I desember skal det avgjøres hvem som skal etterfølge Marit Boyesen som rektor i Stavanger. Seks interne kandidater. Foto: Siri Ø. Eriksen

Seks interne vil bli rektor i Stavanger

Ansatt rektor. Rekordmange interne søkere til rektorstillingen i Stavanger. Men tynt med eksterne.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

Her er kandidatene

Disse interne kandidatene har søkt rektorstillingen ved UiS 2018:

  • instituttleder Tor Hemmingsen
  • prorektor Dag Husebø
  • instituttleder Gro Johnsen
  • professor Einar Marnburg
  • professor Klaus Mohn
  • dekan Elaine Munthe

Eksterne:

Chief credit officer Thorbjørn Gaarder og structural engineer Victor Rioboo.

Disse har stilt til valg siste årene:

2013:

  • Marit Boyesen og Dag Husebø
  • Einar Marnburg og Gro Johnsen

2011:

  • Marit Boyesen og Tor Hemmingsen
  • Aslaug Mikkelsen og Bjørn Kvalsvik Nicolaysen
  • Tor Hauken og Kari Vevatne

2007:

  • Aslaug Mikkelsen og Egil Gabrielsen
  • Helge Ole Bergesen og Elaine Munthe

Det skal godt gjøres om den nye rektoren ved Universitetet i Stavanger ikke kommer fra egne rekker. Hele seks søkere er interne og flere av dem har tidligere stilt som kandidater under rektorvalg.

I desember skal styret ved universitetet avgjøre hvem som blir den første ansatte rektoren ved Universitetet i Stavanger. Vedkommende skal overta etter sittende rektor Marit Boyesen fra høsten 2019.

I helgen gikk søknadsfristen ut - og de seks interne søkerne er:

  • instituttleder Tor Hemmingsen
  • prorektor Dag Husebø
  • instituttleder Gro Johnsen
  • professor Einar Marnburg
  • professor Klaus Mohn
  • dekan Elaine Munthe

Den nye rektoren vil tiltre 1. august 2019. Det er første gang at topplederstillingen ved UiS skal besettes ved ansettelse, ikke gjennom valg som tidligere har vært normen.

Tidligere stilt til valg

Fem av de seks interne søkerne har tidligere stilt til valg som del av et par så lenge det var rektorvalg.

Dag Husebø er sittende prorektor og stilte til valg sammen med sittende rektor Marit Boyesen i siste valg i 2013. Søkerne Einar Marnburg og Gro Johnsen stilte i team mot disse to, men tapte.

Tor Hemmingsen stilte til valg sammen med Boyesen i 2011 og ble da valgt og var prorektor en periode.

Elaine Munthe som også står på søkerlisten denne gangen stilte i team med Helge Ole Bergesen, men tapte valget mot Aslaug Mikkelsen og Egil Gabrielsen i 2007.

Mohn er utfordrer

Den eneste som ikke tidligere har prøvd seg i rektorvalg er professor ved Handelshøgskolen ved UiS, professor Klaus Mohn.

— Hvorfor vil du dette nå?

— Universitetsansatte er ikke de enkleste å lede, så jeg tror at det kan komme til å bli både en krevende og utfordrende lederoppgave, eventuelt. Men jeg synes det er spennende å videreutvikle universitetet og legge til rette for de unge studentene og framtiden, sier Mohn til Khrono.

Professor Klaus Mohn,. Foto: UiS

Mohn har en doktorgrad i petroleumsøkonomi fra UiS. Han har jobbet som forsker ved SSB og DNB Markets og hatt flere stillinger innenfor økonomi, finans, strategi og kommunikasjon i Statoil, deriblant sjeføkonom i perioden 2009-2013. Han har vært ansatt som professor i full stilling på UiS siden 2013.

Mohn sitter også i to av regjeringens ekspertutvalg: ett som skal evaluere Mineralloven og ett som skal vurdere klimarisiko for den norske økonomien.

I tillegg til å bakgrunn fra næringslivet, har han også engelsk og historie som fag utover doktorgraden sin.

— Du var ikke en av underskriverne mot ansatt rektor-modell?

— Nei, jeg skrev ikke under den gang. Det er fordeler og ulemper med alt, sier han som synes det er ekstra interessant å prøve seg på rektorstillingen nå i overgangen mellom valgt og ansatt rektor.

— Men det er mange gode folk som har søkt, sier Mohn.

Og det er flere av dem som har ledererfaring fra akademia.

Gro Ellen Mathisen, dekan ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiS leder ansettelseskomiteen. Både ansatte, studenter og eksterne styrerepresentanter er med i utvalget, som legger fram sin innstilling for UiS-styret.

Hun er fornøyd med søkerlisten.

— Det viktigste er ikke å få mange søkere, men at de som har søkt er gode og relevante, sier hun.

— Men det var tynt med eksterne søkere. Hva har dere gjort for å få tak i slike?

— Vi har et rekrutteringsbyrå som har kontaktet flere eksterne og presentert stillingen, sier Mathisen.

Eksterne søkere er chief credit officer Thorbjørn Gaarder og structural engineer Victor Rioboo. Førstkommende her er en gjenganger på landets søkerlister til lederstillinger i staten. Rioboo er ingeniør bosatt på Sørlandet.

Tor Hemmingsen (62)

Hemmingsen er professor og instituttleder ved Institutt for maskin, bygg og materialteknologi ved UiS.

— Å være med på å gjøre UiS enda mer synlig internasjonalt er en utfordrende og spennende oppgave. Jeg har en bred industrierfaring innen flere fagfelter, et bredt kontaktnett og erfaring med etablering av forskningssamarbeid med utenlandske institusjoner, sier han til UiS sine hjemmesider.

Dag Husebø (46)

Husebø er førsteamanuensis og prorektor ved UiS. Han har en ph.d. i utdanningsvitenskap fra UiS. Han har vært ansatt ved Universitetet i Stavanger siden 2003, først og fremst ved Institutt for kultur- og språkvitenskap.

–- Jeg søker stillingen som rektor ved UiS basert på sterk motivasjon og tro på egne lederegenskaper. Lederegenskapene er knyttet til erfaringer, forskning og en sterk relasjonell kompetanse. Jeg er en person som ser folk og som motiverer til felles innsats. Jeg kjenner UiS inngående som organisasjon, og også våre samarbeidspartnere nasjonalt og internasjonalt, sier han til uis.no.

Gro Johnsen (59)

Johnsen er leder for Institutt for kjemi, biovitenskap og miljøteknologi ved UiS. Hun ledet også det tidligere Institutt for matematikk og naturvitenskap og har vært tilknyttet universitetet siden 2006..

— Dette er en viktig jobb. UiS er en markant aktør og fremstår som helhetlig. Det faglige nivået er høyt med et jevnt og høyt antall ansatte med professorkompetanse, mange nasjonale sentre, og er kommet langt innen digitalisering av undervisning. Det er spennende å få bidra til en videre utvikling av UiS mot fremragende forskning og undervisning, sier hun.

Einar Marnburg (62)

Marnburg er professor ved Norsk hotellhøgskole ved UiS. I perioden 2011-2016 var han dekan ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiS og prodekan for forskning ved samme fakultet fra 2007 til 2011.

–- Til tross for vekst i studenter og forskning er UiS fremdeles et halvt godt eller halvt dårlig lokalt universitet. UiS trenger særpreg - å vokse innenfor en egen nisje. Dette vil jeg som rektor arbeide for ved å «internasjonalisere» UiS eller gjøre UiS til et «åpent universitet». Dette er spennende og kan bli kjempebra!.

Elaine Munthe (60)

Munthe er professor og dekan ved Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora på UiS. Hun har vært dekan for fakultetet (og dets forgjenger, Det humanistiske fakultet) siden 2013. Hun ledet Institutt for allmennlærerutdanning og spesialpedagogikk fra 2008 til 2010.

–- UiS har engasjerte studenter og ansatte som vil noe og som har utrolig mye å by på. Vi er både tett på og langt framme, og vi har potensial til å være enda tettere på og enda lenger framme. Vi må fortsette å være «universitetsbyggere». Vi må finne ut av nye måter å være universitet og å være universitet i verden, samtidig som vi ivaretar sentrale verdier og lange linjer. Dette vil jeg være med på, sier hun.

Les mer utfyllende kommentarer fra de interne søkerne på uis.no

Samlende og strategisk

«Universitetets rektor skal være en samlende leder med strategisk overblikk og interesse for utdanning, forskning, formidling og innovasjon. Det søkes etter rektor med høy vitenskapelig kompetanse og et bredt faglig og politisk nettverk som kan stimulere til fremragende faglige resultater, og som kan bidra til å utvikle en internasjonalt konkurransedyktig organisasjon.»

Sittende direktør, Ole Ringdal, har vært en snakkis internt som potensiell ny rektor, men han har ikke søkt stillingen.

Les også: Flere interne snakkiser til rektorstillingen på UiS

Saken blir ventelig avgjort i styremøte 6. desember.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS