laget en stillingsbeskrivelse, stillingen er lyst ut og vi skal ha en åpen og inkluderende prosess. Det er både ansattrepresentanter og studenter med i utvalget, sier Mathisen.

Ikke mot enkeltpersoner

Hun sier at utvalget som sådan ikke vil oppfordre enkeltpersoner direkte til å søke, og at de som eventuelt har innspill til kandidater kan tipse hodejegerfirmaet om det.

Klaus Mohn. Foto: UiS

— Men jeg deler gjerne oppfordringen som nåværende rektor Marit Boyesen kommer med på UiS sine nettsider og håper folk går i seg selv for å finne ut om de vil søke. Så lenge man oppfyller kriteriene i utlysningsteksten håper jeg på mange og gode kandidater, både eksternt og internt, sier utvalgsleder Mathisen.

Etter det Khrono kjenner til har det så langt ikke meldt seg særlig aktuelle eksterne søkere, men det er fortsatt over to uker igjen til søknadsfristen går ut.

Studentene vil ha åpenhet

Studentene er noen av de som relativt hyppig kommer i vippeposisjon mellom ansattrepresentanter og eksterne i styret. Sverre Gaupaas er en av studentrepresentantene i styret, og han sitter også i ansettelsesutvalget sammen med den lokale studentlederen i Stavanger, Cathrine Johanne Sønvisen.

For Gaupås er det aller viktigste at prosessen rundt rekruttering av ny rektor er så åpen som det lar seg gjøre, og han forteller at universitetet har bestemt at ingen av søkerne skal kunne være anonyme på søkerlisten.

Viktigheten av åpenhet er for å kunne tåle offentlig-hetens ettersyn.

Sverre Gaupås

— Dette fordi studenter og ansatte skal kunne ha innsyn i prosessen så vel som samfunnet rundt oss, sier han til Khrono og legger til:

Sverre Gaupås, UiS

— Viktigheten av åpenhet er for å kunne tåle offentlighetens ettersyn og spørsmål i etterkant og ikke la det herske noe tvil om måten innstillingsutvalget har jobbet på, sier han.

Han ønsker ikke å si hvem som er hans favorittkandidat.

Mohn som «wildcard»

Et «wildcard», og fjerde og siste navn som nevnes i den interne rektorkabalen, er professor ved Handelshøyskolen ved UiS og tidligere sjeføkonom i Statoil, Klaus Mohn.

Khrono har ikke lykkes å komme i kontakt med Mohn for en kommentar.

Fakta

Disse skal finne ny rektor ved UiS

Den 8.3.2018, foppnevnte styret ved Universitetet i Stavanger følgende medlemmer av innstillingsutvalg ved ansettelse av rektor fra 2019:

 En dekan, professor Gro Ellen Mathisen, 

Eli Løvaas Kolstø, økonomi- og virksomhetsdirektør

 Ett eksternt styremedlem, Siri Espedal Kindem

En ansattrepresentant i styret, Svein Tuastad

En ansattrepresentant oppnevnt av de ansattes organisasjoner i fellesskap

En studentrepresentant i styret, Sverre Daniel Gaupås

Studentleder Cathrine Johanne Sønvisen

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS